Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Νέες δημοσκοπήσεις: «Αναξιόπιστες οι ελληνικές κυβερνήσεις»

Κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα αποτυπώνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις και «βλέπουν» ότι υπάρχει χώρος για νέα πρόσωπα, όχι, όμως, και για νέα κόμματα.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Public Issue για την εφημερίδα «Η Καθημερινή», το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται «ποτέ ή σχεδόν ποτέ» τις ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ 4 στους 10 Έλληνες τις εμπιστεύονται μόνο «περιστασιακά».

Επιπλέον, συντριπτικό είναι το .........

ποσοστό (89%) εκείνων που εκτιμούν ότι «οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα». Το 77% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το δημόσιο χρήμα διασπαθίζεται.

Το 65% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση εκτιμά ακόμα ότι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι «πολύ μεγάλη», το 27% ότι είναι «μάλλον μεγάλη», με τους πολιτικούς να προηγούνται στη «μαύρη λίστα των διεφθαρμένων» και τους γιατρούς να έπονται.

Τέλος, σε ποσοστό 53% υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τα δύο μεγάλα κόμματα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα.

Στη δημοσκόπηση που διενέργησε η εταιρεία Pulse RC για την εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το πολιτικό σκηνικό χρειάζεται νέα πρόσωπα, αλλά μόλις το 10% θεωρεί ότι είναι αναγκαία νέα κόμματα.

Η έρευνα αποτυπώνει, επίσης, την απαισιοδοξία των πολιτών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους (65%) θεωρούν ότι η ρότα που ακολουθεί η χώρα είναι λανθασμένη, ενώ προβλέπουν (σε ποσοστό 74%) ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους θα είναι χειρότερη τους επόμενους έξι μήνες.

Εξάλλου, οι ερωτηθέντες πολίτες βαθμολογούν με «κάτω από τη βάση» την εικόνα της σημερινής κυβέρνησης σε τέσσερις κρίσιμους τομείς: την οικονομία, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την ανάπτυξη και την εξωτερική πολιτική.

Ειδικότερα, για τον τομέα της ανάπτυξης, το 77% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αξιολογεί την εικόνα της κυβέρνηση ως «κακή έως πολύ κακή» και το 20% ως «μέτρια».

Για τη διαχείριση στον τομέα της οικονομίας, 85% των ερωτηθέντων την αξιολογεί ως «πολύ κακή». Σε ποσοστό 48%, οι ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν «κακή έως πολύ κακή» την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενώ ποσοστό 42% των ερωτηθέντων κρίνει «κακή έως πολύ κακή» την εικόνα της κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.