Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Επιτέλους ξεκολάει η υπόθεση με το Λύκειο Φιλιατρών.

Ξεκολάει όπως δείχνουν τα πράγματα η υπόθεση με το νέο Λύκειο Φιλιατρών που εδώ και κάτι χρόνια έχει παραμείνει με τον σκελετό του έχοντας πιάσει νυχτερίδες και αράχνες.

Πολλάκις έχουμε διαμαρτυρηθεί από αυτό το blog, έχουν γίνει δημοσιεύσεις σε εφημερίδες, η δημοσίευση μας έχει και ερώτηση στο Νομαρχιακό συμβούλιο από τον Κο Μπρεδήμα αλλά και με αυτό το θέμα ασχολήθηκε και η Βουλευτής Μεσσηνίας Κα Νάντια Γιαννακοπούλου, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει τίποτα.

Θυμίζουμε τα ψεύτικα λόγια του Νομάρχη μας ...........

κου Δράκου που τον Δεκέμβρη του 2008 περίμενε να ανοίξει το ΕΣΠΑ του 2009 και το πρώτο έργο που θα γινόταν ήταν το λύκειο Φιλιατρών.
Ενα έργο που όπως έλεγε ο Νομάρχης Μεσσηνίας κος Δράκος το ποσό που υπολειπόταν ήταν 2 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί. Κλίκ εδώ για να τον ακούσετε.

Σήμερα με ενημερωτικό δελτίο που λάβαμε από την Νομαρχία Μεσσηνίας φαίνεται ότι η υπόθεση του Νέου Λυκείου Φιλιατρών, αρχίζει να ξεβαλτώνει.
Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, σήμερα υπεγράφη από τον Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκο και τον Δήμαρχο Φιλιατρών κ. Αλκη Ξύγκα, το τεχνικό δελτίο για το Λύκειο Φιλιατρών, παρουσία του Αντινομάρχη κ. Στ. Αναστασόπουλου και του μηχανικού της Νομαρχίας κ. Καλδή.

Ο κ. Νομάρχης, για το εν λόγω θέμα είπε τα εξής:
«Υποβάλλουμε σήμερα στην διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου το τεχνικό δελτίο και την μελέτη για την ολοκλήρωση του Λυκείου των Φιλιατρών. Υπάρχει πλήρης ανάλυση των τιμολογίων με την καινούργια μέθοδο, η οποία έχει επιλεγεί πλέον ως προτεραιότητα από την πλευρά της Περιφέρειας και γενικά της Κεντρικής Διαχειριστικής Αρχής. Το ύψος της επένδυσης και της χρηματοδότησης για την πλήρη ολοκλήρωση του Λυκείου Φιλιατρών ανέρχεται στα 2.700.000 ευρώ. Είναι ένα υπερσύγχρονο διδακτήριο το οποίο θα λύσει δια παντός το πρόβλημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών.

Θα αποδοθεί στο Δήμο και την τοπική κοινωνία το παλαιό αυτό κτήριο όπου στεγαζόταν το Λύκειο, το οποίο δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης για να υποδεχθεί άλλες χρήσεις τις οποίες ο δήμος και η τοπική κοινωνία διά των φορέων της θα επιλέξει. Θέλω να ευχαριστήσω την υπηρεσία η οποία πραγματικά υπεβλήθη σε μία πίεση για να ολοκληρώσει αυτήν την διαδικασία και παράλληλα να σας πληροφορήσω ότι: Αυτή τη στιγμή γίνεται η ίδια δουλειά για το 10ο -26ο δημοτικό σχολείο. Περί το τέλος του Αυγούστου και θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει νωρίτερα , θα κατατεθεί και το αντίστοιχο τεχνικό δελτίο για τα σχολεία αυτά της Καλαμάτας και ακόμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η μελέτη για να καταθέσουμε το τεχνικό δελτίο του Γυμνασίου-Λυκείου Γαργαλιάνων το οποίο θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. ΄Αρα λοιπόν, αυτό το οποίο υποσχεθήκαμε για τα τρία μεγάλα εκπαιδευτήρια του Νομού, γίνεται πράξη και πιστεύω πολύ σύντομα να πάρουμε έγκριση από την διαχειριστική αρχή για να ξεκινήσει η διαδικασία της προκήρυξης του σχολείου.

