Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Κερδοσκοπικό παιχνίδι στα σιτηρά «δείχνει» η Κομισιόν

ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ κερδοσκοπία με τις τιμές του σίτου στις διεθνείς αγορές επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της διαβεβαιώνει ότι το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών, το οποίο ισχύει από την Κυριακή στη Ρωσία, θα έχει σχεδόν μηδενική επίπτωση σε ό,τι αφορά την επάρκεια του προϊόντος στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση εισάγει λιγότερους ........

από ένα εκατ. τόνους σιτηρών από τη Ρωσία. Η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ενωσης ανέρχεται σε 280-300 εκατ. τόνους ετησίως», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Φρεντερίκ Βενσέν. Οπως ανέφερε, η σύγκριση των αριθμών δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, στην ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει μεγάλα αποθέματα σιτηρών.

Το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών αποφασίστηκε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση της τιμής που προκλήθηκε από την καταστροφή της συγκομιδής εξαιτίας του καύσωνα. Η ανακοίνωση του εμπάργκο είχε ως αποτέλεσμα το ράλι τιμών των σιτηρών στις διεθνείς αγορές. Αυτό το έκτακτο μέτρο θα εφαρμοστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας, ανάλογα με την εσοδεία σιτηρών στη Ρωσία. Η Ρωσία είναι η τρίτη εξαγωγός χώρα σιτηρών παγκοσμίως και έχει προβλέψει φέτος μείωση της παραγωγής της στα 60-65 εκατ. τόνους, έναντι 97 εκατ. τόνων το 2009.

Μείωση εξαγωγών και η Ουκρανία

Περιορισμό των εξαγωγών σιτηρών έως τα τέλη της χρονιάς αποφάσισε και η Ουκρανία. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής της Ουκρανίας Μικόλα Πρισιαζνιούκ, οι εξαγωγές από την 1η Σεπτεμβρίου έως τα τέλη του έτους θα περιοριστούν σε 3,5 εκατ. τόνους. Η Ουκρανία είναι πρώτη χώρα στις εξαγωγές κριθαριού και έκτη στις εξαγωγές σιταριού παγκοσμίως, ενώ εξήγαγε περισσότερους από 21 εκατ. τόνους σιτηρών από τον Ιούλιο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2010. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα επιτρέψει κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών. Μάλιστα, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, το υπουργείο Οικονομίας διενεργεί ήδη κοστολογικούς ελέγχους, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.