Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Έτοιμο το πρώτο δίκτυο κρητικού ελαιολάδου

Σε συνεργασία με 9 φορείς και την αρωγή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου συστάθηκε το πρώτο Παγκρήτιο Δίκτυο Ελαιολάδου. Προϊόντα, όπως τα ελαιόλαδο και η ελιά, το κρασί και η τοπική γαστρονομία στο σύνολό της, μπορούν και πρέπει να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κρήτης στον υπόλοιπο κόσμο.

Σε αυτή τη βάση κινήθηκε η πρωτοβουλία για την ενίσχυση και την προώθηση των κρητικών προϊόντων και κυρίως εκείνων που συνδέονται με την Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή, που ανέλαβε το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Σε συνεργασία λοιπόν με 9 ακόμη φορείς: ........

1. το ΚΕΚ Τεχνικές σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου,

2. το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο / Παράρτημα Κρήτης,

3. την Ελληνική Ακαδημία Γεύσης,

4. το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης

5. το Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου,

6. την Ένωση Ξενοδόχων Κρήτης,

7. τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών ξενοδοχείων,

8. τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και

9. το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Θήρας,

συστήσαμε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «ΔΙΚΤΥΟ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ».

Το Δίκτυο αυτό αντιπροσωπεύει την παραγωγή, μετα¬ποί¬¬η¬ση ή/και εμπορία των προϊόντων της ελιάς και του ελαιολάδου, καθώς επίσης και τον τομέα του τουρισμού και της γαστρονομίας στην Κρήτη.

Οι παραπάνω φορείς, θα μπορούν επίσης να συνεπικουρούνται στην επίτευξη των σκοπών του δικτύου από Πανεπιστημιακά, Ερευνητικά και Τεχνολογικά Ινστιτούτα, Ιδρύματα και Κέντρα εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Το Δίκτυο, έχει ως βασικό και κύριο στόχο του την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των θεσμών ώστε να ενδυναμωθεί η κατανάλωση ελαιολάδου εντός και εκτός Ελλάδος.

Επίσης οι βασικοί στόχοι του δικτύου εστιάζονται:

• στην ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σπουδαιότητας των προϊόντων της ελιάς και του ελαιολάδου

• στην ανάδειξη της συνεισφοράς τους στο πρότυπο της Κρητικής Διατροφής

• στην προώθηση της χρήσης του ελαιολάδου ως βασικού συστατικού στα κρητικά εστιατόρια / ταβέρνες και στα κάθε είδους τουριστικά καταλύματα τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες εστίασης σε Έλληνες και ξένους τουρίστες. Στο σημείο αυτό θα είναι καθοριστική η συνεισφορά και η υποστήριξη των φορέων που εμπλέκονται και σχετίζονται με τον κλάδο και τις υπηρεσίες του τουρισμού.

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Innovate-Med”

Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “Innovate-Med”, του προγράμματος ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας MED το οποίο υποστηρίζει και ενισχύει καινοτόμες ενέργειες υπέρ των επιχειρήσεων στην λεκάνη της Μεσογείου.

Αξιοποιώντας αυτό το πρόγραμμα, το Επιμελητήριο Ηρακλείου υποστηρίζει και προωθεί:

α) δράσεις για τη δημιουργία και σύσταση δικτύων ΜΜΕ το γνωστά ως clusters και β) δράσεις προώθησης και προβολής των δικτύων αυτών και ειδικότερα των δικτύων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων στον τομέα των τροφίμων και ποτών.

Επίσκεψη ξένων δημοσιογράφων

Για το λόγο αυτό προσκαλέσαμε διακεκριμένους δημοσιογράφους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από μεγάλα ελληνικά έντυπα , οι οποίοι καλύπτουν το θεματικό πεδίο της γαστρονομίας, της τοπικής κουζίνας και της οινολογίας.

Θα φιλοξενήσουμε λοιπόν δύο Άγλλους, δύο Ιταλούς έναν Γερμανό και δύο Έλληνες δημοσιογράφους οι οποίοι φτάνουν σήμερα στο Ηράκλειο και θα μείνουν ως την Πέμπτη 17 Ιουνίου.

