Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Νάντια Γιαννακοπούλου: Ζεστό χρήμα στην αγορά

Στις 20/07/10, εξαγγέλθηκε με την ονομασία «Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη πακέτο ρευστότητας ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, η παραπάνω εξαγγελία απαντά και στα συνεχή αιτήματα της κ. Γιαννακοπούλου και άλλων βουλευτών «να μπει πλάτη στις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την κρίση και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας». Το σχέδιο θα πραγματοποιηθεί σταδιακά σε τρεις φάσεις:

Α) Άμεση διοχέτευση χρημάτων στην αγορά, με δράσεις που έχουν μεν ολοκληρωθεί, αλλά τώρα ξεκινά η εκταμίευση των πόρων. Πρόκειται για δράσεις στην κατεύθυνση ενίσχυσης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, των επιστημών, της τεχνολογικής ανάπτυξης και των ελεύθερων επαγγελματιών, ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
Σε αυτή την πρώτη φάση θα ενισχυθούν περίπου .........

10.000 επιχειρήσεις που είχαν εγκριθεί εδώ και τόσο καιρό τα κονδύλιά τους, αλλά δεν είχαν εκταμιευτεί. Πλέον, αυτό θα γίνει με διαδικασίες-εξπρές.

Β) Νέες δράσεις, μέσω ανοικτών προκηρύξεων, συνολικού ύψους 5,12 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 200 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στον τομέα της μεταποίησης, τα 34 εκατ. ευρώ στον ξενοδοχειακό κλάδο, τα 30 εκατ. ευρώ στις «πράσινες» επιχειρήσεις, άλλα 30 εκατ. ευρώ στις «πράσινες» υποδομές και 15 εκατ. ευρώ στον τομέα της ένδυσης και υπόδησης. Η συντριπτική πλειοψηφία του ποσού όμως, σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ, θα δοθούν σε εγγυήσεις δανείων για κεφάλαια κίνησης που θα δώσουν νέα ώθηση στην αγορά. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τους ενδιαφερομένους, που ελπίζουμε ότι και στη Μεσσηνία θα είναι πολλοί, θα εξειδικευτούν στο άμεσο μέλλον.

Γ) Πακέτο 1,5 δις ευρώ για δράσεις μέσω νέων προκηρύξεως έως το τέλος του έτους. Οι νέες προκηρύξεις θα αφορούν τους τομείς του «πράσινου» τουρισμού, του εναλλακτικού τουρισμού, της εκπαίδευσης στελεχών επιχειρήσεων σε θέματα συναλλαγής με άτομα με ειδικές ανάγκες, των ψηφιακών επενδύσεων στο λιανεμπόριο, των ευρωζωνικών επιχειρήσεων, αλλά και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, που θα δημιουργηθεί και θα μοιράσει ανακυκλούμενες πιστώσεις 520 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις παντός είδους. Τα δάνεια που θα χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) θα είναι χαμηλότοκα και με την επιστροφή τους θα δίνονται σε άλλους παραλήπτες.

Συμπληρωματικά, δίδονται εγγυήσεις δανείων από το ΤΕΜΠΜΕ, ύψους 4,8 δις ευρώ, για αγορά πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και κεφάλαια κίνησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Σε σχετικές δηλώσεις της, η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε τον ρόλο των τραπεζών σε αυτό το εγχείρημα και ζήτησε από τις τράπεζες
«να μην αποκλείουν από τη δανειοδότηση αδικαιολόγητα τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.