Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΝΑ Μεσσηνίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Σήμερα υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση, μεταξύ της ΝΑ Μεσσηνίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σκοπός της σύμβασης είναι η υλοποίηση του έργου: «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ».

Το κτίριο του Σεισμολογικού Σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βρίσκεται εντός του οικισμού στο Μαυρομάτι Ιθώμης και κατασκευάστηκε περίπου στο 1970. Πρόκειται για ένα ισόγειο κτίσμα με φέρουσα τοιχοποιία από υπερμπατική οπτοπλινθοδομή πάχους 40 εκ. και πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Στο κτίριο αυτό λειτουργούν ευαίσθητα .......

όργανα καταγραφής των σεισμικών φαινομένων και αποστολής των στοιχείων στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η κατάσταση του κτιρίου όσον αφορά την φέρουσα ικανότητά του φαίνεται ικανοποιητική χωρίς να παρουσιάζει εμφανείς ρηγματώσεις ή άλλες βλάβες στα φέροντα στοιχεία του. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, παρουσιάσθηκαν διάφορες φθορές στην οροφή και στις τοιχοποιίες λόγω υγρασιών οι οποίες αν και αντιμετωπίσθηκαν στο παρελθόν με την κατασκευή υγρομόνωσης δεν λύθηκε το πρόβλημα. Συγκεκριμένα έχουν αποσαθρωθεί τα επιχρίσματα εξωτερικά και καταστραφεί οι χρωματισμοί, ενώ λόγω εισροής των νερών της βροχής εντός του κτιρίου να κινδυνεύουν με καταστροφή τα διάφορα όργανα μέτρησης.Στο δάπεδο είχαν τοποθετηθεί πλαστικά πλακίδια τα οποία έχουν φθαρεί και αποκολληθεί σε μεγάλο βαθμό και χρήζουν αντικατάστασης. Τέλος υπάρχουν έντονες οξειδώσεις στα μεταλλικά κουφώματα.

Για την επίλυση του προβλήματος των υγρασιών και την ανακαίνιση του κτιρίου προβλέπονται να γίνουν οι εξής εργασίες:
1. Κατασκευή ξύλινης στέγης με κεραμίδια ρωμαϊκού τύπου ώστε να λυθούν οριστικά τα προβλήματα των υγρασιών αφενός αλλά και της βελτίωσης της εικόνας του κτιρίου σε σχέση με τον υπόλοιπο οικισμό.
2. Επειδή σήμερα στην οροφή του κτιρίου είναι τοποθετημένες αρκετές κεραίες για την λήψη και αποστολή στοιχείων, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν με την κατασκευή της στέγης, θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις με ευθύνη και προσωπικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου, εκτός από ένα δορυφορικό κάτοπτρο το οποίο θα πρέπει να μετακινηθεί από εξειδικευμένο ιδιωτικό συνεργείο και θα πληρωθεί απολογιστικά.
3. Καθαίρεση όλων των αποσαθρωμένων επιχρισμάτων και κατασκευή νέων.
4. Αποξήλωση των πλαστικών πλακιδίων δαπέδου και αφού καθαρισθεί πλήρως η επιφάνεια από τα υπολείμματα της παλαιάς κόλλας θα γίνει τοποθέτηση κεραμικών πλακιδίων GROUP 4, διαστάσεων 40x40 cm σε χρώμα που θα υποδειχθεί από την επίβλεψη.
5. Χρωματισμοί των εξωτερικών και των εσωτερικών τοίχων καθώς και των μεταλλικών κουφωμάτων σε αποχρώσεις που θα υποδειχθούν από την επίβλεψη.

Η χρηματοδότηση γίνεται από την ΝΑΜ η οποία θα διαθέσει το ποσό των 20.331,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), από το πρόγραμμα τελών άδειας-μεταβίβασης οχημάτων 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.