Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

«Παροχή Υπηρεσιών σε νοσηλευόμενους ασθενείς από Αποκλειστικές Αδελφές Νοσοκόμες»

Θέμα με τις παράνομες αλλοδαπές αποκλειστικές νοσοκόμες έχει προκύψει με το νοσοκομείο Καλαμάτας.
Ο Συλλόγος των αποκλειστικών Νοσοκόμων Νομού Μεσσηνίας, κατόπιν παραπόνων που εξέφρασαν για την παράνομη απασχόληση αλλοδαπών αποκλειστικών νοσοκόμων, έκανα τον Διοικητή του νοσοκομείου Καλαμάτας κο Μπέζο να εξετάσει το ζήτημα και σύμφωνα με τους νόμους και τις διατάξεις να εκδώσει την παρακάτω απόφαση:

Κατόπιν παραπόνων του Συλλόγου των αποκλειστικών Νοσοκόμων Νομού Μεσσηνίας, σχετικά με παράνομη απασχόληση προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες Αποκλειστικής Αδελφής Νοσοκόμας σε νοσηλευόμενους ασθενείς του Ιδρύματος μας κ.λ.π., σας θέτουμε υπόψη:

1. Το υπ’ αρι0μ.Υ7β/Γ.Π.140069/9-01-2006 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο έχει ως κατωτέρω:

«Με αφορμή το αριθμ. Α21/404/64/7-12-05 έγγραφο του ΙΚΑ και κατόπιν επανειλημμένων διαμαρτυριών αποκλειστικών νοσοκόμων που εργάζονται νόμιμα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με παράνομη απασχόληση προσώπων που παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς που χρήζουν βοήθειας χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις σας εφιστούμε την προσοχή σας στα ακόλουθα:

Η νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς εντός των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων παρέχεται μόνο από το νοσηλευτικό προσωπικό. Στις περιπτώσεις όμως ασθενών που λόγω της κατάστασης τους (π.χ. ορθοπεδικά περιστατικά, πολυτραυματίες χειρουργικά περιστατικά, κ.λ.π.) το συγγενικό τους περιβάλλον παρέχει επιπλέον στήριξη με αποκλειστικές αδελφές νοσοκόμες, αυτές θα πρέπει να είναι εφοδιασμένες με άδεια εργασίας και να συμπεριλαμβάνονται στον ονομαστικό πίνακα που είναι καταρτισμένος σε κάθε Νοσηλευτικό Ίδρυμα σύμφωνα με τις διατάξεις παρ. 6 της αριθμ. 11120/1999 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Καθορισμός αποδοχών αποκλειστικών αδελφών νοσοκόμων όλης της χώρας» (ΦΕΚ Β/461/99) μέχρι εκδόσεως των όρων και προϋποθέσεων καθώς και των προσόντων που πρέπει να διαθέτουν σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 18 του Ν. 2519/97.

Κάθε άλλο άτομο που δεν πληροί τις αναφερόμενες προϋποθέσεις δεν νομιμοποιείται να παρέχει νοσηλευτικές φροντίδες σε ασθενείς.

Εργοδότης δε των προαναφερομένων είναι ο ίδιος ο ασθενής.

Μετά τα ανωτέρω παρακαλούμε να δοθούν αυστηρές οδηγίες στις Διοικήσεις των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, για απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν έχουν τη σχετική άδεια παραμονής στο νοσοκομείο η οποία χορηγείται από το Δ/ντή της Διοίκησης του Νοσοκομείου σύμφωνα με το αριθμ. Υ7β/Γ.Π.58458/30-9-2003 έγγραφο μας.»

2. Το υπ’ αριθμ.Υ7β/Γ.1Ι.οικ.168528/12-12-2008 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο έχει ως κατωτέρω:

«Όπως σας είναι γνωστό στους χώρους των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων δίπλα σε ασθενείς, παραμένουν άτομα, που τους παρέχουν νοσηλευτικές φροντίδες, τα οποία δεν έχουν καμία εργασιακή σχέση με το νοσοκομείο ή καμία σχέση με το συγγενικό περιβάλλον των νοσηλευομένων, στα οποία δεν έχει δοθεί σχετική άδεια παραμονής από τον αρμόδιο Διοικητικό Διευθυντή του Νοσοκομείου. Λόγω του γεγονότος αυτού είχαμε απευθύνει τις αριθμ. Υ7β/Γ.Π. 140069/9-1-2006 και Υ7β/Γ.Π. 121927/28-9/2007 εγκυκλίους προς τους Προέδρους των Υ.ΠΕ. και προς τους Διοικητές όλων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Διαπιστώνουμε όμως τη μη πιστή εφαρμογή της ανωτέρω εγκυκλίου με αποτέλεσμα ο αριθμός των ατόμων αυτών να αυξάνεται, αντί να ελαττώνεται.

Επανερχόμενοι επί του θέματος αυτού σας γνωρίζουμε ότι η νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς εντός των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων παρέχεται αποκλειστικά από το οικείο νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε περιπτώσεις ασθενών όμως που λόγω της κατάστασης τους αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν, όπως χειρουργικά και ορθοπεδικά περιστατικά, πολυτραυματίες κ.α. είναι δυνατό να παρέχεται επιπλέον στήριξη με αποκλειστικές αδελφές νοσοκόμες.

Οι αποκλειστικές αδελφές νοσοκόμες έχουν εργοδότη τον ασθενή και πρέπει να είναι εφοδιασμένες με άδεια εργασίας και να συμπεριλαμβάνονται στον ονομαστικό πίνακα που είναι αναρτημένος σε κάθε Νοσηλευτικό Ίδρυμα σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.6 της αριθμ. 11120/1999 «Καθορισμός αποδοχών αποκλειστικών αδελφών νοσοκόμων όλης της χώρας» (ΦΕΚ 461/Β /99) Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Τα ανωτέρω θα ισχύουν μέχρι έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις καθώς και τα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι αποκλειστικές αδελφές νοσοκόμες, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 18 του Ν. 2519/97.

Κάθε άλλο άτομο που δεν πληροί τις αναφερόμενες στις σχετικές διατάξεις προϋποθέσεις, δεν νομιμοποιείται να παρέχει νοσηλευτικές φροντίδες σε ασθενείς, διότι εκτός των άλλων είναι δυνατό να είναι φορέας μεταδοτικών νοσημάτων και να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ασθενείς, συγγενείς των και στο προσωπικό του Νοσοκομείου.

Μετά τα ανωτέρω παρακαλούμε να δοθούν αυστηρές οδηγίες από τις Διοικήσεις των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων στους αρμόδιους υπαλλήλους, για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων και την απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν είναι εφοδιασμένα με τη σχετική άδεια παραμονής στα Νοσοκομεία.»

Κατόπιν των ανωτέρω, προκύπτει ότι η νοσηλευτική φροντίδα εντός του Νοσοκομείου παρέχεται αποκλειστικά από το οικείο Νοσηλευτικό Προσωπικό και σε ειδικές περιπτώσεις είναι δυνατό να παρέχεται επιπλέον στήριξη μόνο από Αποκλειστικές Αδελφές Νοσοκόμες, οι οποίες έχουν εργοδότη τον ασθενή και πρέπει να είναι εφοδιασμένες με άδεια εργασίας και να συμπεριλαμβάνονται στον Ονομαστικό Πίνακα του Νοσοκομείου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.