Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ανεστάλη η απεργία των ιδιοκτητών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως

Την αναστολή της απεργίας τους αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, με οριακή πλειοψηφία, στην πανελλαδική γενική συνέλευση του κλάδου, υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθεί η πολιτική επιστράτευση και θα ξεκινήσει διάλογος με την κυβέρνηση.

«Με αίσθημα ευθύνης και λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κινητοποίηση πήραμε την απόφαση» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών Γιώργος Τζωρτζάτος, διαβεβαιώνοντας ότι από τη Δευτέρα οι μεταφορείς θα είναι στο τιμόνι.

Διευκρίνισε δε ότι «σε περίπτωση ........

που το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αθετήσει τις δεσμεύσεις του ο κλάδος θα αντιδράσει με απεργία που θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί μετά από γενική πανελλαδική συνέλευση».

Προηγήθηκαν έντονες διαβουλεύσεις από το Σάββατο το απόγευμα, καθώς από τις παραγωγικές και επιχειρηματικές τάξεις διατυπώθηκε η πρόταση να ανασταλεί η απεργία και η κυβέρνηση να άρει την πολιτική επιστράτευση.

Την εν λόγω πρόταση υιοθέτησαν οι απεργοί, ενώ έγινε αργότερα αποδεκτή και από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δέσμευση από την πλευρά των απεργών ότι δεν προσφύγουν σε νέες κινητοποιήσεις όσο θα κρατήσει ο διάλογος για το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Ρέππας ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος θα αφορά στα φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα των μεταφορέων, καθώς και στην ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο.

Τι απαντά η κυβέρνηση

«Είναι σαφές, ότι εφόσον οι μεταφορείς επανέλθουν στα καθήκοντά τους και η αγορά λειτουργεί απολύτως ομαλά, τότε καθίσταται άνευ αντικειμένου η πολιτική επίταξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το διάλογο υπενθυμίζεται ότι «όπως δήλωσε δημόσια χθες ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: "θα κάνουμε διάλογο χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος μετά από μια εβδομάδα, 10, 15 ημέρες η ελληνική κοινωνία να βρεθεί και πάλι αιχμάλωτη κάποιων Γενικών Συνελεύσεων που αδιαφορούν για το κοινωνικό σύνολο"».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι «χθες και περισσότερο σήμερα η αγορά ομαλοποιείται», ενώ τονίζεται ότι «η αγορά των μεταφορών θα ανοίξει», καθώς και ότι «η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία για την οικονομία και τους πολίτες και γι' αυτό το νομοσχέδιο θα προχωρήσει».

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι «θα παίρνει κάθε πρωτοβουλία για να διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και στη συνέχεια» και διαμηνύει ότι «θα προασπίζεται πάντα με αποφασιστικότητα το δημόσιο συμφέρον».

Να προχωρήσει σε ειλικρινή διάλογο καλεί την κυβέρνηση η ΝΔ

Να «προχωρήσει επιτέλους σε ένα ειλικρινή διάλογο που στόχο θα έχει αφενός την προστασία του χώρου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και αφετέρου μια στοιχειώδη μέριμνα για εκείνους που συνεισέφεραν στη λειτουργία της αγοράς μέχρι σήμερα» καλεί την κυβέρνηση η ΝΔ.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, επεσήμανε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης «τις τελευταίες μέρες η ελληνική κοινωνία πληγώθηκε, η δημόσια εικόνα της χώρας εθίγη».

Τόνισε δε ότι η Νέα Δημοκρατία «θα είναι δυναμικά και με συνέπεια παρούσα προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον, την εθνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες».

ΛΑΟΣ: Προς τι ο διασυρμός της Ελλάδας;

«Από τη στιγμή που κυβέρνηση και ιδιοκτήτες φορτηγών βρήκαν κοινό τόπο επαφής, προς τι ο διασυρμός της Ελλάδας και το πλήγμα στον τουρισμό; Διερωτάται κανείς ποιος θα πληρώσει τις ζημιές που υπέστη ο τουρισμός και γενικότερα η πατρίδα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ και προσθέτει: «Ηθικό δίδαγμα: Πιο προσεκτικές αποφάσεις και προσεκτικότερες μεθοδεύσεις».

Ομαλοποιείται η τροφοδοσία της αγοράς

Πριν από την απόφαση για αναστολή της απεργίας είχε ήδη αρχίσει να ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στην αγορά καυσίμων, με την τροφοδοσία όλο το Σαββατοκύριακο να γίνεται από ιδιωτικά αλλά και επιταγμένα βυτιοφόρα. Στην Αττική ικανοποιητικός αριθμός πρατηρίων διαθέτει καύσιμα και εκτιμάται ότι σύντομα η αγορά θα ομαλοποιηθεί. Η κατάσταση εξομαλύνεται και στο νομό Θεσσαλονίκης.

Γεμάτες δεξαμενές έχει το 40% - 50% των πρατηρίων στους περισσότερους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κανονικά λειτουργούν και οι μεταποιητικές βιομηχανίες ροδάκινου της Ημαθίας, καθώς από χθες το βράδυ ξεκίνησε ο ανεφοδιασμός τους με μαζούτ.

Ομαλή χαρακτηρίζεται η κατάσταση και στη Δυτική Μακεδονία. Στο νομό Κοζάνης πάνω από τα μισά πρατήρια λειτουργούν πλέον κανονικά.

Από Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Η απεργία μπορεί να έληξε αλλά με την τεράστια οικονομική ζημιά που έπαθε η Ελλάδα αλλά και την δυσφήμηση που έγινε ταυτόχρονα στην χώρα από την συντεχνία των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων ποιος θα την πληρώσει;
    Ο κλασικός μαλάκας Ελληνας μισθωτός και συνταξιούχος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλέ άμα θεωρείς τον εαυτό σου μαλακά έμενα μου περισσεύει αλλά συντεχνία εγώ δεν είμαι εσύ μπορεί να είσαι και αν νομίζεις ότι όση έχουν φορτηγά είναι συντεχνία έλα μαζί μου να σε βάλω οδηγό να κονομήσεις έτσι για να καταλάβεις τη σημάνει δουλιά γιατί μαλών δεν έχεις δουλεύσει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.