Επίσης να σας πω ότι έχουμε ετοιμάσει προτάσεις έργων για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013, ύψους 16.700.000 ευρώ για εγγειοβελτιωτικά έργα. Επειδή οι δικαιούχοι, δυστυχώς, για το πρόγραμμα αυτό δεν είναι πλέον οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και οι φορείς των αγροτών αλλά κρατάει την δικαιοδοσία αυτή για τον εαυτόν της η κεντρική εξουσία το Υπουργείο δηλαδή,. εμείς τους έχουμε έτοιμες τις μελέτες, έτοιμες και τις προτάσεις και ήδη τις καταθέτουμε στο πρόγραμμα και στην κεντρική διαχειριστική αρχή της ειδικής γραμματείας η οποία υπάρχει στην Αθήνα, προκειμένου να προωθηθούν τα συγκεκριμένα έργα. Υπάρχουν τα εξής έργα: Για την ζώνη του Αγ. Φλώρου και τις εργασίες του κλειστού αρδευτικού δικτύου, ύψους 3 εκατ. ευρώ, υπάρχει η αντικατάσταση του εξοπλισμού του αντλιοστασίου του Αγ. Φλώρου, ύψους 750.000 ευρώ, είναι η τρίτη φάση για τις εργασίες του ανοικτού δικτύου που ανέρχεται στο ύψος των 10.800.000 ευρώ, είναι το στραγγιστικό δίκτυο και το αντλιοστάσιο της κάτω ζώνης του Παμίσου, ύψους 1.130.000 ευρώ και η κατασκευή των ανοικτών λιμνοδεξαμενών ύψους 1 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά συμποσούνται στο ποσό των 16.700.000 ευρώ.

Αυτή είναι η πρότασή μας, θα την διεκδικήσουμε, θα έχετε νέα και για την κατάθεση και έχουμε ζητήσει ήδη συνάντηση με τον Βαγγέλη Δουβάρη τον Ειδικό Γραμματέα και πιστεύω πολύ σύντομα να έχουμε συνάντηση μαζί του για αυτό το θέμα».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Φιλιατρών κ. Άλκης Ξύγκας, επισημαίνοντας ότι το σχολείο αυτό το περίμενε ο Δήμος πάρα πολλά χρόνια. «Πράγματι», σημείωσε ο κ. Ξύγκας, «το Λύκειο στεγάζεται σε ένα κτήριο που υπάρχει εκεί από το 1923. Είναι ένα σχολείο που το περίμεναν όλοι οι γονείς, μαθητές, δάσκαλοι για να στεγάσει την μαθητιώσα νεολαία του Δήμου Φιλιατρών. Ήδη έχει κατασκευαστεί ο φέρων οργανισμός και περνάμε στην δεύτερη φάση τώρα που είναι το τελικό βήμα, για να μπορέσουμε σε ένα δύο χρόνια από τώρα να παραδώσουμε στους νέους μας αυτό το σχολείο το οποίο θα είναι κόσμημα για την πόλη.

Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα μιας πολύ καλή συνεργασίας με την Νομαρχία. Οφείλω, δε, να σημειώσω ότι στα Φιλιατρά έχουν γίνει δύο Νηπιαγωγεία από τον ΟΣΚ καινούργια, τα οποία έχουμε εγκαινιάσει μαζί με τον Νομάρχη, δύο αίθουσες στο 3ο Δημοτικό σχολείο και ο αύλειος χώρος του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Δώσαμε πολύ βάρος στην παιδεία στον τομέα αυτόν και πραγματικά έχουμε καταφέρει με επιστέγασμα την σημερινή υπογραφή αρκετά πράγματα αποχωρώντας από τον Δήμο Φιλατρών σε λίγους μήνες. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε αφήσει ένα έργο για την παιδεία αρκετά μεγάλο».

Ο κ. Αναστασόπουλος, από την πλευρά του, τόνισε ότι σε σχέση με την σχολική στέγη συμφωνεί απόλυτα με αυτά που είπε ο Δήμαρχος Φιλιατρών και το ίδιο σενάριο έχει επαναληφθεί σχεδόν σε όλο το Νομό. «Εμείς ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος, «θεωρούμε ότι έχουμε συνεισφέρει αρκετά στον τομέα της σχολικής στέγης και βέβαια με αυτά τα σχολεία που προανέφερε ο κ. Νομάρχης, βελτιώνεται περισσότερο η υποδομή στη σχολική στέγη στο Νομό. Βέβαια, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού εμείς ως Νομαρχία έχουμε μια μεγάλη εργολαβία για πολλές εργασίες σε Δημοτικά και Γυμνάσια της Καλαμάτας και έχουμε προς τούτο υπογράψει και προγραμματική σύμβαση και άμεσα ξεκινούν οι εργασίες.

Όσον αφορά τα εγγειοβελτιωτικά, επίσης, να πω ότι η μελετητική δουλειά που έχει γίνει από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι τεράστια. Όλα αυτά τα έργα που ανέφερε ο κ. Νομάρχης είναι σημαντικά και πρέπει να υλοποιηθούν για να βελτιωθεί η ικανότητα των αγροτών να καλλιεργούν και να παράγουν. Βεβαίως υπάρχει ένα έργο το οποίο δεν είναι σε αυτήν την λίστα και θα υποβληθεί με την ολοκλήρωση της μελέτης που είναι το αρδευτικό της Ασπροπουλιάς και του Πανιπερίου, το οποίο συμπληρωματικά θα καταθέσουμε με το που θα ολοκληρωθεί η μελέτη που τώρα εκπονείται».

