Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Μήνυμα αναγνώστη: Ανακύκλωση

Ναι οι μπλε κάδοι είναι για την ανακύκλωση έτσι ισχύει σ όλο τον πολιτισμένο κόσμο, έτσι ενημέρωσε κι ο Δήμος Φιλιατρών με έγγραφο που απέστειλε με την ειδοποίηση του νερού προ 2 μηνών περίπου, και φυσικά μας το υπενθύμιζε, καθώς μας είχε ενημερώσει με το που τοποθετηθήκαν οι κάδοι της ανακύκλωσης στην πόλη μας.

Έλεγε ο κόσμος, ρε τι ανακύκλωση και πράσινα άλογα τους μπλε κάδους τους μαζεύει το σκουπιδιάρικο!

Όχι ρε παιδιά έλεγα εγώ λάθος κάνετε, και επειδή ο κάδος που χα στην γειτονιά μου κάηκε, πιθανώς από κάποιο μπουκάλι που μάζεψε την ακτινοβολία του Ήλιου και την έκανε φωτιά, πιθανώς λέω, ξεχώριζε κάθε μέρα τα ανακυκλώσιμα η γυναίκα μου, και κάθε δυο τρεις μέρες τα πήγαινα με το αυτοκίνητο σε κάδους ανακύκλωσης σε άλλο σημείο στην πόλη.

Μετά λύπης μου όμως σήμερα είδα το .......

σκουπιδιάρικο να μαζεύει ένα μπλε κάδο, και ακολούθησα το δρόμο και είδα όλους τους μπλε κάδους αδειανούς.
Ερωτώ λοιπόν πώς να μην αποθέτει κανείς σκουπίδια στους μπλε κάδους όταν γνωρίζει ότι χρησιμοποιούνται από το Δήμο ως κάδοι σκουπιδιών;

Γιατί τοποθετηθήκαν κολλητά με τους κοινούς κάδους;
Δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν 20 -30 μέτρα μακριά από τους κάδους σκουπιδιών ;

Αυτή η πραγματικότητα ειλικρινά με θλίβει.

Γιάννης Σάκκουλας

5 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Γιάννη δυστυχώς στην Ελλάδα όλα γίνονται-σχεδιάζονται-αποφασίζονται μεταξύ ούζου και καφέ και με γνώμονα πάντα την προσωπική προβολή και το προσωπικό συμφέρον.
    Δεν είναι βέβαια άμοιροι των ευθυνών τους και οι πολίτες αλλά την βασική ευθύνη την έχουν αυτοί που με δική τους απόφαση έθεσαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του πολίτη.
    Το μέλλον αυτής της κοινωνίας κατά την άποψή μου είναι αβέβαιο και ο ωχαδερφισμός είναι στα φόρτε του.
    Είδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φιλε γιαννη εχεισ δικιο,αλλα πιστευω οτι χρειαζεται ενημερωση και πανω απο ολα συνειδηση
    και υπευθυνοτητα απο του δημοτεσ και γενικα απο ολους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Φίλε,
    Χωρίς να ξέρω πως ακριβώς γίνεται η συλλογή στο Δήμο Φιλιατρών αλλά όντας εργαζόμενος σε ιδιωτική εταιρία ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων θα σου πω τα εξής : Εάν το απορριμματοφόρο μαζεύει μόνο μπλε κάδους τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, το όχημα αυτό κάθε αυτό είναι απλά όχημα συλλογής και αν το υλικό που συλλέγει είναι μόνο ανακυκλώσιμα θα καταλήξουν σίγουρα σε ΚΔΑΥ(Κέντρο διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών). Πολλές φορές λόγο ελλείψεως οχημάτων τα απορριμματοφόρα χρησιμοποιούνται και για την συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών. Αν τώρα μαζεύει και κοινούς και μπλε κάδους απορριμμάτων τότε είναι σίγουρο ότι τα υλικά θα πάνε προς ταφή αφού δεν συμφέρει οικονομικά να γίνει διαλογή.Με την ευκαιρία θα αναφέρω πόσο σημαντικό είναι στους μπλε κάδους να βάζουμε μόνο ανακυκλώσιμα καθώς ακόμη και μια μαύρη σακούλα μπορεί να είναι αρκετή ώστε να "μολύνει" τα υπόλοιπα υλικά ,( Ο όρος στα Αγγλικά είναι contamination rate of commingled recycling bins) και να κάνει την διαλογή ασύμφορη οικονομικά. Τέλος θα συμφωνήσω μαζί σου πως οι κάδοι ανακύκλωσης θα πρέπει να είναι σε απόσταση από τους κοινούς κάδους για να περνάει και το σωστό μήνυμα επικοινωνιακά, δηλαδή άλλο σκουπίδια και άλλο ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ που αποτελούν υλικό με σχετική αξία.
    Με εκτίμηση
    Γενναίος Σαρδέλης
    MSc "Περιβάλλον κ Ανάπτυξη" Ε.Μ.Π.
    Υπεύθυνος Πωλήσεων Spider Environmental Services S.A.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς είναι γνωστό ότι στην περιοχή της Τριφυλίας υπάρχει πρόβλημα με την ανακύκλωση καθώς όπως είχε αναφερθεί παλιότερα τα απορριμματοφόρα της εταιρείας ανακύκλωσης έρχονται από την Καλαμάτα μια με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να μαζέψουν όλους τους μπλε κάδους και οι συσκευασίες να καταλήγουν στις παράνομες χωματερές της περιοχής... Το ίδιο υποψιαζόμαστε ότι συμβαίνει και με τον Δήμο Γαργαλιάνων... Εμείς πάντως έχουμε την συνείδηση μας καθαρή, το κρίμα στον λαιμό των τοπικών αρχόντων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δουλεύω στα Φιλιατρά... και κάθε πρωί το ίδιο όχημα μαζεύει τα απορρίμματα και από τους μπλε και από τους κοινούς. Έγινε σύσταση στον κ. Παγάνη αλλά τίποτα... Άν δεν με πιστεύετε απλά κοιτάξτε το πρωί έξω από το σπίτι σας...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.