Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Κόλαφος για έξι η πρόταση του εισαγγελέα για τη φονική πυρκαγιά στην Ηλεία το 2007

Την παραπομπή έξι ατόμων για τα αδικήματα του εμπρησμού δάσους από αμέλεια, του εμπρησμού από αμέλεια πραγμάτων και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, προτείνει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πύργου Παναγιώτης Μεϊδάνης σε έγγραφο 121 σελίδων προς το Δικαστικό Συμβούλιο Ηλείας, αναφορικά με την καταστροφική πυρκαγιά στην Ηλεία, πριν τρία χρόνια (24/8/2007), που προκάλεσε το θάνατο 36 ανθρώπων.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ο ..........

εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή μίας κατοίκου στο Παλαιοχώρι Ζαχάρως, του νομάρχη Ηλείας, του δημάρχου Ζαχάρως, ενός αξιωματικού της Πυροσβεστικής, ενός εποχικού πυροσβέστη και του τότε υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η εισαγγελική πρόταση θα εισαχθεί ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, το οποίο και θα αποφασίσει ποιοι τελικά και για ποια αδικήματα θα παραπεμφθούν σε δίκη στο Εφετείο Πατρών.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση του εισαγγελέα, οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων στην υπόθεση εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, στα εξής σημεία:

Δεν έλαβαν εγκαίρως τα προβλεπόμενα μέτρα, σύμφωνα με το σχέδιο «Ξενοκράτης», για την πρόληψη και κατάσβεση της πυρκαγιάς και για τη διάσωση των ανθρώπων, ενώ αγνόησαν το έγγραφο με ημερομηνία 23/8/07 ότι την επομένη (24/8/07) υπήρξε μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς και θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που προβλέπεται από το σχέδιο «Ξενοκράτης».

Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως τρεις εποχικοί πυροσβέστες ως πλήρωμα του πυροσβεστικού οχήματος που καταστράφηκε, ενώ θα έπρεπε, βάσει και του νόμου, να υπάρχει ως επικεφαλής και ένας έμπειρος μόνιμος πυροσβέστης. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, λόγω της απειρίας του πληρώματος, ήταν το εν λόγω πυροσβεστικό όχημα να χάσει την πορεία του, να σταθμεύσει παρανόμως στη μέση του δρόμου, να μπλοκαριστούν στο σημείο επτά επιβατηγά αυτοκίνητα και να καούν επί τόπου τόσο τα εν λόγω αυτοκίνητα όσο και οι επιβάτες τους, συνολικά 24 άνθρωποι.

Δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας, ο αρμόδιος πυροφύλακας δεν ενήργησε εγκαίρως ώστε να ειδοποιηθεί άμεσα η πυροσβεστική και να προχωρήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο σημείο απ' όπου ξεκίνησε, δηλαδή από την κατοικία στο Παλαιοχώρι Ζαχάρως.

Επίσης, ο εισαγγελέας διαπίστωσε πως δεν υπήρχε κανένα σχέδιο και κανένας συντονισμός για τη διάσωση των ανθρώπων και, τέλος, από τον νομάρχη, τον δήμαρχο και την τοπική Πυροσβεστική δεν είχαν ληφθεί από πριν τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, όλες οι άνω παραλείψεις των αρμόδιων οργάνων του Δημοσίου συνετέλεσαν αιτιωδώς στο να βρουν τραγικό θάνατο συνολικά 36 άνθρωποι.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.