Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

«Φρένο» σε μετεγγραφές

Να βάλουν «φρένο» στον ανεξέλεγκτο αριθμό των μετεγγραφών επιχειρούν πρυτάνεις και πρόεδροι τεχνολογικών ιδρυμάτων, καθώς φέτος οι σπουδαστές που θα μεταπηδήσουν από τμήματα της επαρχίας προς κεντρικά ιδρύματα θα σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φτάνοντας κοντά στους 7.000.

Οι διοικήσεις των κεντρικών ΤΕΙ που ..........

αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα (Αθήνας - Πειραιά) δηλώνουν με σαφήνεια πως δεν πρόκειται να απορροφήσουν κανέναν σπουδαστή που δικαιούται μετεγγραφή, αν δεν πάρουν τα ιδρύματα πρόσθετη χρηματοδότηση ή δεν «μεταφέρουν» οι σπουδαστές τα κονδύλια που τους αναλογούν. Πρυτάνεις κορυφαίων Πανεπιστημίων (Αθήνας και ΕΜΠ) ζητούν να περιοριστούν δραματικά οι μετεγγραφές, να επιτρέπονται μόνο κατόπιν συνεννόησης των ιδρυμάτων και έπειτα από σοβαρή τεκμηρίωση και να μπει «πλαφόν» στο ποσοστό που θα μπορούν να δέχονται κάθε χρόνο.

Πάντως, η αδυναμία των περισσότερων οικογενειών να αντεπεξέλθουν στα έξοδα για τις σπουδές των παιδιών τους σε ιδρύματα που εδρεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, αλλά και ορισμένα νέα μέτρα του υπουργείου Παιδείας που θα ισχύσουν από φέτος και τα οποία λαμβάνουν υπόψη την άσχημη οικονομική συγκυρία, εκτοξεύουν τον αριθμό φοιτητών και σπουδαστών που θα πάρουν μετεγγραφή σε δυσθεώρητα ύψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά από 1.660 που ήταν πέρυσι οι σπουδαστές με μετεγγραφή, φέτος υπολογίζεται από τους προέδρους των ιδρυμάτων ότι ο αριθμός θα φτάσει συνολικά ή και θα ξεπεράσει τους 3.500.

Στην κατακόρυφη αυτή αύξηση θα συμβάλει το ότι καταργείται από φέτος η βάση του δέκα, γεγονός που θα γεμίσει με σπουδαστές δεκάδες τεχνολογικά τμήματα της περιφέρειας. Τμήματα τα οποία είχαν έως πέρυσι εκατοντάδες κενές θέσεις και βάσεις εισαγωγής κοντά στο όριο του βαθμολογικού πλαφόν, ενώ από φέτος θα «απαιτήσουν» πολύ λιγότερα μόρια. Στη συνέχεια, ένας μεγάλος αριθμός αυτών των παιδιών θα καταφέρει να πάρει μετεγγραφή προς κεντρικό ΤΕΙ, είτε ως μέλος πολυμελών ή πολύτεκνων οικογενειών (μετεγγραφές χωρίς ποσοτικό περιορισμό), είτε για οικονομικούς λόγους (με ποσοτικό περιορισμό).

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας προωθεί από φέτος τη μονή εισαγωγή στα τεχνολογικά ιδρύματα (θα εισάγονται όλοι στο πρώτο εξάμηνο και όχι σε δύο δόσεις, Α’ και Β’ εξάμηνο), κάτι που δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη, όπως υποστηρίζουν πρόεδροι ΤΕΙ, γιατί τα εργαστήρια και οι υπόλοιπες υποδομές δεν επαρκούν.

Αποτέλεσμα; Τα κεντρικά ιδρύματα θα «βουλιάξουν» από το «κύμα» των σπουδαστών που θα εισέλθει λόγω μετεγγραφής, ενώ τα περιφερειακά θα ερημώσουν.

Αναφορικά με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τον μεγαλύτερο «όγκο» σπουδαστών από μετεγγραφές θα... σηκώσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που αναμένεται σύμφωνα με προβλέψεις να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 1.500. Στο ΕΜΠ υπολογίζεται ότι ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος από τους περσινούς 502 φοιτητές, ενώ στα υπόλοιπα πανεπιστήμια της Αθήνας (Οικονομικό, Γεωπονικό, Πάντειο, Πειραιά) ο συνολικός αριθμός θα υπερβεί τα 1.000 άτομα.

Διαφορά μορίων

Πρυτάνεις και πρόεδροι τεχνολογικών ιδρυμάτων θέτουν και ένα άλλο ζήτημα που ανακύπτει, την τεράστια -δηλαδή- διαφορά μορίων που παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ της βάσης του τμήματος υποδοχής και της βάσης του τμήματος προέλευσης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 5.000 μόρια. Συγκεκριμένα μιλούν για αδικία εις βάρος των φοιτητών που εξασφάλισαν την εισαγωγή τους με πολύ υψηλότερες βάσεις, ενώ κάνουν λόγο και για πρόβλημα στην ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας, αφού θα υπάρχει χάσμα γνώσεων μεταξύ συμφοιτητών. «Είναι έντιμο να βρίσκονται στα ίδιο τμήμα δύο σπουδαστές που η βαθμολογία τους απέχει χιλιάδες μόρια;», αναρωτιέται ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Δημήτρης Νίνος.