Κατά την παραμονή τους στο Ηράκλειο έχουμε προγραμματίσει επίσκεψη σε τοπικές επιχειρήσεις παραγωγής οίνου, σε μονάδες επεξεργασίας ελαιολάδου αλλά και στα αντίστοιχα κλαδικά δίκτυα.

Οι δημοσιογράφοι θα γευθούν προϊόντα της Κρήτης και θα μυηθούν στα μυστικά της Κρητικής διατροφής. Συγχρόνως θα ενημερωθούν για τις δυνατότητες της περιοχής μας σχετικά με την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού που σχετίζονται με την γαστρονομία, την οινολογία, τον αγροτουρισμό κλπ.

Έτσι ευελπιστούμε να καταστούν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κρήτης και των προϊόντων της στις χώρες τους, δημοσιεύοντας σχετικά άρθρα στα έντυπα με τα οποία συνεργάζονται.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα επίσκεψης των δημοσιογράφων, περιλαμβάνει επίσκεψη στους «δρόμους του Κρασιού», στα πιστοποιημένα εστιατόρια παραδοσιακής κρητικής κουζίνας και την Ελληνική Ακαδημία Γεύσης, καθώς και επίσκεψη σε εργοστάσια τυποποίησης ελαιολάδου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης.

Μελέτη για την προώθηση δικτυώσεων

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 16 Ιουνίου στις 18.30 το απόγευμα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της μελέτης: «Aνάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου προώθησης-προβολής δικτυώσεων σε 2 κλάδους της κρητικής οικονομίας: στον κλάδο τροφίμων / ποτών & στον κλάδο ένδυσης / αργυροχρυσοχοΐας / κοσμημάτων / λαϊκής τέχνης» που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του έργου “Innovate-MED”.

Κατά την παρουσίαση της μελέτης θα γίνει ειδική αναφορά εφαρμογής ενός πιλοτικού σχεδίου για το ελαιόλαδο με βάση το νεοσυσταθέν «Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου».

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΙΑΣ

Την ίδια ώρα, στο φουαγιέ του Επιμελητηριακού Μεγάρου στον 1ο όροφο θα λειτουργεί και έκθεση προϊόντων με κύριο συστατικό τους το ελαιόλαδο και την ελιά, όπως τυποποιημένο ελαιόλαδο, προϊόντα επεξεργασίας ελιάς, τυποποίηση βρώσιμης ελιάς, προϊόντα ευεξίας και καλλυντικά με βάση το ελαιόλαδο.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να προβάλουμε την προσπάθεια πολλών τοπικών επιχειρήσεων ν’ αξιοποιήσουν την ελιά και τα προϊόντα της ώστε αυτά να βρουν τη θέση που τους αξίζει τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.

Συνέντευξη Τύπου

Το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου παρουσιάστηκε στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου από όλους τους φορείς που μετέχουν στην πρωτοβουλία.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Νικήτας Δολαψάκης, παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους του Δικτύου τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό καταβάλλεται μια συντονισμένη προσπάθεια για την προώθηση των προϊόντων ελιάς και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κρητικού ελαιολάδου.

Ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και συντονιστής του εγχειρήματος κ. Μανώλης Φραγκάκης αναφέρθηκε στη μελέτη που θα παρουσιαστεί την προσεχή Τετάρτη και στα σημαντικά αποτελέσματα που πρόκειται να ανακοινωθούν και διευκρίνισε οτι η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου αποτελεί μέρος της προσπάθειας για να βρει το ελαιόλαδο τη θέση που του αξίζει στην ελληνική και τη διεθνή αγορά.

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Κώστας Καμπιτάκης εκτίμησε ότι η ανάπτυξη νέων συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο, όπως αυτή που ανακοινώθηκε, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να βρουν τα κρητικά προϊόντα «το δρόμο τους» προς τις αγορές και πρότεινε την ενεργοποίηση της τουριστικής βιομηχανίας για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου κ. Γιώργος Ανδρεδάκης επισήμανε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή την πρωτοβουλία και ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν ενέργειες για την προώθηση του ελαιολάδου στην υπόλοιπη Ελλάδα και το Εξωτερικό αλλά και για το περιορισμό της χρήσης σπορέλαιων στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της Κρήτης.

Ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Πελεκνάκης επισήμανε ότι είναι αδιανόητο να μη χρησιμοποιείται κρητικό ελαιόλαδο σε όλα τα ξενοδοχεία της Κρήτης και τόνισε ότι η προώθηση των κρητικών προϊόντων είναι μονόδρομος για την προώθηση του κρητικού τουρισμού.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης κ. Ζώης Χάρος δήλωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τα μέλη της Λέσχης να αναδειχθεί η σημασία του ελαιολάδου και να αυξηθεί η χρήση του ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό, ενώ ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Θήρας κ. Γιώργος Παπανικολάου αναφέρθηκε στην υποχρέωση που έχουν όλοι οι φορείς στο χώρο του τουρισμού να διαφημίζουν το ελαιόλαδο ως ένα προϊόν μοναδικής αξίας.

Πρόγραμμα επίσκεψης ευρωπαίων δημοσιογράφων στο Ηράκλειο

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010 :

• Άφιξη συμμετεχόντων στο Ηράκλειο

• 21:00 Δείπνο στο roof του ξενοδοχείου διαμονής



Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010:

• 09.30, Άφιξη στο Οινοποιείο Δουλουφάκη (Δαφνές).

• 09.30 - 11.00 Παρουσίαση του Δικτύου Οινοποιών και του Δικτύου Πιστοποιημένων Εστιατορίων, Concred (από τον Κο Παναγιωτόπουλο).

• 11.00 - 11.30 Άφιξη στο Κτήμα Γαβαλά (Βοριάς).

• 11.30 - 12.15 Ξενάγηση και δοκιμή κρασιών του Οινοποιείου.

• 12.15 - 12.45 Αναχώρηση και άφιξη στο Κτήμα Ταμιωλάκη (Χουδέτσι)

• 12.45 - 13.30 Ξενάγηση και δοκιμή κρασιών του Οινοποιείου.

• 13.30 - 13.45 Αναχώρηση και άφιξη στα Πεζά για φαγητό (Ονήσιμος)

• 15.30 - 16.30 Αναχώρηση από Πεζά και άφιξη στον παραδοσιακό ξενώνα «Ελαιώνας» (Ζαρός)

• 16.30 – 20.30 Ξενάγηση και δραστηριότητες του «Ελαιώνα», δείπνο

• 21.30 – 22.30 Επιστροφή στο ξενοδοχείο



Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010:

10:00 Επίσκεψη και γνωριμία με:

• Το Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (Cluster)

• Τον φορέα πιστοποίησης αγροτικών/γεωργικών προϊόντων Creta-Cert (Cluster)

11:00 – 13:30 Επίσκεψη σε επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου

• 13:30 Γεύμα

• 18:30 Παρουσίαση της μελέτης: “Ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου προώθησης - προβολής δικτυώσεων σε 2 κλάδους της κρητικής οικονομίας: στον κλάδο τροφίμων/ποτών & στον κλάδο της ένδυσης / αργυροχρυσοχοΐας / κοσμημάτων / λαϊκής τέχνης που διενεργείται στα πλαίσια του έργου “Innovate-MED”-ειδική αναφορά εφαρμογής ενός πιλοτικού σχεδίου για το ελαιόλαδο με βάση το νεοσυσταθέν «Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου» (αίθουσα Καστελλάκη)

Παράλληλη εκδήλωση: έκθεση προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου (foyer Επιμελητηριακού Μεγάρου)

• 21:00 Δείπνο

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010:

• Αναχώρηση συμμετεχόντων από το Ηράκλειο


Οι δημοσιογράφοι / φωτογράφοι

1. Vittorio Castellani (J) – Ιταλία – freelancer, με ειδίκευση στην γαστρονομία και την οινολογία, Panorama Travel, Madia Travelfood, Civiltà del Bere

2. Desirée Pirillo (ph) – Ιταλία – φωτογράφος Panorama Travel, Madia Travelfood

3. Georgakis Nikolaos (J) – Γερμανία – Neu Ruhrzeitung

4. Fleur kinson (J) – Αγγλία – freelancer, ειδικεύεται στα περιοδικά γαστρονομίας και τους τουριστικούς οδηγούς

5. Daniel Hart (ph) – Αγγλία – φωτογράφος, www.djh-graphics.com Μεγάλα περιοδικά από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες του

6. Ευαγγελία Φούκου, δημοσιογράφος – Ταχυδρόμος & www.zesterdaily.com

Πηγή: Agrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.