Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Η ΔΕΗ μειώνει τα εμπορικά τιμολόγια, αλλά αυξάνει τα οικιακά

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ, προκειμένου αυτά να βασίζονται σε κοστολογικά στοιχεία. Έτσι, η ΔΕΗ αναμένεται να μειώσει τα εμπορικά τιμολόγια, αλλά ταυτόχρονα θα αυξήσει τα οικιακά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τα τιμολόγια ρυθμιστικού ελέγχου, συνιστά να μειωθούν από εφέτος τα εμπορικά τιμολόγια της ΔΕΗ. Η ΡΑΕ προτείνει άμεση μείωση του εμπορικού τιμολογίου, πρόταση η οποία εφόσον υιοθετηθεί από την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά για τη ΔΕΗ, η οποία δέχεται πιέσεις από τον ανταγωνισμό των εναλλακτικών παρόχων, όσον αφορά στους εμπορικούς πελάτες.

Η ΔΕΗ ζητεί εδώ και καιρό αναδιαρθρώσεις των ............

τιμολογίων ώστε να ανακλούν το πραγματικό κόστος, γεγονός που θα σημάνει σημαντική αύξηση των τιμολογίων για τα νοικοκυριά αλλά από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα.

Η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ, προκειμένου αυτά να βασίζονται σε κοστολογικά στοιχεία, χωρίς ωστόσο να εισηγείται συγκεκριμένες αυξήσεις, ενώ ταυτόχρονα ενέκρινε τη μείωση των κατηγοριών των τιμολογίων της Επιχείρησης από 32 σε 13, όπως έχει ζητήσει η τελευταία.

Η ΡΑΕ αναμένεται να καταθέσει στις αρχές Ιουλίου νέα εισήγηση προς την κυβέρνηση, στην οποία θα προτείνει το ύψος των αυξήσεων ανά κατηγορία τιμολογίου.

Προχωρά η κατασκευή νέας μονάδας

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρεί στην κατασκευή και λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα, με απόθεμα από τα ορυχεία Αχλάδας, Κλειδιού, καθώς και του μισού ορυχείου της Βεύης που της ανήκει, μιας και το άλλο μισό θα ανήκει σε ιδιώτη μετά το τέλος της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα -Μελίτης 2, δυναμικότητας 450 μεγαβάτ- πήρε τη Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, χωρίς πάντως να έχει τεθεί ακόμη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα μονάδα, η οποία θα κατασκευαστεί κοντά στη μονάδα Μελίτη 1, θα έχει κόστος περί το 1 δισ. ευρώ. Για πρώτη φορά αποσυνδέεται η κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας από την έκβαση του διαγωνισμού για την εκμίσθωση στον ιδιωτικό τομέα του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, εν ολίγοις η ΔΕΗ προσπαθεί να προλάβει τους ιδιώτες, αφού δύο μονάδες αποκλείεται να κατασκευαστούν.

Η ΔΕΗ θα επιδιώξει να καλύψει τη λειτουργία της μονάδας με το δικό της απόθεμα στη Βεύη, καθώς και με την αξιοποίηση των ορυχείων της Αχλάδας και του Κλειδιού. Θυμίζουμε εδώ ότι για τη Βεύη έχουν ενδιαφερθεί αρκετοί ενεργειακοί όμιλοι της χώρας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Εlpedison- Ακτωρ, Μυτιληναίος, Ηorizon, Μηχανική, ΕΛΜΙΝ συμφερόντων Γ.Σ. Βαρδινογιάννη) με τις προσφορές να προβλέπουν κατασκευή ιδιωτικής λιγνιτικής μονάδας.

Αδεια παραγωγής για την περιοχή της Φλώρινας έχει άλλωστε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ σχετική αίτηση προς τη ΡΑΕ έχει δρομολογηθεί και από τον Ακτορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.