Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Κινδυνεύουμε και με ομπρέλα στον ήλιο

Σε 34% ανέρχεται το ποσοστό της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας που περνάει από τις ομπρέλες που χρησιμοποιούμε στην παραλία. Οι ομπρέλες, σύμφωνα με μελέτη Ισπανών ερευνητών, σταματούν σχεδόν πλήρως την άμεση εκπομπή των ακτινών του ήλιου, όχι όμως και τη διάχυτη υπεριώδη ακτινοβολία που περνάει από τα πλάγια, τα οποία είναι ακάλυπτα.
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βαλένθια, υπό τον Χοσέ Αντόνιο Μαρτίνεθ-Λοθάνο, έκαναν πειράματα τοποθετώντας ένα αισθητήρα υπεριώδους ακτινοβολίας στη βάση μιας ομπρέλας από καραβόπανο μπλε και άσπρου χρώματος, με ύψος...

ενάμιση μέτρο και ακτίνα 80 εκατοστών. Η σχετική εργασία τους παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Photochemistry and Photobiology" (Φωτοχημεία και Φωτοβιολογία).

Βάσει πειραμάτων διαπίστωσαν πως ένα μέρος της διάχυτης υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου (που αποτελεί περίπου το 60% της συνολικής) φτάνει στη βάση της ομπρέλας και στους ανθρώπους που κάθονται από κάτω. Επίσης, οι μετρήσεις έδειξαν ότι το καραβόπανο έχει πολύ μεγάλη ικανότητα να απορροφά την άμεση ακτινοβολία, σε ποσοστό περίπου 95%, αφήνοντας μόνο ένα 5% των κάθετων ακτινών να το διαπεράσουν, όμως η ακτινοβολία "τρυπώνει" από τα πλάγια, που παραμένουν απροστάτευτα.

Να σημειωθεί πως η μεγάλη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σχετίζεται με πληθώρα προβλημάτων, όπως καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα), εγκαύματα, γήρανση του δέρματος, καταρράκτη στα μάτια, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ζημιά στο DNA κ.α.

Η γήινη ατμόσφαιρα αποτελεί φυσικό φραγμό που μειώνει τις επιβλαβείς συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά η προστασία της δεν είναι επαρκής, για αυτό συνιστάται, ειδικά στην παραλία, η προστασία μέσω ομπρελών, ρούχων, καπέλων, γυαλιών, αντιηλιακών κρεμών κ.α. Η πιο έντονη ακτινοβολία εκπέμπεται μεταξύ των ωρών 12 το μεσημέρι και 4 μμ., οπότε και ενδείκνυται η αποφυγή ηλιοθεραπείας.

Ωστόσο, η λελογισμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία έχει και οφέλη για την υγεία μας, καθώς βοηθά στην αποκατάσταση δερματολογικών διαταραχών και στο σχηματισμό της βιταμίνης D3. Μερικές μάλισστα μελέτες υποστηρίζουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να μειώσει την υπέρταση και να επιβραδύνει ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.