Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

«Θερμός» Σεπτέμβρης για την οικονομία

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να βρει τρόπους αύξησης των δημοσίων εσόδων, εν όψει και του πρώτο κρίσιμου τεστ δανεισμού στις 14 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η οικονομία δεν αντέχει παροχές.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις έχει με ............

υπηρεσιακούς παράγοντες ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος ανάταξης των δημοσίων εσόδων, που εμφανίζουν μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να καταλήγει στη συγκρότηση τριών ομάδων κρούσης για τη συλλογή των εσόδων, ενώ προς το παρόν απορρίπτει τις λύσεις τις ρύθμισης χρεών προς την Εφορία και της περαίωσης.

Το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά τις δηλώσεις στήριξης από διεθνείς παράγοντες. Μετά τον Επίτροπο Ρεν και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χθες εκπρόσωπος του ΔΝΤ παρέσχε στήριξη στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρεί με ταχείς ρυθμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις ταχύτερους από τους στόχους που θέτει το μνημόνιο. Οι αγορές, ωστόσο, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να ανταποκρίνονται κι αυτό αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τη Μητροπόλεως, καθώς για τις 14 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματίσει έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

«Θερμό» Σεπτέμβριο προαναγγέλλουν και τα συνδικάτα, εκπρόσωποι των οποίων θα έχουν τις επόμενες ημέρες συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Ήδη, στις συναντήσεις που είχαν οι κοινωνικοί εταίροι με τους αρμόδιους υπουργούς, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ανεργία και την «επιδημία» λουκέτων στην αγορά, ζητώντας ανάκληση κάποιων από τις περικοπές και στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων και των μικρών επιχειρήσεων.

Η ΓΣΕΕ ζητεί την κατηγορηματική δέσμευση του υπουργείου Εργασίας ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι κλαδικές συμβάσεις, ενώ διεκδικεί και την εξεύρεση τρόπου ενίσχυσης των συνταξιούχων που επλήγησαν από τα μέτρα.

Η ΑΔΕΔΥ βάζει στο τραπέζι την επαναφορά του δέκατου τρίτου και δέκατου τέταρτου μισθού και προειδοποιεί, εν όψει της σύνταξης ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, ότι δεν θα ανεχθεί νέες περικοπές.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες, από την πλευρά τους, διαμηνύουν ότι η αγορά δεν αντέχει νέα αύξηση του ΦΠΑ και ζητούν να υπάρξει αυστηρός έλεγχος των τιμών στις πρώτες ύλες και ενίσχυση της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις.

Πάντως, η κυβέρνηση έστειλε την Παρασκευή δια του κυβερνητικού εκπροσώπου το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παροχές. Έτσι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν μόνο μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, και όχι στήριξης των εισοδημάτων.

ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

  1. Η κυβέρνηση των ανδρεικέλων του Γιωργάκη Παπανδρέου διαπράττει ένα συνεχές έγκλημα για το οποίο θα μιλήσουν οι ιστορικοί του μέλλοντος και σίγουρα θα το καταγράψουν με μαύρα γράμματα. Η επίθεση κατά των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων δεν έχει προηγούμενο και η έκτασή της και ποιότητά της φανερώνει το μίσος του Γ. Παπανδρέου για τους Έλληνες εργαζόμενους και συνταξιούχους, μίσος για κάθε τι Ελληνικό, την γλώσσα, την παιδεία, τον πολιτισμό. Οι βουλευτές της κυβέρνησης πειθήνια όργανα ψηφίζουν ότι τους επιβάλλει ο αρχηγός, κάθε ακρότητα και κάθε διαστροφή, αδιαφορώντας για την καταστροφή που προκαλούν και σκεπτόμενοι μόνο την καρέκλα τους. Πρόκειται για κυβέρνηση διεστραμμένων που δεν επιδέχεται πολιτική κριτική, για ανάλγητους ανθρώπους που μόνο με ψυχοπαθολογικά κριτήρια μπορεί κανείς να προσεγγίσει. Δυστυχώς οι εργαζόμενοι για διάφορους λόγους προβάλλουν ελάχιστη αντίσταση και αυτό ενθαρρύνει και αποθρασύνει τους εκτελεστές του. Όταν κάποια μέρα οι εργαζόμενοι ξυπνήσουν μέσα στην κόλαση, όταν το μέλλον των παιδιών τους θα έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά θα είναι πού αργά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.