Την περσινή χρονιά η μεγαλύτερη διαφορά στις βάσεις εισαγωγής μεταξύ ομοειδών τμημάτων που λειτουργούσαν σε διαφορετική πόλη είχε φτάσει τα 5.999 μόρια. Συγκεκριμένα, το τμήμα Πολιτικών Δομικών Εργων είχε βάση 15.663, ενώ στο αντίστοιχο της Λάρισας οι σπουδαστές εισήχθησαν με 9.664.

Αντίστοιχο παράδειγμα, το τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Πειραιά, στο οποίο η βάση διαμορφώθηκε πέρυσι στα 14.599 μόρια. Ενδεικτικό της «αδικίας» που δημιουργείται -όπως υποστηρίζουν πρόεδροι ΤΕΙ- είναι ότι στα 5 από τα 10 τμήματα Λογιστικής που εδρεύουν στην περιφέρεια οι βάσεις είχαν κυμανθεί από 8.999 έως 9.873 μόρια, ενώ οι κενές θέσεις σε αυτές τις σχολές είχαν φτάσει τις 722.

Τη φετινή χρονιά όμως λόγω της κατάργησης του βαθμολογικού πλαφόν, οι θέσεις αναμένεται να καλυφθούν και οι βάσεις να κατρακυλήσουν κατά χιλιάδες μόρια. Ως εκ τούτου, πολλαπλάσιος αριθμός σπουδαστών των περιφερειακών τμημάτων με εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες θα πάρει μετεγγραφή προς τα κεντρικά.

Οι δύο κατηγορίες των μετεγγραφών
Χωρίς ποσοτικό περιορισμό οι πολύτεκνοι


Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας οι μετεγγραφές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

* Xωρίς ποσοτικό περιορισμό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν μέλη πολύτεκνων και πολυμελών οικογενειών (εφόσον κανένα παιδί της οικογένειας δεν υπερβαίνει το 26ο έτος), παιδιά θυμάτων της τρομοκρατίας, ορφανοί από έναν ή δύο γονείς, διακριθέντες στον τομέα του αθλητισμού, πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες.

Διευκρινίζεται ότι ορφανοί φοιτητές ή σπουδαστές από τον ένα ή και από τους δύο γονείς δικαιούνται ελεύθερη μετεγγραφή, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 χιλιάδων ευρώ. Για τον υπολογισμό του μέσου όρου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών των ορφανών από τον έναν ή και τους δύο γονείς δεν λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα του αποβιώσαντος γονέα ή των αποβιωσάντων γονέων που είχαν τυχόν δηλώσει κατά την τελευταία τριετία πριν από την αίτηση μετεγγραφής.

* Με ποσοτικό περιορισμό. Σε αυτή την κατηγορία οι μετεγγραφές γίνονται για λόγους οικονομικούς και λόγους υγείας των γονέων. Ειδικότερα, οι μετεγγραφές για λόγους οικονομικούς δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν σε ποσοστό το 10% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής. Ειδικά για τα Ιδρύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης το ποσοστό των μετεγγραφών αυτών δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 4%, από 5% που ήταν πέρυσι. Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετεγγραφής για οικονομικούς λόγους έχουν τα τέκνα των γονέων των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις αυτές δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν από φέτος οι πρωτοετείς φοιτητές, ενώ έως πέρυσι μόνο όσοι βρίσκονταν στο τρίτο εξάμηνο σπουδών τους και εφόσον είχαν πετύχει στο Τμήμα προέλευσης σε όλα τα υποχρεωτικά και με επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων.

Υπουργείο Παιδείας
Τρεις νέες ρυθμίσεις για τις αλλαγές σχολών

Για τη φετινή χρονιά, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου έχει προαναγγείλει αλλαγές στο καθεστώς των μετεγγραφών που προβλέπουν:

* Να επιτρέπεται μετεγγραφή νεοεισαχθέντων φοιτητών για οικονομικούς λόγους σε ποσοστό 4% επί του αριθμού εισακτέων του τμήματος υποδοχής, από το πρώτο εξάμηνο και όχι από το τρίτο που ίσχυε έως σήμερα.
* Να δίνεται η δυνατότητα αδελφών να μετεγγράφονται ελεύθερα προς τα αντίστοιχα τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ εκτός Λεκανοπεδίου Αττικής και Νομού Θεσσαλονίκης.

Απαραίτητη προϋπόθεση να λειτουργεί ομοειδές τμήμα στην πόλη που σπουδάζει ο άλλος αδελφός.

* Επιχειρείται η κατανομή των εισακτέων με αξιοκρατικά κριτήρια, δηλαδή βάσει της βαθμολογίας, καθώς σε όποιες περιοχές λειτουργούν ομοειδή τμήματα οι φοιτητές που έχουν καταθέσει αίτηση για μετεγγραφή θα μοιράζονται ανάλογα με τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.