Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ανάπτυξη 13% με την απελευθέρωση των αγορών

Να προχωρήσει η απελευθέρωση των αγορών χωρίς καμία καθυστέρηση, ζήτησε χθες ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί σε βάθος χρόνου να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες.

Την επόμενη πενταετία η αύξηση μπορεί να φτάσει το 10% του ΑΕΠ, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, δηλαδή τα 23-25 δισ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, οι ρυθμίσεις που καθιστούν την αγορά εργασίας πιο ελαστική θα προκαλέσουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, που οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, σήμερα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί αρκετά, αν και επ’ ουδενί επιτρέπεται ή δικαιολογείται εφησυχασμός. Κίνδυνοι εκτροπής ελλοχεύουν πολλοί και η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών θα αργήσει αρκετά να αποκατασταθεί, επισήμανε χαρακτηριστικά ο ομιλητής. Στη συνέχεια έκφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων είναι σημαντικά χαμηλότερος του στόχου (7% έναντι 13,5%), επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτό τον τομέα, αφού δεν είναι εφικτό να επαναληφθεί και του χρόνου η φετινή εντυπωσιακή μείωση των δαπανών.

Ασφαλιστικό
«Σημαντική τομή» χαρακτήρισε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ το 2060 οι συντάξεις θα είναι το 15% του ΑΕΠ (κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης), ενώ χωρίς τη μεταρρύθμιση θα έφταναν στο 24% προκαλώντας έκρηξη του δημοσίου χρέους.

Για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι πέρα από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και στη φορολογία, αποφασιστικός παράγοντας θα είναι και η έλευση ξένων τραπεζών στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γ. Γραμματίδης, τόνισε ότι το έργο της κυβέρνησης είναι θετικό, ενώ θετική χαρακτήρισε και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.