Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Εμπορική Φιλιατρών. 25 χρόνια για την υπεξαίρεση

Σε 25 χρόνια κάθειρξης για 125 υπεξαιρέσεις και 72 πλαστογραφίες καταδικάσθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας Φιλιατρών, γλυτώνοντας ωστόσο την ισόβια ποινή, με την αναγνώριση του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας, κι αφού αθωώθηκε για την κατηγορία της απάτης. Το Δικαστήριο δε δέχθηκε το αίτημα η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος οδηγήθηκε στις φυλακές. Σημειώνεται πως είναι προφυλακισμένος από τον Ιούνιο του 2009.

Σε 5 χρόνια κάθειρξης καταδικάσθηκε ο συγκατηγορούμενός του, έμπορος αυτοκινήτων, με την έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, αλλά με την υποχρέωση να παρουσιάζεται κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας του, ενώ απαγορεύθηκε η έξοδός του από τη χώρα.
Η κατηγορία μετά από πρόταση του εισαγγελέα κ. ...........

Σκλήρη άλλαξε από συνέργεια σε ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση για 8 περιπτώσεις.
Το ποσό που συνολικά υπεξαιρέθηκε από την Εμπορική Φιλιατρών ανέρχεται στο ποσό των 5.359.702 ευρώ, ενώ σύμφωνα με το νομικό τμήμα της τράπεζας, η συνολική ζημία που υπέστη το πιστωτικό ίδρυμα αγγίζει τα 17 εκατομμύρια ευρώ.

Υπεξαιρέσεις

Η χθεσινή ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης και των δύο κατηγορουμένων. Για τον πρώην διευθυντή της τράπεζας, μεταξύ άλλων, κατέθεσαν ο νυν δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Γκότσης, καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Αριστείδης Σταθόπουλος και ο προπονητής Αντώνης Μαυρέας, οι οποίοι ανέφεραν ότι ο κατηγορούμενος έχει βοηθήσει πολύ την περιοχή των Φιλιατρών και τη νεολαία, ως πρόεδρος της Εράνης Φιλιατρών, για πάνω από μια δεκαετία. Μάλιστα, ο κ. Σταθόπουλος δήλωσε ότι ήταν από τους κορυφαίους αθλητικούς παράγοντες, όχι μόνο του νομού, αλλά πανελληνίως, ο πρώτος που έφταιξε παιδική ομάδα και έκανε την Εράνη φυτώριο ταλέντων.

Όλοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια, υπογραμμίζοντας ότι, ακόμα και τώρα, του έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη.
Επίσης, κατέθεσαν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι οποίοι χάρη στις ενέργειες του κατηγορουμένου ως τραπεζικού υπαλλήλου κατάφεραν να ορθοποδήσουν επιχειρηματικά.
Η σύζυγος του κατηγορούμενου εμπόρου αυτοκινήτων, η οποία εργάζεται και στην εταιρεία, τόνισε ότι από τις 44 υποθέσεις αγοράς αυτοκινήτων με δάνεια μέσω τραπέζης οι 36 έχουν ολοκληρωθεί κανονικά και τα οχήματα έχουν παραδοθεί στους δανειολήπτες. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, ο έλεγχος των επιθεωρητών της τράπεζας έδειξε ότι για έξι τα χρήματα για δάνειο είχαν μπει στο λογαριασμό του κατηγορούμενου έμπορου, αλλά δεν είχε γίνει πώληση αυτοκινήτου, ενώ περίεργες ήταν και οι άλλες δύο.

Η μία αφορούσε χρήματα δανείου της ίδιας της συζύγου, η οποία αρνήθηκε ότι το είχε ζητήσει, και η δεύτερη ήταν εικονική από την τράπεζα. Όπως ειπώθηκε, ο λογαριασμός του εμπόρου το Σεπτέμβριο του 2006 παρουσίαζε πολύ μικρό υπόλοιπο, ενώ έπρεπε να υπάρχει σημαντικό ποσό. Προκειμένου να καλυφθεί από την τράπεζα, εμφανίστηκε εικονικό δάνειο και πληρώθηκε προμηθευτής του εμπόρου.

Απολογίες

Κατά την απολογία του, με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση, ο πρώην διευθυντής της Τράπεζας δήλωσε μετανοιωμένος και παραδέχθηκε ότι έχει υπεξαιρέσει από την τράπεζα περίπου 3,2 εκατομμύρια ευρώ, υποστηρίζοντας πως δε γνωρίζει κάτι για τα υπόλοιπα. Επίσης, παραδέχθηκε ότι έχει πλαστογραφήσει υπογραφές αρχικά συγγενών του και στη συνέχεια ανθρώπων που του είχαν εμπιστοσύνη, προκειμένου να εκδώσει στο όνομά τους δάνεια, τα οποία εισέπραττε. Όπως εξήγησε, αυτό έγινε με ανθρώπους που γνώριζε ότι θα το δέχονταν όταν τους το έλεγε.

