Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Τα πρόσωπα στις λίστες του ΠΑΣΟΚ

Τα ονόματα που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα η Ν.Δ. άνοιξαν την «όρεξη» των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, που βλέπουν την ευκαιρία να πετύχουν αρκετές εκλογικές επιτυχίες. Σε αυτή την πορεία το ΠΑΣΟΚ «μετρά» νέα πρόσωπα, χωρίς βαριά πολιτική «προφορά» και κομματικό παρελθόν, γυναίκες, επιτυχημένους επαγγελματίες και πρόσωπα με αριστερό προφίλ.

Έχοντας λάβει σκληρά μέτρα οικονομικής πολιτικής ο Γ. Παπανδρέου θέλει να αποτινάξει από πάνω του το «στίγμα» της κυβέρνησης του μνημονίου.
Η μάχη είναι τόσο κρίσιμη που ........

η Ιπποκράτους έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν θα δεχθεί αντάρτες και διασπαστικά ψηφοδέλτια.

Σε αυτό το κλίμα προκάλεσε σοκ η δήλωση της Τ. Μπιρμπίλη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό:

«Σκέφτεστε για την υπερνομαρχία και να αφήσετε τον υπουργικό σας θώκο;»

«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Οι στόχοι μου είναι διαφορετικοί, το έχω πει. Συζητήσαμε για τις προτεραιότητες του υπουργείου για τη νέα σεζόν».

Επιλογή

Αντίθετα, πολλά στελέχη επικρότησαν τη δήλωση του Σ. Ξυνίδη: «Εγώ δεν έγινα γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, διότι ξαφνικά όλη η Ελλάδα σκέφτηκε ότι ο Ξυνίδης είναι ο κατάλληλος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, έγινα γιατί πίστεψε σε αυτό το οποίο είχε δει μέχρι τότε στη δική μου πολιτική πορεία, τη μικρή αν θέλετε, αυτή την περιφερειακή πολιτική πορεία, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι είναι στην απόλυτη δική του επιλογή το τι είναι αυτό το οποίο θα κάνει ο Ξυνίδης, ακόμα και να πάει σπίτι του αύριο το πρωί». Οι διεργασίες συνεχίζονται καθώς σε όλες τις περιφέρειες υπάρχουν «σίγουρα χαρτιά» και «κρυφοί άσοι».

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης όλοι ποντάρουν στον Π. Σγουρίδη, δεν αποκλείονται, όμως, ούτε ο Σ. Ξυνίδης, ούτε ο Γ. Πεταλωτής.

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναζητείται το πρόσωπο που θα αντιπαρατεθεί στον Π. Ψωμιάδη. Ο Γ. Φλωρίδης αρνήθηκε στη βολιδοσκόπηση που του έγινε, οπότε τα βλέμματα έχουν στραφεί στον Γ. Μαγκριώτη και τον Μ. Μπόλαρη.

Στη Δυτική Μακεδονία το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε τον Π. Κουκουλόπουλο ή τον Λ. Λωτίδη, προκειμένου να κερδίσει μια περιοχή που παραδοσιακά θεωρείται συντηρητική. Ο πρώτος, όμως, έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται και ο δεύτερος πως προτιμά τον δήμο Εορδαίας.

Στη Θεσσαλία φαβορί θεωρείται ο Απ. Παπατόλιας, εκτός και αν εκτεθεί εις εκ των βουλευτών της Λάρισας, όπως ο Β. Έξαρχος ή ο Ε. Νασιώκας.

Δεδομένης της επιλογής του Γ. Παπανδρέου να δώσει χώρο στις γυναίκες, για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ακούγονται η Κ. Μπατζελή και η Κ. Περλεπέ.

Γρίφο αποτελεί η υποψηφιότητα στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου η κάθοδος του Π. Τατούλη έχει μπερδέψει τα πράγματα.

Στην Ήπειρο παίζει χωρίς αντίπαλο ο Β. Αργύρης.

