Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Καρπούζι Τριφυλίας Στα 15 λεπτά έπεσε η τιμή του

Στα 15 με 16 λεπτά το κιλό έχει πέσει η τιμή του υπαίθριου καρπουζιού, το οποίο, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λεβεντογιάννη από την Τερψιθέα, εκπρόσωπο των καρπουζοπαραγωγών της περιοχής Κυπαρισσίας, πέρυσι την ίδια εποχή είχε 20 λεπτά. Αιτία, ο καιρός που χάλασε στο εξωτερικό. «Όταν κάνει ζέστη, το καρπούζι ανεβαίνει, όταν βρέχει και κρυώνει ο καιρός, η τιμή κατεβαίνει».

Ωστόσο, ο κ. Λεβεντογιάννης είναι αισιόδοξος, καθώς αναμένει ότι αυτές τις μέρες ο καιρός θα ζεστάνει πάλι, οπότε θα ξανανέβει η τιμή του προϊόντος.
«Η περιοχή μας έχει 2 με 3 χιλιάδες .......

στρέμματα, τώρα ξεκινούν να γίνονται, είναι τα δεύτερα καρπούζια που λέμε.
Και τα πρώτα, όμως, την ίδια τύχη είχαν, έβρεχε και δεν πήγαν καλά οι τιμές, τώρα πάλι τα ίδια. Πέρυσι τέτοια εποχή το καρπούζι είχε 0,20» σημειώνει ο κ. Λεβεντογιάννης, ενώ προσθέτει ότι μια καλή τιμή παραγωγού θα ήταν τα 25 λεπτά. «Όσο για την ποιότητα, είναι εκλεκτή και οι εξαγωγές που κάνουμε είναι σε περισσότερες από 25 χώρες ανά τον κόσμο».

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, ο γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος συμπληρώνει: «Το καρπούζι είναι πολύ καλό και η συγκομιδή συνεχίζεται μέχρι τέλος Αυγούστου, όμως η τιμή αυτές τις μέρες, δυστυχώς, είναι χαμηλή.
Είναι όλα θέμα προσφοράς και ζήτησης. Για παράδειγμα, όταν η ντομάτα ακρίβυνε, ξεσηκώθηκαν οι καταναλωτές, μη τυχόν και πάρουν οι αγρότες κανένα φράγκο. Όταν όμως η ντομάτα είχε 30 λεπτά και την πέταγαν, δεν ενδιαφερόταν κανένας. Τους αγρότες να μη τους αδικούμε. Τώρα ακρίβυνε λίγο η ντομάτα, γιατί δεν υπάρχει.

Είναι οι ζημιές στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ αυτό τον καιρό δεν έχουμε και καλλιέργειες στα θερμοκήπια. Επιπλέον το ρίσκο για τις υπαίθριες καλλιέργειες είναι μεγάλο και δεν το αναλαμβάνουν εύκολα, αλλά είναι υψηλό και το κόστος. Πρέπει να τα λέμε αυτά».

Από το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.