Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Βουλή: Θύελλα αντιδράσεων για τα χρέη των νοσοκομείων

Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση ξεσήκωσε στην Ολομέλεια της Βουλής η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.

Υπενθυμίζεται ότι την αντίθεσή τους στην εν λόγω ρύθμιση είχαν εκφράσει και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι, όμως, δεν μετέχουν στο παρόν θερινό τμήμα της Βουλής.

Ειδικότερα, η ΝΔ, δια του εισηγητή .......

της Μάριου Σαλμά, άφησε υπαινιγμούς για τη σύσταση του τμήματος, ενώ κατηγόρησε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πως επωμίζεται την ευθύνη του «ξεπλύματος παράνομων προμηθειών».

Έντονη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Παπουτσή, που κατηγόρησε τον εισηγητή της ΝΔ για «ψευδολογία».

Επί της ουσίας της ρύθμισης, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δήλωσε πως «η θέση της δεν είναι ευχάριστη» - κάτι που την αναγκάζει να επιστρατεύσει, όπως είπε, «πολιτική ειλικρίνεια και θάρρος».

«Αποφασίσαμε την επομένη των εκλογών, ρύθμιση των χρεών της ΝΔ, γιατί δεν μπορούσε το ΕΣΥ να παραμένει υπό την ομηρία των προμηθευτών, καθώς έμπαιναν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Δεύτερον το κράτος έχει συνέχεια και δεν μπορεί να αφήνονται εντυπώσεις περί του αντιθέτου: Για όσα χρέη δεν πληρώνονται, υπάρχουν και τόκοι υπερημερίας, δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ, δίνεται η εικόνα στάσης πληρωμών. Τρίτον, χωρίς την εξυγίανση του χώρου, αναγκάζεσαι να μπαίνεις διαρκώς σε φαύλο κύκλο και ν’ αγοράζεις ακριβότερα - και επίσης, όποια προσπάθεια και να κάνεις για ν’ αλλάξεις το θεσμικό πλαίσιο, όλα πέφτουν στο κενό», εξήγησε η υπουργός.

Απέρριψε δε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως «νομιμοποιεί παρανομίες».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω, πως δεν θα κάναμε ποτέ ως κυβέρνηση ξέπλυμα παρανομιών. Ίσα-ίσα: Όπου υπάρχει ποινική ευθύνη ή παρανομία, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες» διαβεβαίωσε η υπουργός Υγείας.

«Έχουμε κάνει τριπλό έλεγχο: Δώσαμε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και κάνει πλήρη έλεγχο της περιόδου 2008-9. Έχουμε δώσει εμείς εντολή στο ΣΕΥΠ και κάνει ελέγχους στις διοικήσεις που έχουν τοποθετηθεί απ’ την κυβέρνηση, προκειμένου να δούμε την σωστή εφαρμογή της εγκυκλίου για τα φάρμακα. Ήδη έχουμε πορίσματα. Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τον ΣΔΟΕ την Επιτροπή Προάσπισης των Δικαιωμάτων του Πολίτη, σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα. Στην Δικαιοσύνη έχει σταλεί η περίφημη ιστορία των ορθοπεδικών», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, δήλωσε ότι «ιστορικά, η έκπτωση του 15% είναι η μεγαλύτερη που έχει πετύχει ελληνική κυβέρνηση στο χώρο του φαρμάκου».

«Όταν ο άλλος έχει κέρδη 500-600%, θα κολλήσει στο 15%; Αυτό δεν είναι επιτυχία. Μιλάμε για παρωνυχίδα!» αντέτεινε ο Άγγελος Τζέκης από το ΚΚΕ

«Είναι δυνατόν, εσείς που εποπτεύσατε από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα και είστε υπεύθυνοι για τις νέες προμήθειες, να λέτε πως ό,τι κι αν έχει είναι νόμιμο και σβήνει με την συνενοχή της πλειοψηφίας της Βουλής;» διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Δεν μπορώ να καταλάβω αυτήν την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στους φαρμακοβιομήχανους» δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.