Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Πως να επιδοτηθείτε.

Για δύο χρόνια μπορεί να επιδοτείται με επιπλέον ενίσχυση μία επιχείρηση που εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό και προσέλαβε νέους υπαλλήλους, μέσα στην πρώτη τριετία από την ολοκλήρωση του επενδυτικού της σχεδίου.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Λούκα Κατσέλη, το Δημόσιο αναλαμβάνει την κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους, με τον όρο ότι θα τηρούνται όλες οι απαιτήσεις της εργασιακής νομοθεσίας και θα υποβάλλονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως παρουσιάζονται και στην απόφαση που ακολουθεί.

Αναλυτικά το ΦΕΚ ...........

ΦΕΚ B 742/31.05.2010

31 Μαΐου 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ

Αριθμ. 22310

Προϋποθέσεις και Όροι Ενίσχυσης, Διαδικασία Καταβολής Ενίσχυσης και καθορισμός των δικαιολογητικών καταβολής της επιχορήγησης του κόστους της δημιουργούμενης από το επενδυτικό σχέδιο απασχόλησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3299/2004.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

αποφασίζει:

Άρθρο 1

Είδος Ενίσχυσης

Η επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης από το επενδυτικό σχέδιο απασχόλησης συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο, για μια διετία, τμήματος του μισθολογικού κόστους των δημιουργούμενων, εντός της πρώτης τριετίας από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, θέσεων απασχόλησης.

Άρθρο 2

Προϋποθέσεις και Όροι Ενίσχυσης

α) Η επιδότηση αφορά τις συνδεόμενες με την πραγματοποίηση της επένδυσης θέσεις απασχόλησης. Θέσεις απασχόλησης συνδεόμενες με την επένδυση θεωρούνται οι νέες θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται μέσα στην πρώτη τριετία από την ολοκλήρωση και έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης για την εξυπηρέτησή της, καθώς και οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κατά το ίδιο χρονικό διάστημα λόγω της αύξησης του συντελεστή αξιοποίησης του δυναμικού παραγωγής που οφείλεται στην εν λόγω επένδυση.

Η δημιουργούμενη απασχόληση αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση των θέσεων πλήρους ή μερικής απασχόλησης επιπλέον των υφιστάμενων κατά το χρόνο ολοκλήρωσης.

β) Η ενίσχυση καταβάλλεται επί του μισθολογικού κόστους, περιλαμβανομένου των δώρων των εορτών και του επιδόματος αδείας, για το σύνολο των συνδεόμενων με την επένδυση θέσεων απασχόλησης και παρέχεται για τα δύο πρώτα έτη από την δημιουργία της κάθε θέσης απασχόλησης. Το μισθολογικό κόστος περιλαμβάνει το μισθό, πριν από την αφαίρεση φόρων καθώς και τις υποχρεωτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Άρθρο 3

Διαδικασία Καταβολής της Ενίσχυσης

Η επιδότηση του κόστους απασχόλησης καταβάλλεται ανά εξάμηνο μετά από αίτηση του επενδυτή. Είναι δυνατή η χορήγηση περισσότερων σωρευτικά εξαμηνιαίων δόσεων με την προϋπόθεση παρέλευσης αντίστοιχου χρονικού διαστήματος και την αποδειγμένη καταβολή από το φορέα της επένδυσης των προβλεπόμενων ποσών στους απασχολούμενους στις συνδεόμενες με την επένδυση θέσεις εργασίας. Η πρώτη αίτηση καταβολής ενισχύσεων κατατίθεται μαζί με τα απαιτούμενα παραστατικά στην αρμόδια υπηρεσία το αργότερο εντός ενός (1) έτους από τη λήξη της προθεσμίας ολοκλήρωσης της επένδυσης και έναρξης της παραγωγικής της λειτουργίας όπως αυτή ορίζεται στην εγκριτική απόφαση.

Για την καταβολή του πρώτου μέρους της ενίσχυσης απαιτείται πιστοποίηση και έλεγχος της ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης ο οποίος θα πρέπει να διενεργηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β’ παραγράφου 1 του άρθρου 8 του νόμου 3299/2004.

Η επιδότηση καταβάλλεται μόνο για τις συνδεόμενες με την επένδυση θέσεις εργασίας, όπως περιγράφησαν στην υποβληθείσα οικονομοτεχνική μελέτη και αξιολογήθηκαν κατά τη διαδικασία εξέτασης του επενδυτικού σχεδίου.

