Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Όχι στην κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων

Τις απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να μην καταργηθούν οι ενισχύσεις στους αγρότες, ζητά με επιστολή π0ου απευθύνει προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος.

Ο κ. Δράκος αναφορικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις και το νέο σύμφωνο σταθερότητας ζητά από την κ. Μπατζελή να παρέμβει την Πέμπτη 8 Ιουλίου, όταν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καταθέσουν τις θέσεις τους, εν όψει της Αναθεώρησης της Κ.Α.Π μετά το 2013.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Προς Την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Κατερίνα Μπατζελή

Θέμα: Αγροτικές επιδοτήσεις και νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Είναι σαφές ότι το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Ιουλίου, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμα κρισιμότερο φαίνεται ότι θα είναι για τις χώρες όπου παρουσιάζουν μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα και όπου δεν έχουν τηρηθεί κατά το παρελθόν οι όροι και οι προδιαγραφές των ευρωπαϊκών συμφωνιών.

Ιδιαίτερα μας ανησυχεί η άποψη ότι θα παγώνουν τα κοινοτικά κονδύλια είτε από το Ταμείο Συνοχής είτε από τον προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με την εισήγηση, ότι οι παραβάτες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας δεν θα λαμβάνουν τα κονδύλια για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Βεβαίως υπογραμμίζεται εις την εισήγηση ότι στο πρώτο στάδιο των κυρώσεων, τις αγροτικές επιδοτήσεις υποχρεούνται να καταβάλουν τα κράτη προς τους αγρότες, από τα εθνικά ταμεία. Εάν η χώρα δεν προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις, προτείνεται το οριστικό πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

Αυτή τη στιγμή, ως σύγχρονη ελληνική πολιτεία, δεν μπορούμε να κωφεύσουμε εις αυτή την εξέλιξη η οποία, παρά την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα η χορήγηση των κονδυλίων από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, οδηγεί τις επιδοτήσεις σε μία φάση προσωρινότητας και ενδεχομένως και περικοπής εις το μέλλον, μέχρι και κατάργησής τους.

Οι αρχικές δηλώσεις του Όλι Ρεν πραγματικά μας ανησυχούν, παρά το ότι υπάρχει στόχευση για λήψη των τελικών αποφάσεων τον προσεχή Οκτώβριο, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Γι’ αυτό υψώνουμε την αντίθεσή μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ζητάμε από την πολιτεία και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:

- να παρέμβουν άμεσα, την προσεχή Πέμπτη 8 Ιουλίου, όπου τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καταθέσουν τις θέσεις τους, εν όψει της Αναθεώρησης της Κ.Α.Π μετά το 2013, και

- να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, διαβουλεύσεις, παρεμβάσεις και αντιδράσεις που απαιτούνται, έως το προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., ώστε να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη οποία θα επιφέρει ζημιά, όχι μόνο στον αγροτικό κόσμο πολλών χωρών της Ε.Ε και της Ελλάδας, αλλά θα τορπιλίσει τον αγροτικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο θα εξέθετε τους αγρότες στο έλεος του ανταγωνισμού και της χρεοκοπίας, σε εποχές οικονομικής κρίσης, θα είναι πραγματικά οδυνηρό όχι μόνο για τους αγρότες αλλά για τις χώρες και για την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.