Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Αύξηση 33% στο αλεύρι - το ψωμί θα ακριβύνει

Με ασφαλιστικά μέτρα απειλεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αυξημένα τιμολόγια μέχρι 33% αποστέλλουν τις τελευταίες ημέρες οι αλευροβιομηχανίες στους αρτοποιούς- πελάτες τους, αγνοώντας τις πρόσφατες συστάσεις της κυβέρνησης για πάγωμα των όποιων ανατιμήσεων, αλλά και τις προειδοποιήσεις για επιβολή προστίμων.

Τιμολόγια μεγάλης αλευροβιομηχανίας .........

που έχουν στα χέρια τους «ΤΑ ΝΕΑ» δείχνουν ότι ενώ στις 3 Αυγούστου πωλούσε στον πελάτη της το μαλακό αλεύρι (τύπου 70%) προς 33 λεπτά το κιλό, σε νεώτερη παραγγελία στις 24 Αυγούστου τού το διέθεσε προς 44 λεπτά, δηλαδή με αύξηση 33,3%.
Το τιμολόγιο εστάλη μάλιστα την ίδια ημέρα κατά την οποία στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε σύσκεψη υπό την υπουργό Κ. Μπατζελή, με συμμετοχή και εκπροσώπων αλευροβιομηχανιών, όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι οι τελευταίες, παρά τα όσα οι ίδιες ισχυρίζονται, δεν αγόρασαν φέτος ακριβότερα την πρώτη ύλη και επομένως δεν δικαιολογείται καμία ανατίμηση στα άλευρα και στη λιανική τιμή του ψωμιού. Και οι καταγγελίες δεν αφορούν μόνο άμεσες, αλλά και σε έμμεσες αυξήσεις, μέσω κατάργησης των εκπτώσεων. Καταγγελίες από τον χώρο των αρτοποιών αναφέρουν ότι εδώ και μία- δύο εβδομάδες αρκετές βιομηχανίες που τους παρέχουν σε σταθερή βάση εκπτώσεις, τώρα τις παίρνουν πίσω με πρόσχημα ότι αυξήθηκε η διεθνής τιμή των αλεύρων, επιβαρύνοντας έτσι τις τιμές των αλεύρων στις οποίες τους πωλούν.

Πάντως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει κατόπιν ελέγχων την τελευταία εβδομάδα στις βιομηχανίες, έχει αποφασίσει σύμφωνα με τις πληροφορίες να καταφύγει εναντίον τους με ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να επιτευχθεί η ματαίωση των αυξήσεων. Σύμφωνα με κοστολογικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο γ. γραμματέας Εμπορίου Σ. Κομνηνός, οι όποιες ανατιμήσεις είναι αστήρικτες, αφού το κόστος στο αλεύρι φέτος (πριν σταματήσει τις εξαγωγές η Ρωσία) ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα απ΄ ό,τι πέρυσι.

«Δεν προχωρούμε σε αυξήσεις»

«Τις τελευταίες ημέρες καταφτάνουν όλο και περισσότερες καταγγελίες συναδέλφων μας ότι παραλαμβάνουν αυξημένα τιμολόγια», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσσιος. Και το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι αρτοποιοί και αν θα μετακυλίσουν τις αυξήσεις αυτές στην τελική τιμή του ψωμιού. «Αυτό που εισπράττω είναι ότι οι αρτοποιοί θα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να απορροφήσουν τουλάχιστον το επόμενο διάστημα, τις όποιες αυξήσεις», λέει ο κ. Μούσσιος. Αν μάλιστα ομαλοποιηθεί η διεθνής αγορά σιταριού, κάτι που αναμένεται να γίνει στα μέσα Οκτωβρίου- η τιμή του σήμερα έχει φτά σει στα 220-230 ευρώ/ τόνο, αλλά παράγοντες του χώρου ελπίζουν ότι θα κατέβει στα 170- τότε εκτιμά ότι δεν θα γίνουν καθόλου ανατιμήσεις στο ψωμί. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι αν οι αλευροβιομήχανοι συνεχίσουν να αποστέλλουν στους πελάτες τους τιμολόγια με επιβαρυμένες τιμές, τότε και οι αρτοποιοί, το πολύ σε έναν μήνα, θα αναγκαστούν να τις μετακυλίσουν στις τιμές του ψωμιού. Πάντως πληροφορίες από τον χώρο των αρτοποιών λένε ότι την τακτική των αυξήσεων ακολουθούν σχεδόν όλοι από τους 12 μεγάλους του χώρου.

