Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Πρόταση - ΣΟΚ από Όλι Ρεν για διακοπή επιδοτήσεων

Με διακοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων προς τους αγρότες και τους ψαράδες των κρατών - μελών που έχουν έλλειμμα άνω του 3% ως ποσοστό του ΑΕΠ – μεταξύ αυτών και η Ελλάδα φυσικά – προτείνει ο Επίτροπος Όλι Ρεν να απειλούνται οι «άτακτες» οικονομίες της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, στο κείμενο - πρόταση που θα παρουσιαστεί σήμερα σε συζήτηση στις Βρυξέλλες στο Κολέγιο των Επιτρόπων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά τον Οκτώβριο του 2010, περιλαμβάνεται η επισήμανση ότι στόχος δεν είναι να πληγεί το εισόδημα των αγροτών, αφού θα είναι στη διακριτική και… οικονομική ευχέρεια του κάθε κράτους-μέλους να δώσει από τον εθνικό προϋπολογισμό τις αντίστοιχες επιδοτήσεις.

Το ότι προτείνεται ένα τόσο δραστικό ........

μέτρο για την «τιμωρία» των ατάκτων, δεν σημαίνει ότι θα περάσει κιόλας, πόσω μάλλον που το λόγο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό έχει πλέον και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δείχνει όμως, την τάση αυστηροποίησης των μέτρων προστασίας της ευρωζώνης από τα υψηλά ελλείμματα που επικρατεί στους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το κείμενο της Επιτροπής συνιστά η διακοπή εκταμίευσης των επιδοτήσεων να γίνεται ακόμα και προληπτικά όταν διαπιστώνεται ότι η οικονομία μιας χώρας μέλους οδηγείται λόγω της κατάστασής της σε υπέρβαση των ορίων του ελλείμματος και του χρέους. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα διακόπτονται προληπτικά μόνο οι ενισχύσεις για τα πολυετή προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, όπως είναι το ελληνικό «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Μία τέτοια – πιο ήπια μεν, αλλά σίγουρα δυσβάσταχτη για την Ελλάδα – πρόταση έχει περισσότερες πιθανότητες να περάσει ως «ποινή» για τις χώρες-μέλη που δεν είναι συνεπείς.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στο κείμενο δεν έχει συμπεριληφθεί η γαλλο-γερμανική πρόταση για την αναστολή δικαιώματος ψήφου από τις οικονομίες στις οποίες έλλειμμα και χρέος ξεφεύγουν του 3% και 60% αντίστοιχα.

Το γεγονός αυτό πάντως κάνει ορισμένους αναλυτές στις Βρυξέλλες να προβληματίζονται για το αν πίσω από τις διαδικασίες “αυστηροποίησης” της οικονομικής διακυβέρνησης βρίσκονται αποφάσεις του άξονα Παρίσι – Βερολίνου για την έμμεση και σταδιακή περικοπή των εκταμιεύσεων των Διαρθρωτικών Ταμείων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Συνοχής, κ.λπ.).

Οι προτάσεις –που προωθούνται μαζί με την τεχνική επεξεργασία τους στην Ομάδα Ρόμποϊ– εντάσσονται στο πλαίσιο των αλλαγών στον τρόπο εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας για την ισχυροποίηση της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε.

AGROSNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.