Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Αλλαγές στα έντυπα των λογαριασμών της ΔΕΗ για την εξοικονόμηση ενέργειας

Αλλαγές στα έντυπα των λογαριασμών της ΔΕΗ και των λοιπών προμηθευτών ενέργειας το αργότερο σε ένα χρόνο προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ώστε να περιλαμβάνουν στοιχεία που θα βοηθούν τον καταναλωτή στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε την Δευτέρα στη Βουλή, θεσπίζεται διαδικασία χρηματοδότησης επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας από τρίτους, και αποπληρωμή του κόστους επένδυσης με την εκχώρηση μέρους του οφέλους που προκύπτει από τη μείωση των λογαριασμών.

Το νομοσχέδιο «Μέτρα για τη βελτίωση ......

της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις» προβλέπει τα εξής:

- Σε διάστημα ενός έτους οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα πρέπει να περιλαμβάνουν στους λογαριασμούς που στέλνουν στους τελικούς καταναλωτές, τα ακόλουθα στοιχεία:

α) την πραγματική κατανάλωση ενέργειας και την αντίστοιχη πραγματική τιμή, β) συγκριτικά στοιχεία της κατανάλωσης του πελάτη κατά τη χρονική περίοδο που αφορά ο λογαριασμός σε σχέση με την κατανάλωσή του κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και

γ) στοιχεία επικοινωνίας οργανώσεων καταναλωτών, φορέων και οργανισμών, καθώς και διευθύνσεις διαδικτυακών τόπων, μέσω των οποίων είναι δυνατό να λαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με διαθέσιμα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, τυπικά χαρακτηριστικά ενεργειακής κατανάλωσης ή και τεχνικές προδιαγραφές για ενεργειακό εξοπλισμό.

- Σταδιακά, θα αντικατασταθούν και οι μετρητές ώστε να απεικονίζουν την πραγματική ενεργειακή κατανάλωση και να παρέχουν πληροφορίες για τον πραγματικό χρόνο χρήσης, «όταν αυτό είναι οικονομικώς εύλογο και ανάλογο προς τη δυνητική εξοικονόμηση ενέργειας». Πάντως, όλα τα «ρολόγια» που τοποθετούνται σε καινούργιες συνδέσεις ή σε αντικατάσταση παλιών πρέπει να καλύπτουν αυτές τις προδιαγραφές.

- Θεσπίζεται «Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης», μεταξύ του καταναλωτή και της Επιχείρησης Ενεργειακών Υπηρεσιών, στο πλαίσιο της οποίας ο τελικός καταναλωτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην ΕΕΥ συμβατικό οικονομικό αντάλλαγμα της παρεχόμενης ενεργειακής υπηρεσίας με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται.

Το οικονομικό αντάλλαγμα της ΕΕΥ συνίσταται σε ποσοστό επί του οικονομικού οφέλους που προκύπτει από την εξοικονόμηση ενέργειας του τελικού καταναλωτή.

- Προβλέπεται η θέσπιση, με υπουργική απόφαση, κανονισμού προμηθειών για τα οχήματα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα θέτει προδιαγραφές για την ενεργειακή απόδοση των οχημάτων.

Επίσης, με άλλη απόφαση θα οριστεί ποσόστωση καθαρών οχημάτων, (όπως ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου, βιοκαυσίμου, υδρογόνου) στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, διαδικασία αντικατάστασης των παλαιών μεσαίων και βαρέων οχημάτων του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα δημοσίας χρήσης άνω των 3,5 τόνων και ηλικίας άνω της δεκαετίας, και διαδικασία προμήθειας οχημάτων με βάση την ετικέτα οικονομίας καυσίμου, ως κριτήριο επιλογής.

- Τίθεται εθνικός ενδεικτικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας 9% ως το 2016 σε σχέση με την περίοδο 2001 - 2005.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.