Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Ολη η Ελλάδα μια αποθήκη εκρηκτικών. Εκρηκτικά και σε λατομείο στα Φιλιατρά.

ΠΕΝΗΝΤΑ τόνοι εκρηκτικά στα... χωράφια, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες και κακοποιούς! Τα ευρήματα τον τελευταίο μήνα των ειδικών μονάδων της ΕΛ.ΑΣ. (σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία) από εκατοντάδες λατομεία και εταιρείες προμήθειας εκρηκτικών σε όλη τη χώρα είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά. Το έναυσμα γι΄ αυτή την πολυήμερη έρευνα έδωσε μια λίστα 13 εγκαταστάσεων με εκρηκτικά που βρέθηκε στο αυτοκίνητο του κατηγορούμενου ως μέλους του «Επαναστατικού Αγώνα» Κωνσταντίνου Γουρνά στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με πυροτεχνουργούς ..........

και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά αναζήτησαν σε όλη την Ελλάδα αφύλακτους χώρους αποθήκευσης εκρηκτικών, τους οποίους εντοπίζουν και εποπτεύουν ομάδες ενόπλων προκειμένου να κατασκευάζουν βόμβες μεγάλης ισχύος. Και οι αστυνομικοί βρέθηκαν προ (ανησυχητικών) εκπλήξεων.

Η υπόθεση με τον κύκλο των χαμένων εκρηκτικών θεωρείται άκρως σοβαρή. Ηδη συνεχή ενημέρωση για τα δεδομένα της έρευνας είχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λευτέρης Οικονόμου. Στενοί συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη έκαναν λόγο στο «Βήμα της Κυριακής» για «ένα απέραντο ξέφραγο αμπέλι...εκρηκτικών ικανών να τινάξουν όλη την Ελλάδα στον αέρα. Πρόκειται για μια αδιανόητη κατάσταση. Μερικοί μεταφέρουν και αποθηκεύουν τα εκρηκτικά σαν να είναι ροδάκινα. Εντοπίστηκε περίπτωση όπου μεταφορέας αμμωνιοδυναμίτιδας και ζελατοδυναμίτιδας, προκειμένου να μην του τις κλέψουν, τις είχε κρύψει σπίτι του, δίπλα από τα μέλη της οικογένειάς του»!

Από την έρευνα συντάχθηκαν τουλάχιστον 40 δικογραφίες σε βάρος ιδιοκτητών λατομείων και εταιρειών για πλημμελή ή ανύπαρκτη φύλαξη δεκάδων τόνων εκρηκτικών, ενώ στο Αυτόφωρο οδηγήθηκαν οκτώ άτομα. Συνολικά εντοπίστηκαν σε χωράφια και με ανύπαρκτη επιστασία 22 τόνοι της εκρηκτικής ύλης ΑΝFΟ και περίπου 13,2 τόνοι αμμωνιοδυναμίτιδας και ζελατοδυναμίτιδας! Ακόμη, σε κοινή θέα, χωρίς καμιά φύλαξη, βρέθηκαν περίπου 55 χιλιόμετρα φιτιλιού, 70.000 καψύλλια και εκατοντάδες μασούρια ζελατοδυναμίτιδας έτοιμα να πυροδοτηθούν!

Υπολογίζεται ότι στον ελληνικό χώρο λειτουργούν νομίμως 300 λατομεία, ενώ υπάρχουν ακόμη περίπου 50 λατομεία στα οποία γίνονται εξορύξεις χωρίς νόμιμη άδεια. Ακόμη, υπολογίζεται ότι στον τομέα της διακίνησης ή μεταφοράς εκρηκτικών δραστηριοποιούνται εκατοντάδες εταιρείες- προμηθεύτριες λατομείων και εργοληπτικών εταιρειών. Θεωρείται ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας...

Φιλιατρά και Πέρα Λάκκος

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση εντοπίστηκε στην Κοζάνη. Σε υπαίθρια αποθήκη εταιρείας διακίνησης εκρηκτικών βρέθηκε ποσότητα 15 τόνων ΑΝFΟ και 500 κιλών ζελατοδυναμίτιδας για τις οποίες δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο φύλαξης. Επίσης η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών χωρίς καμιά ασφάλεια σε χώρο εξόρυξης αδρανών υλικών στη θέση Αγκινάρα- Προφήτη Ηλία, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, που βρισκόταν στη λίστα των λατομείων του «Επαναστατικού Αγώνα». Εκεί κατασχέθηκαν περίπου 25 κιλά ΑΝFΟ και αμμωνίτη που είναι τα υλικά που χρησιμοποιεί κυρίως η συγκεκριμένη οργάνωση. Κοντά σε αυτό το λατομείο διέμεναν οι κάτοχοι των πλαστών ταυτοτήτων (στα ονόματα Γριβοκωστόπουλος και Μανδαλώζης) που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης. Οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν την περίπτωση αυτό το λατομείο να ήταν ο χώρος από τον οποίο έκλεβε εκρηκτικά ο «Επαναστατικός Αγώνας» και κατασκεύαζε τις βόμβες μεγάλης ισχύος που χρησιμοποίησε στις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις.

