Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΠΟΠ "Ελιά Καλαμών" ζητά το Αγρίνιο. "Αυτό δε γίνεται" λέει ο Βασίλης Κοζομπόλης.

Επέκταση του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμών» στο νομό του ζητεί από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θ. Σώκος. Στην επιστολή του προς την Κατερίνα Μπατζελή, που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο νομάρχης επισημαίνει ότι η ετήσια παραγωγή της Ελιάς Καλαμών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 30.000 - 35.000 τόνους, από τους οποίους το 30% παράγεται σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Η επιστολή

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται: .........

«Κυρία Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επανερχόμαστε στο ζήτημα της ένταξης στο καθεστώς ΠΟΠ “Ελιά Καλαμών” των ελαιών που παράγονται στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδικότερα, αξίζει να επισημανθεί ότι η ετήσια παραγωγή Ελιάς Καλαμών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 30.000 - 35.000 τόνους, από τους οποίους το 30% παράγεται σε περιοχές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, εξασφαλίζοντας στους ασχολούμενους με την καλλιέργεια της Ελιάς Καλαμών ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Την ίδια στιγμή ο Νομός Μεσσηνίας παράγει περίπου το 5% της ελληνικής παραγωγής. Το οξύμωρο είναι ότι στο εν λόγω καθεστώς εντάχθηκε μόνο η παραγωγή του Νομού Μεσσηνίας. Η παρούσα κατάσταση με αναγνωρισμένες ως ΠΟΠ “Ελιές Καλαμών” μόνο τις ελιές του Νομού Μεσσηνίας είναι τόσο εσφαλμένη όσο και επιζήμια σε επίπεδο παραγωγού, αλλά και σε επίπεδο συσκευαστών - εξαγωγέων. Ο εν λόγω διαχωρισμός προκαλεί ανωμαλίες στη διακίνηση των ελιών και διαχωρίζει τις παραγόμενες στην Ελλάδα Ελιές Καλαμών σε ελιές δύο ταχυτήτων - κατηγοριών, τις ελιές ΠΟΠ Μεσσηνίας που ξεχωρίζουν ως προϊόν στο διεθνή ανταγωνισμό και όλες τις υπόλοιπες Ελιές Καλαμών που παράγονται στην Ελλάδα και τις εξομοιώνει εμπορικά με αυτές των τρίτων χωρών (Τουρκία, Αίγυπτος, Λατινική Αμερική κ.ά.), χωρίς να αναγνωρίζεται η ιδιαίτερη ποιότητα του προϊόντος.

Κυρία υπουργέ,
Η διατήρηση των δύο ταχυτήτων για το ίδιο προϊόν αποτελεί αναπτυξιακό και οικονομικό παράδοξο, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ειδάλλως θα οδηγήσει σε απώλεια του μεριδίου αυτού του ελληνικού παραδοσιακού προϊόντος στις διεθνείς αγορές από τους ανταγωνιστές μας με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που συνεπάγεται για τους παραγωγούς και την εθνική οικονομία. Ως εκ τούτου, θεωρούμε πως είναι επιβεβλημένη η αναγνώριση ως ΠΟΠ “Ελιές Καλαμών” και της παραγωγής ελαιών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».


Ανέφικτο, λέει η ΕΑΣ

«Αυτό που ζητάνε δεν είναι εφικτό με βάση τους κανονισμούς, ούτε το υπουργείο συμφωνεί» απαντά ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης. «Η δική μας πρόταση για επέκταση έχει να κάνει μόνο με όμορες περιοχές, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, γιατί αλλιώς δε θα εγκριθεί. Δηλαδή, επέκταση σε Λακωνία, Άστρος Κυνουρίας και Νότια Ηλεία. Έχει ανατεθεί μελέτη στην ΕΔΟΕΕ, προκειμένου να συνταχθεί ο φάκελος για να υποβληθεί. Η Ένωση έχει πάρει απόφαση να δεχθεί αυτή την επέκταση».
Ενώ ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας Δημήτρης Ραπτέας συμπληρώνει: «Μια τέτοια πρόταση που να περιλαμβάνει και την Αιτωλοακαρνανία έχει πρόβλημα. Αν το “ξεχειλώσουμε” τόσο πολύ, τι τύχη μπορεί να έχει; Μιλάμε για μια περιοχή ξεκομμένη, δεν έχει ομοιογένεια με την καταγωγή της επωνυμίας “Καλαμάτα” εδαφικά, κλιματολογικά, κ.λπ. Δεν μπορεί να τεκμηριωθεί κάτι τέτοιο».

Πηγή: Θάρρος

1 σχόλιο:

  1. ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο Κος ΚΟΖΟΜΠΟΛΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΙΟΤΙ ΟΝΤΟΣ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΩΝ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΛΑΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΠΑΡΑΓΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ.
    ΛΟΙΠΟΝ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο Κος ΚΟΖΟΜΠΟΛΗΣ ΟΤΙ Η
    ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΕΙ
    ΠΟΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.