Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Θρίλερ με τις σχολές μεσαίας ζήτησης

Στις μεσαίας ζήτησης και βαθμολογίας σχολές θα «παιχτεί» εφέτος το... θρίλερ της εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Είναι η κατηγορία που διχάζει τους εκπαιδευτικούς ως προς τις εκτιμήσεις τους για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι βάσεις.

Ετσι, από τη μια υπάρχει η... τάση που υποστηρίζει ότι - με βάση τη βαθμολογική κλιμάκωση και την κατάργηση του «10»οι βάσεις σε αυτές τις σχολές θα πέσουν ακόμη και σημαντικά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Από την άλλη, με βάση τα κριτήρια .......

επιλογής των υποψηφίων, μερίδα εκπαιδευτικών επισημαίνουν ότι οι βάσεις στη μεσαία κατηγορία θα παρουσιάσουν διακυμάνσεις ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο.

Ολοι πάντως συμφωνούν πως στις περιζήτητες- και παραδοσιακά με υψηλή βαθμολογική απαίτηση- σχολές δεν αναμένεται μεγάλη μείωση των μορίων εισαγωγής. Και αυτό γιατί και φέτος ο αριθμός των μαθητών που πέτυχαν υψηλούς βαθμούς παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα- οι αριστούχοι ανήλθαν σε 10.571.

Η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων σε ορισμένα επιστημονικά πεδία, η κατάργηση της βάσης του 10 και η κλιμάκωση των βαθμολογιών είναι οι παράγοντες πουκατά ορισμένους εκπαιδευτικούς- διαμορφώνουν την πτωτική τάση των βάσεων για φέτος. «Η κατάργηση της βάσης του 10 θα δώσει πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής σε τμήματα του κέντρου και της περιφέρειας. Ενδεικτικά, χαμηλές βάσεις αναμένονται στα περιφερειακά τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επαγγελμάτων, τα τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής των ΤΕΙ καθώς και στις πανεπιστημιακές σχολές Γαλλικής, Ιταλικής, Ισπανικής και Γερμανικής Φιλολογίας» αναφέρει ο κ. Γιώργος Χατζητέγας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΕΟΦΕ).

Την ίδια ώρα, παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων είναι το γεγονός ότι εφέτος οι υποψήφιοι της Θεωρητικής και της Θετικής Κατεύθυνσης ήταν περισσότεροι κατά 7% και 11% αντίστοιχα. «Στο 1ο και 3ο επιστημονικό πεδίο οι πτώσεις των βάσεων αναμένεται να είναι μικρότερες σε σχέση με άλλα πεδία» αναφέρει ο κ. Χατζητέγας. Στο 5ο επιστημονικό πεδίο- που περιλαμβάνει τις οικονομικές σχολές- η αύξηση των υποψηφίων ήταν οριακή (2%), γι΄ αυτό και δεν προβλέπεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων.

Ολα αυτά, βέβαια, ισχύουν με την προϋπόθεση ότι οι προτιμήσεις των υποψηφίων θα παραμείνουν αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι.

Οι εκτιμήσεις διαφοροποιούνται από άλλους εκπαιδευτικούς οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου.

Οπως εξηγεί ο κ. Εμμανουήλ Αμαργιανάκης, διευθυντής φροντιστηρίου και πρόεδρος του κολεγίου idΕF, «η Θεωρητική Κατεύθυνση είχε φέτος ελαφρώς μειωμένη απόδοση στα Αρχαία, τα Λατινικά και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία, ενώ αντίθετα στην Ιστορία παρουσίασε άνοδο 5%. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος των μαθημάτων κατεύθυνσης είναι περίπου ο ίδιος με πέρυσι ενώ τα Αρχαία και η Ιστορία εξισορροπούνται, με αποτέλεσμα οι υψηλές βάσεις του 1ου επιστημονικού πεδίου να διατηρούνται στα περσινά επίπεδα, οι μεσαίες να κινούνται ελαφρώς ανοδικά και οι χαμηλές στα περσινά επίπεδα». Ανοδική τάση προβλέπει και στις μεσαίες σχολές της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, όπου σε ορισμένα μαθήματα αρίστευσαν περισσότεροι ενώ σε άλλα οι αριστούχοι ήταν ως και 12% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα, στη Θετική Κατεύθυνση ο κ. Αμαργιανάκης «βλέπει» αμετακίνητες τις μεσαίας ζήτησης σχολές: «Στα Μαθηματικά κατεύθυνσης άριστα έγραψαν 2% λιγότεροι και στη Φυσική κατεύθυνσης 8,5% λιγότεροι υποψήφιοι. Ανάλογη εικόνα παρουσίασε και η Τεχνολογική Κατεύθυνση 2 στα συγκεκριμένα μαθήματα. Αρα οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών 2ου και 4ου πεδίου θα κινηθούν πτωτικά, οι μεσαίες θα διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα και οι χαμηλές θα κινηθούν πτωτικά».

Αστάθμητος παράγοντας σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι το πλήθος των υποψηφίων που θα δηλώσουν Πολυτεχνικές και Ιατρικές σχολές, εγκαταλείποντας τις καθηγητικές σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.