Τι δείχνουν τα κοστολογικά στοιχεία

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην προ ημερών σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καταρρίπτονται τα όποια επιχειρήματα των αλευροβιομηχάνων για αυξήσεις. Το 2009 ο μέσος όρος αγοράς του εισαγόμενου μαλακού σίτου κυμάνθηκε στα 171 ευρώ ο τόνος, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για το πρώτο οκτάμηνο του 2010 δεν ξεπέρασε τα 170 ευρώ. Από την πλευρά τους οι αλευροβιομηχανίες υποστηρίζουν ότι τον τελευταίο καιρό και λόγω της διακοπής που επέβαλε η Ρωσία στις εξαγωγές της μετά τις καταστροφές στη σοδειά, αγοράζουν προς 220-230 ευρώ/ τόνο. Επιπλέον τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου δείχνουν ότι ενώ στις αρχές του χρόνου η τιμή του μαλακού σίτου είχε πέσει στα 120-130 ευρώ/ τόνο, οι αλευροβιομηχανίες που είχαν αγοράσει στα επίπεδα των 171 ευρώ δεν έριξαν τις τιμές, αλλά τις κράτησαν σταθερές. Εχει επίσης διαπιστωθεί από τη Γ.Γ. Εμπορίου ότι παρά το γεγονός ότι οι βιομηχανίες οφείλουν να ενημερώνουν το υπουργείο κάθε φορά που κάνουν μεταβολή τιμών, εδώ και δύο χρόνια δεν το κάνουν...

«Δεν δικαιολογείται καμία αύξηση ούτε από τους αλευροβιομήχανους ούτε από τους αρτοποιούς. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και κανένας λόγος για αύξηση της τιμής του ψωμιού, ακόμα και εάν οι τιμές του μαλακού σιταριού διεθνώς έχουν αυξητικές τάσεις», είχε δηλώσει προ ημερών η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή. Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα το 60% της κατανάλωσης μαλακού σιταριού εισάγεται, αλλά όπως σημείωσαν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ που συμμετείχαν στη σύσκεψη, μόνον το 16% των αναγκών μας καλύπτεται από Ρωσία, Καζαχστάν και Ουκρανία.

Ακριβή στο ψωμί η Ελλάδα

Το ψωμί στην Ελλάδα πωλείται έως 1,60 ευρώ το κιλό (δύο φραντζόλες), ενώ η μέση τιμή της φραντζόλας των 350 γραμμαρίων κυμαίνεται από 60 έως 80 λεπτά. «Είναι από τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη. Το 2007, με την αύξηση των διεθνών τιμών σιτηρών, οι τιμές παραγωγού είχαν φτάσει μέχρι και τα 35 λεπτά το κιλό, έναντι 10-12 λεπτά σήμερα. Τότε λοιπόν είχαν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές των αλεύρων και του ψωμιού. Εκτοτε όμως υποχώρησαν, αλλά οι αλευροβιομηχανίες δεν έριξαν το κόστος τους και τώρα με άλλοθι πάλι την άνοδο των τιμών στα σιτηρά, ζητούν ξανά αυξήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει οποιαδήποτε ανατίμηση στην τιμή του ψωμιού, καλώντας ακόμα και σε μποϊκοτάζ τούς καταναλωτές», λέει η Ευαγγελία Κεκελέκη, γενική γραμματέας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Εκτός από το ψωμί τα ηνία στην ακρίβεια κατέχει η χώρα μας στην Ε.Ε. και στη λιανική τιμή στο αλεύρι και σε άλλα αρτοσκευάσματα. Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΚΑ το 2008, στα ράφια ξένου σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, ένα κιλό αλεύρι πωλούνταν περίπου προς 0,59 λεπτά το κιλό, όταν σε σούπερ μάρκετ της ίδιας αλυσίδας στο Βερολίνο στοίχιζε 0,39 λεπτά.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.