Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Οσμή παραδικαστικού κυκλώματος στη Ζαχάρω

Τις περίεργες σχέσεις και τις γνωριμίες δικαστικών λειτουργών με τους κατά καιρούς κατηγορούμενους αιρετούς εκπροσώπους του «αμαρτωλού» Δήμου Ζαχάρως Ηλείας ερευνούν τις τελευταίες εβδομάδες οι δικαστικές αρχές έπειτα από εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μάκη Νοδάρου στην "Ελευθεροτυπία".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια αποκαλυπτική ανώνυμη επιστολή, που έφτασε πριν από περίπου δύο μήνες στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, κρίθηκε αρκετά σοβαρή και προκάλεσε το άμεσο ενδιαφέρον του υπουργού, ο οποίος τη διαβίβασε αμέσως στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε για περαιτέρω διερεύνηση.

Γράφει συγκεκριμένα ο Μάκης .........

Νοδάρος: Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ανατέθηκε σε δικαστικούς λειτουργούς των Πρωτοδικείων Πατρών και Πύργου Ηλείας, οι οποίοι και ερευνούν σε βάθος όλες τις παραμέτρους της καταγγελίας, συλλέγοντας στοιχεία και λαμβάνοντας καταθέσεις από πρόσωπα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στην ανώνυμη επιστολή περιγράφεται ένα «αμαρτωλό τετράγωνο» αποτελούμενο από έναν ανώτατο δικαστικό λειτουργό, τον δικηγόρο γιο του που αναλαμβάνει υποθέσεις του δήμου, την κόρη του που έχει προσληφθεί στον δήμο και τη σύζυγό του που εργάζεται στο Πρωτοδικείο της Πάτρας, το οποίο -σύμφωνα με την καταγγελία- παρέχει «ομπρέλα προστασίας» στους κατά καιρούς κατηγορούμενους του Δήμου Ζαχάρως.

Όπως καταγγέλλεται, στον Δήμο της Ζαχάρως έχει προσληφθεί τα τελευταία δύο χρόνια ως ειδική σύμβουλος η κόρη του δικαστικού λειτουργού, η οποία φέρεται να έχει αόριστες αρμοδιότητες με αρκετά σημαντικό μισθό. Ο αδερφός της ειδικής συμβούλου και γιος του ανώτερου δικαστικού λειτουργού, που είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, παρότι δεν δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Ηλεία, χρησιμοποιείται στις δίκες που αφορούν τους αιρετούς εκπροσώπους του Δήμου της Ζαχάρως, παρά τις έντονες αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Στον συγκεκριμένο δικηγόρο ανατέθηκε μεταξύ άλλων τον Απρίλιο του 2009 από τον Δήμο Ζαχάρως η υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ του δήμου και τράπεζας για την αγορά ακινήτου, η οποία όμως ελέγχεται για τη νομιμότητά της από το ΣΔΟΕ ύστερα από εντολή του υπουργείου Οικονομικών.

Το ίδιο πρόσωπο εξουσιοδοτήθηκε να κάνει προσφυγή για πρόστιμο που επέβαλε το ΙΚΑ στον Δήμο Ζαχάρως και κατά της απόφασης του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος ακύρωσε απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής.

Λόγω αυτών των «υψηλών» γνωριμιών καταγγέλλεται ότι υπάρχουν δεκάδες περίεργες αναβολές στα δικαστήρια σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις των κατηγορούμενων αιρετών εκπροσώπων του Δήμου Ζαχάρως, καθώς και η αθώωση στο Εφετείο της Πάτρας ενός εξ αυτών, ο οποίος πρωτόδικα καταδικάστηκε σε πολύμηνη φυλάκιση για καταπάτηση αιγιαλού και παραλίας και στο Εφετείο Πατρών, παρά την πληθώρα των αποδεικτικών στοιχείων, περιέργως αθωώθηκε.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, από τη μέχρι σήμερα έρευνα έχει προκύψει ότι η αθώωση σε τοπικό δικαστήριο αιρετού εκπροσώπου του Δήμου Ζαχάρως, ο οποίος παραπέμφθηκε να δικαστεί επειδή ήταν μέτοχος σε εταιρεία συγγενικών του προσώπων που είχε λάβει από τον Δήμο Ζαχάρως με απ' ευθείας ανάθεση δεκάδες «σπασμένα» έργα ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον... περίεργη, καθώς υπήρχαν και υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία σε βάρος του.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι ο δικαστής που ελέγχεται γι' αυτή την αθωωτική απόφαση διώκεται πειθαρχικά και για άλλη πράξη. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2009 φέρεται ότι δεν δρομολόγησε έγκαιρα τη λήψη δικαστικής απόφασης για τη δέσμευση των καταθέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των βασικών κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς των εφοριακών της ΔΟΥ Κρέστενας.

Η δικαστική απόφαση ελήφθη τελικά με καθυστέρηση έξι μηνών (!) και ύστερα από χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι εμπλεκόμενοι θα μπορούσαν να εξαφανίσουν ή να αλλοιώσουν τα οικονομικά στοιχεία των λογαριασμών τους".

Από το the best

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.