Είναι δυνατή, εντός του πλαισίου τήρησης της δέσμευσης για τη σύνδεση των θέσεων εργασίας με το αντικείμενο και τη λειτουργία του ενισχυόμενου επενδυτικού σχεδίου, η αποδοχή μικρών διαφοροποιήσεων στις περιγραφόμενες κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της επενδυτικής πρότασης θέσεις εργασίας (ειδικότητες), κατόπιν προηγούμενης έγκρισης σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από το φορέα της επένδυσης.

Άρθρο 4

Δικαιολογητικά Καταβολής της Ενίσχυσης

Για τη χορήγηση της επιδότησης του κόστους απασχόλησης προϋποτίθεται η υποβολή στην αρμόδια υπηρεσία:

αi. Αίτηση του φορέα του επενδυτικού σχεδίου υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο του.

ii. Έγγραφα ορισμού του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα του επενδυτικού σχεδίου για την είσπραξη της επιταγής.

βi. Έντυπη κατάσταση (θα πρέπει να κατατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή), των απασχολούμενων στις συνδεόμενες με την επένδυση θέσεις εργασίας, η οποία για κάθε εργαζόμενο θα περιλαμβάνει:

- Όνομα και Επώνυμο

- Ειδικότητα

- Περιοχή και μονάδα απασχόλησης

- Ημερομηνία πρόσληψης

- Ημερομηνία αποχώρησης (όπου υπάρχει)

- Το συνολικό μηνιαίο μισθό (πριν από την αφαίρεση των φόρων και των υποχρεωτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης)

- Το συνολικό ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης

Στην περίπτωση αποχώρησης και επαναπρόσληψης του ιδίου εργαζομένου θα πρέπει να υπάρχουν δύο εγγραφές ή περισσότερες, αναλόγως του αριθμού των επαναλήψεων της αποχώρησης - πρόσληψης.

ii. Διακριτή κατάσταση με τους τυχόν αποχωρήσαντες, μέχρι την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, εργαζόμενους της λειτουργούσας και πριν την έκδοση της απόφασης υπαγωγής οικονομικής μονάδας, στην οποία υλοποιήθηκε το ενισχυόμενο επενδυτικό σχέδιο.

γ. Υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1986 στην οποία θα δηλώνεται

- ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού

- η διατήρηση του απασχολούμενου προσωπικού

- η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών

- η μη επιχορήγηση από άλλη πηγή των επιδοτούμενων θέσεων απασχόλησης με συνημμένη σχετική βεβαίωση του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.∆.) της περιοχής

- η μη εκχώρηση της επιδότησης

δ. Καταστατικό σύστασης της εταιρίας και τυχόν τροποποιήσεις αυτού ή για τις ατομικές επιχειρήσεις, βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος.

ε. Πιστοποιητικά από τα οποία να προκύπτει ότι ο φορέας της επένδυσης δεν βρίσκεται σε πτώχευση, εκκαθάριση, παύση δραστηριοτήτων, αναγκαστική διαχείριση ή πτωχευτικό συμβιβασμό, καθώς και πιστοποιητικά από τα οποία να προκύπτει ότι δεν έχει κινηθεί εναντίον του διαδικασία κήρυξης σε πτώχευση, εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση ή πτωχευτικό συμβιβασμό ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια διαδικασία προβλεπόμενη από τις εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις. Εάν τα εν λόγω πιστοποιητικά δεν εκδίδονται, είναι δυνατόν να αντικατασταθούν από ένορκη δήλωση του ενδιαφερομένου ενώπιον Δικαστικής ή Διοικητικής Αρχής ή Συμβολαιογράφου, η οποία θα εμπεριέχει και τη δήλωση αδυναμίας έκδοσης.

στ. Φορολογική ενημερότητα, πρωτότυπη ή θεωρημένη από αρμόδιο φορέα (διπλούν).

ζ. Βεβαίωση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) περί μη οφειλής, πρωτότυπη ή θεωρημένη από αρμόδιο φορέα (διπλούν).

η. Καταστάσεις απασχόλησης θεωρημένες από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Άρθρο 5

Από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκύπτει πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.

Άρθρο 6

α. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 26 Μαΐου 2010

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.