Ο υπεύθυνος του λατομείου ανέφερε στο «Βήμα της Κυριακής» ότι « τους τελευταίους μήνες δεν υπήρχε λατομική δραστηριότητα λόγω διενέξεων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Και έτσι μας είχε μείνει μια σχετικά μικρή ποσότητα εκρηκτικών. Στις 28 Μαΐου έφθασε ξαφνικά στο λατομείο μεγάλη ομάδα αστυνομικών και βρήκε τα εκρηκτικά σε μια άκρη του λατομείου. Ποτέ δεν μου είπαν πώς και γιατί πραγματοποίησαν αυτό τον έλεγχο...».

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε τα τελευταία χρόνια σειρά πληροφοριών ότι μέλη ενόπλων οργανώσεων παρακολουθούν το σύστημα διακίνησης και αποθήκευσης εκρηκτικών σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να εντοπίσουν τα ευάλωτα σημεία και να κλέψουν μεγάλες ποσότητες. Μάλιστα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαθέτουν σειρά πληροφοριών ότι οι υπεύθυνοι αυτών των εταιρειών στις περισσότερες περιπτώσεις κλοπής εκρηκτικών αποφεύγουν να ενημερώσουν τις διωκτικές αρχές προκειμένου να μην τους αποδοθούν ποινικές ευθύνες και τους καταλογιστούν πρόστιμα για την πλημμελή φύλαξή τους.

Οπως αναφέρουν οι αστυνομικοί «στις περισσότερες περιπτώσεις χρήσης εκρηκτικών από τη 17Ν,τον ΕΛΑ, αλλά και από μια οργάνωση που είχε δημιουργήσει το 1997 ο κατηγορούμενος για τον “Επαναστατικό Αγώνα” Νίκος Μαζιώτης, δεν είχαμε διαπιστώσει πώς και από πού είχαν κλέψει τα εκρηκτικά.Και αυτό γιατί σχεδόν κανένας δεν μας ενημερώνει για τις κλοπές αυτών των υλών. Εμείς είχαμε κινητοποιηθεί να ελέγξουμε κάπως το σύστημα διακίνησης εκρηκτικών πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.Ομως η κατάσταση παρέμεινε χωρίς ουσιαστική εποπτεία».

Εσπασαν τρία λουκέτα

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ενδεικτική την περίπτωση κλοπής σε μεταλλείο στο Προσήλιο Φωκίδας τον Ιούλιο του 2003. Μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» διαπιστώθηκε ότι έκλεψαν 16 κιλά εκρηκτικού γαλακτώματος, αλλά και 95 κιλά ζελατοδυναμίτιδας. Στόχος τους ήταν μια αποθήκη όπου φυλάσσονταν τα εκρηκτικά, η οποία βρισκόταν σε βάθος δεκάδων μέτρων σ΄ ένα από τα εργοτάξια του μεταλλείου στην περιοχή του Πέρα Λάκκου. Οπως προέκυψε από την έρευνα της Αστυνομίας, οι δράστες για να μπουν στην αποθήκη έσπασαν τρία λουκέτα σε ενδιάμεσες πόρτες που οδηγούσαν στα εκρηκτικά. Η κλοπή αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2003 ύστερα από μια αρχική έρευνα των υπευθύνων του μεταλλείου και σε αυτή την περίπτωση υπήρχε ενημέρωση των διωκτικών αρχών. Αυτά τα εκρηκτικά χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν σε όλες τις βομβιστικές επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα» την περίοδο 2003- 2009, ενώ ένα μέρος τους βρέθηκε στη γιάφκα της οργάνωσης στην Κυψέλη.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» είχαν αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο πληροφοριών για να βρίσκουν εκρηκτικά σε εγκαταλειμμένους χώρους. Κατ΄ αυτό τον τρόπο φαίνεται στα τέλη του 2008 να εντόπισαν λατομείο που δεν λάμβανε κανένα μέτρο φύλαξης εκρηκτικών και έκλεψαν εκατοντάδες κιλά της εκρηκτικής ύλης ΑΝFΟ, όπως και αμμωνιοδυναμίτιδας, τις οποίες χρησιμοποίησαν σε βομβιστικές επιθέσεις μεγάλης ισχύος εναντίον των εγκαταστάσεων της Citibank στην Κηφισιά (η βόμβα με 150 κιλά ΑΝFΟ δεν εξερράγη), εναντίον του Χρηματιστηρίου και αλλού. Παράλληλα, ίδιου τύπου εκρηκτική ύλη χρησιμοποιεί σε βομβιστικές επιθέσεις της και η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και πιθανολογείται ότι οι δύο οργανώσεις... μοιράζονται αυτά τα εκρηκτικά. Μεγάλη ποσότητα ΑΝFΟ βρέθηκε προ διμήνου σε γκαράζ στον Καρέα, που είχε ενοικιάσει ο Κωνσταντίνος Γουρνάς.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.