5 σχόλια:

  1. Δικαιώνονται απόλυτα οι διαμαρτυρίες που είχαν γίνει από το Φιλιατρά News τόσο από τον προηγούμενο διαχειριστή μας όσο και από εμάς για το νέο λύκειο της πόλης.

    Εκλογές πλησιάζουν, ο κύριος Δράκος μάλλον θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης..... Ε να μην αρχίσει να μαζεύει "κουκιά"; Τι θα βρει στην Κάλπη; Αέρα κοπανιστό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά δικαιώνονται οι διαμαρτυρίες μας με όποιο τρόπο μπορούσαμε να το πετύχουμε και να φτάσει ψηλά.
    και το φτάσαμε.
    Δεν είναι και λίγο να γίνει η ανάρτηση μας αιτία για ερώτηση στο Νομαρχιακό συμβούλιο....

    Αλλα ας δώσουμε τόπο στην οργή και ας δεχτούμε την ευχάριστη αυτή εξέλιξη.

    Εγω όμως έχω και άλλο ένα ερώτημα προς τον κο Δράκο.

    Αλήθεια κύριε Δράκο. Με το δημοπρατήριο τι θα κάνετε;
    Με το διοικητήριο της Κυπαρισσίας (που σας ενδιέφερε άμεσα για να αναπτύξετε περισσότερο την Κυπαρισσία) το προχωρήσατε το θέμα.
    Έστω και με την αγορά οικοπέδου.

    Το δημοπρατήριο των Φιλιατρών σε ποια χιλιετία θα το ξεκινήσετε;

    Το 2.500 θα έχει ξεκινήσει???

    Και συμφωνώ με το σχόλιο της νέας ομάδας διαχείρισης. Εκλογές έρχονται, ο κος Δράκος θέλει να βάλει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης...
    ΠΟΥ θα βρει ψηφαλάκια? Στον ύπνο του?

    Και επειδή ο Δράκος θυμήθηκε το λύκειο λίγο καιρό πρίν τις επικείμενες εκλογές.....
    ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟ.

    Ο Πρώην Διαχειριστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μίλησα με την φίλη μου την Πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας κα Αντωνία Μπουζα και συζητήσαμε το θεμα του νεου Λυκείου.
    Αναφέρω το όνομα καθότι μου είπεπως δεν εχει πρόβλημα στο να αναφερθεί το όνομα της στο σχόλιο μου.

    Μου είπε ότι είναι άδικο το σχόλιο μου για τον Νομάρχη καθότι το όλο θέμα καθυστέρησε γιατί η διαχειριστική αρχή ζήτησε επιπλέον στοιχεία και δεν ταν δυνατόν να ενταχθεί το έργο χωρίς εμπεριστατωμένες και διαφοροποιημένες σε σχέση με το παρελθόν μελέτες για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και επίσης ότι είναι η 1η ολοκληρωμένη πρόταση σε όλη την Ελλάδα, που υστερα από την ολοκλήρωση των νέων στοιχείων είναι έτοιμη για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

    Την ρωτησα την φίλη μου αν όλα αυτα δεν το ήξερ ο Νομάρχης μας όταν Τον Δεκέμβρη του 2008 εξήγγειλε το έργο αποπεράτωσης του λυκείου.
    Μου απάντησε πως οχι δεν τα ήξερε.
    Υπεβληθη η μελέτη και λόγω του ότι είχαν γίνει τα παλαιότερα χρόνια πολλά και, είχε χαθεί η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων.
    Ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία και τώρα επανυπεβλήθη η μελέτη σύμφωνα με τα θέλω της κομισιόν. Αφού όλα τα νεα στοιχεία που ζητήθηκαν ήταν ΟΚ το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα.

    Εμείς ελπίζουμε να μην ξανακολήσει πάλι σε κάτι και να αποπερατωθεί το κτήριο που με τα τότε δεδομένα θα είναι ένα από τα στολίδια της πόλης.

    Ο πρωην Διαχιριστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΕ ΜΕΝΑ ΘΥΜΗΖΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟ ΦΡΑΓΜΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΟΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΙΡΕΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΡΩ ΠΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΣ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ
    ΕΓΩ Ο ΞΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θελω να επισημανω κατι που ισως να ξεχασε και δεν ανεφερε ο Δημαρχος ,την δημιουργια και λειτουργια την φετινη σχολικη χρονια 2010-11 του ΕΕΕΕΚ Φιλιατρων,(Εργαστηριο Ειδικης Επαγγελματικης Εκπαιδευσης και Καταρτισης)
    Θα στεγαστει προσωρινα σε πτερυγα του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρων,οι εξιδικευσεις του ειναι α)φυτικης παραγωγης και β) χειροτεχνιας.
    Την χρονικη αυτη στιγμη ειναι στην φαση της δημιουργιας του ως οργανισμος και ευελπιστουμε μεχρι να αρχισει η νεα σχολικη χρονιά ,να ειναι ετοιμο να λειτουργησει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.