Για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανταγωνίζονται ο Θ. Σώκος, ο Απ. Κατσιφάρας και ο Δ. Κατσικόπουλος.

Για το Βόρειο Αιγαίο ακούγεται η Ελ. Τσουρή.

Για το Νότιο Αιγαίο φαβορί είναι ο Γ. Μαχαιρίδης, η θέση του υποψηφίου, όμως, έχει πολλούς μνηστήρες.

Στα Ιόνια Νησιά φαβορί θεωρείται η Α. Γκερέκου.

Και στην Κρήτη φαίνεται να κλειδώνει η υποψηφιότητα του Στ. Αρναουτάκη, αν και αρκετοί επιμένουν για την Ευ. Σχοιναράκη.

Εισηγήσεις

Βέβαια, στην πορεία προς την 3η Σεπτέμβρη και τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που θα ακολουθήσει πολλά μπορούν να συμβούν. Οι εισηγήσεις που έχουν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πάρα πολλές και σε αρκετές υπάρχουν πρόσωπα που δεν έχουν περάσει από την επιτροπή υποψηφίων, που λειτουργεί υπό τον Θ. Τσούρα.

Στόχος του Γ. Παπανδρέου είναι η ανάδειξη ενός νέου πολιτικού προσωπικού, που θα μπορέσει να στηρίξει τον νέο θεσμό του εκλεγμένου περιφερειάρχη και να λειτουργήσει αποτελεσματικά τους νέους δήμους του «Καλλικράτη».

Ηχηρή άρνηση από την Τ. Μπιρμπίλη

Η άρνηση της Τ. Μπιρμπίλη να διεκδικήσει την περιφέρεια Αττικής, παρότι εμφανιζόταν από πολλές πλευρές ως η επιλογή του Γ. Παπανδρέου, φέρνει στο προσκήνιο τις υποψηφιότητες του Π. Γερουλάνου και του Γ. Μίχα. Αργά χθες το απόγευμα, όταν ο θόρυβος από τις δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος είχε φθάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου, εξουσιοδοτήθηκαν κυβερνητικοί παράγοντες προκειμένου να προβούν σε χειρισμούς για να απαλυνθούν οι εντυπώσεις.

«Λάθος γλώσσα, λάθος ύφος», ήταν η αυτοκριτική τοποθέτηση που επέλεξαν όσοι τηλεφωνούσαν στους δημοσιογράφους. Ενδιαφέρον για τη θέση εξέφρασε και ο Γ. Δημαράς, αλλά είναι πολύ δύσκολο στο Μέγαρο Μαξίμου να στηρίξει έναν βουλευτή που δήλωσε «παρών» στο μνημόνιο. Αντίθετα, θα μπορούσε σιωπηρά να στηρίξει την υποψηφιότητά του σε δήμο της Αττικής, όπως στο Περιστέρι.

Μεγάλο «κόλπο» φαίνεται να ετοιμάζουν το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά στον δήμο της Αθήνας.

Εκπληξη

Την ώρα που όλοι θεωρούν βέβαιη την υποψηφιότητα της Φ. Γεννηματά, ορισμένοι δεν αποκλείουν να γίνει η έκπληξη στο πρόσωπο του Φ. Κουβέλη. Οι «μυημένοι», όμως, μιλούν για ακαδημαϊκό, οδηγώντας τη σκέψη σε πρόσωπα όπως η Φ. Τσαλίκογλου και η Β. Αρτινοπούλου.

Σε αυτή την περίπτωση τα ψηφοδέλτια θα είναι ιδιαιτέρως ενισχυμένα, προκειμένου και οι ψηφοφόροι να συσπειρωθούν και την επόμενη ημέρα να υπάρχουν στο δημοτικό συμβούλιο «χέρια» που ξέρουν από διοίκηση.

Και στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πρόθυμο να στηρίξει τον Γ. Μπουτάρη, ώστε να αλλάξει σελίδα η συμπρωτεύουσα στα πολιτικά της πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.