Για τον έμπορο αυτοκινήτων, σημείωσε ότι στην τράπεζα είχε ξανακάνει τέτοια συνεργασία και δε γνώριζε τη διαδικασία, γι’ αυτό δεν είχαν υπογραφεί τα εντάλματα πληρωμής. Κατηγόρησε δε τον έμπορο αυτοκινήτων πως ήταν η καταστροφή του, ενώ ο ίδιος έχει το θάρρος να παραδεχθεί όσα έκανε, αλλά όχι και ο συγκατηγορούμενός του. Μάλιστα, είπε ότι ο περιφερειακός διευθυντής της τράπεζας τον πίεζε να κάνει συνεργασία με τον έμπορο για να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών.

Επανειλημμένα ρωτήθηκε από την Έδρα τι έγιναν τα χρήματα που υπεξαίρεσε και απάντησε ότι είχε δώσει πολλά στην Εράνη Φιλιατρών τα τελευταία 15 -20 χρόνια. «Ποτέ δε σκέφτηκα να εξαπατήσω κανέναν. Την τράπεζα την έβλεπα σαν σπίτι μου. Ζητάω ταπεινά συγγνώμη, όμως και η τράπεζα ξεχνάει την προσφορά μου τόσα χρόνια. Της έδωσα την περιουσία μου, δεν έχω τίποτα άλλο να δώσω. Αν ήμουν ελεύθερος και δούλευα, θα σας έφερνα τα λεφτά. Βρείτε 4 πλουσίους, δώστε τα όργανά μου να σας πληρώσω. Μετανιώνω, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα», τόνισε ο κατηγορούμενος τραπεζικός υπάλληλος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του νομικού τμήματος της τράπεζας.

Μιλώντας για το πάθος του το ποδόσφαιρο, είπε ότι μέχρι και δάνεια για τα σπίτια του πήρε και τα έδωσε στην Εράνη, ενώ αναφέρθηκε σε όλα όσα έκανε για την περιοχή.
«Φταίει το πάθος μου, κανείς άλλος. Δε με πειράζει ο εγκλεισμός μου στη φυλακή, με πειράζει αν θα ξαναδώ τη μάνα μου, με πειράζει που είπα της κόρης μου να κοιτάξει τη ζωή της και μου είπε πως, όσο είμαι στη φυλακή, η ζωή της έχει παγώσει, με πειράζει που είπα στη γυναίκα μου να με ξεχάσει και αυτή με αγκάλιασε. Νιώθω ότι δε δικαιούμαι αυτή την αγάπη. Ήδη πληρώνω, γιατί δεν πληρώνονται όλα με λεφτά. Αν είμαι τόσο μεγάλος κακοποιός, να επαναφέρετε την θανατική ποινή», υπογράμμισε απευθυνόμενος στους δικαστές και ζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία.

Ο εισαγγελέας επισήμανε ότι και οι 3 κατηγορίες που αντιμετώπιζε επέφεραν την ποινή των ισοβίων και πως ακόμα δεν έχει εξηγήσει επακριβώς τι έγιναν τα χρήματα. Παράλληλα, είπε ότι δεν πείθεται πως τόσα χρήματα δόθηκαν στην Εράνη.
Από την πλευρά του, ο δεύτερος κατηγορούμενος δήλωσε αθώος και είπε ότι είχε εμπιστοσύνη στο διευθυντή της τράπεζας. Πρόσθεσε πως έγιναν αναλήψεις από το λογαριασμό του χωρίς να το γνωρίζει και δήλωσε εξιλαστήριο θύμα.
Κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας ζήτησε για τον πρώτο κατηγορούμενο οι υποθέσεις που αφορούσαν απάτη να συμπεριληφθούν στην κατηγορία της υπεξαίρεσης και να του αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Μάλιστα, σχολίασε ότι η ποινή των ισοβίων είναι πολύ σκληρή για το συγκεκριμένο κατηγορούμενο. Επίσης, είπε ότι δεν υπήρξε σαφής απάντηση για το τι έγιναν τα χρήματα και μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι τα έχει κρύψει. Για το δεύτερο κατηγορούμενο, όπως ανέφερε, έχει πεισθεί πως ό,τι έκαναν οι δύο κατηγορούμενοι ήταν από κοινού και ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία σε ηθική αυτουργία.

Ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής Αρτέμις Κυριαζής, Λάκωνας στην καταγωγή και νομικός σύμβουλος της Ευνομίας, αναφέρθηκε στο σύνολο της υπόθεσης λέγοντας πως η τράπεζα έχει ζημιωθεί συνολικά 17 εκατ. ευρώ.
Ο συνάδελφός του κ. Τσαούσης τόνισε ότι η τράπεζα ενδιαφέρεται για την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή, και ανέφερε ότι ο πρώην διευθυντής είχε πάθος και με τον τζόγο.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην διευθυντή, Γιώργος Ράλλης, εξήγησε ότι υπεξαίρεσε χρήματα για να καλύψει τον έμπορο αυτοκινήτων, ενώ κάποια άλλα τα είχε δώσει στην Εράνη. Τόνισε δε ότι ο πελάτης του δε φαίνεται πουθενά να έχει πάρει ούτε 1 ευρώ από τα χρήματα του εμπόρου.

Τέλος, ο συνήγορος υπεράσπισης του εμπόρου αυτοκινήτων, Λάμπρος Σπυριούνης, επισήμανε ότι η ηθική αυτουργία δεν προέκυψε από πουθενά και ο πελάτης του ήταν σκεύος απάτης.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.