Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Λοβέρδος: Τέρμα το ελληνικό εργατικό δίκαιο!

Τη διολίσθηση του κατώτατου μισθού (-20%), το "πάγωμα" των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη θεσμοθέτηση 5ετούς Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης (μαζί με τη μαθητεία) για τους νέους μέχρι 24 ετών, ανακοίνωσε χθές ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος.
Όπως επίσης αποκάλυψε καταργείται και τυπικά η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων (όπου θα μπορούσαν να προσφύγουν οι εργαζόμενοι) και όλα τα ασφαλιστικά (και εργασιακά) δικαιώματα θα διαμορφωθούν με τα όσα απορρέουν και προβλέπει η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου! Η διευκρίνιση αυτή ήταν απαραίτητη κατά τον υπουργό, καθώς τα ώριμα και θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν οι εργαζόμενοι μέχρι τον Ιούνιο του 2010 (κυρίως σε Δημόσιο Τομέα, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ) προβλέπονται από τη νομολογία...

του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επομένως, τυχόν προσφυγή στα ελληνικά δικαστήρια για ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν και για τα επόμενα μετά το 2010 έτη, δεν έχει πλέον κανένα νόημα, καθώς "τα ελληνικά δικαστήρια είναι πλέον ανίσχυρα".

Επομένως όσοι (ιδιαίτερα δημόσιοι υπάλληλοι) έχουν κατοχυρώσει το όριο ηλικιακής εξόδου και το ύψος των συντάξεων εντός του 2010, θα το διατηρήσουν ακόμα και αν συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2018.

Αναλυτικά, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε:

* Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν καταργούνται τυπικά, αλλά με Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται ότι οι κλαδικές συμβάσεις μπορούν να τροποποιηθούν όχι μόνο προς το καλύτερο σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (κάτι που συνέβαινε μέχρι σήμερα) αλλά και προς το χειρότερο.

Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης

* Πέντε χρόνια θα έχει διάρκεια το Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης που θα ξεκινάει με υποκατάστατο μισθού (-20%) και ανασφάλιστη εργασία για τους νέους έως 24 ετών, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασής του (σ.σ. μετατροπής του διευκρίνισε ο Ρ. Σπυρόπουλος) μέσω 4ετούς σύμβασης εργασίας η οποία θα προβλέπει την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών από τον ΟΑΕΔ από 100% έως 25% τον τελευταίο χρόνο.

* Τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ θα αποτελούν "επιταγές επανένταξης ανέργων" και ο εργοδότης θα επιχορηγείται με το αντίστοιχο ύψος του επιδόματος ανεργίας.
* Τα προγράμματα προσωρινής ελαστικής απασχόλησης ειδικά για ηλικιωμένους ανέργους 55 έως 64 ετών, θα ανατεθούν σε Εταιρίες Προσωρινής Απασχόλησης και θα αφορούν "κοινωνική εργασία" στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
* Αυξάνεται το όριο απολύσεων στις επιχειρήσεις άνω των 200 ατόμων από 2% στο 4%.

* Δεν διασφαλίζεται το ύψος της αποζημίωσης (πιθανή μείωση από 20% έως 40%), ενώ οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τη (μειωμένη) αποζημίωση σε 6 δόσεις, δηλαδή μέσα σε έξι μήνες.

Σύνδεση σύνταξης με το προσδόκιμο ζωής

* Όσοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση στο δημόσιο τομέα, θα μπορούν να την ανακαλέσουν μέσα σε έναν μήνα από την ψήφιση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθές στη Βουλή.

* Από το 2020 θα εξεταστεί το προσδόκιμο ζωής και αναλόγως θα καθορίζεται και η μείωση ή αύξηση στην παραμονή στην εργασία κατά 4 μήνες (ανά τρία χρόνια μεταβολής στο προσδόκιμο ζωής).

* Η παρακράτηση στις συντάξεις (ΛΑΦΚΑ) θα αφορά μόνο την κύρια σύνταξη και όχι την επικουρική και η περικοπή θα αρχίσει από την 1η Αυγούστου. Η παρακράτηση θα ισχύσει για τις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ με συντελεστές υπολογισμού της εισφοράς που έχουν προσδιοριστεί στο 5%, στο 7% και στο 9%, αλλά γίνονται συζητήσεις για μείωσή τους μετά και την περικοπή της 13ης και της 14ης σύνταξης σε όλα τα ταμεία.

* Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών γυναικών στο δημόσιο θα ξεκινήσει το 2011 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013 (αύξηση από 5 έως 17 χρόνια).

* Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων θα ξεκινήσει το 2018, ωστόσο θα υπάρχει μικτό σύστημα υπολογισμού για την περίοδο 2013 - 2018.

* Το συνταξιοδοτικό όριο των 37 ετών για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας θα γίνει 40 έτη, αρχής γενομένης από το 2011 με την προσθήκη εξαμήνων. Τα υπόλοιπα, ενδιάμεσα όρια ηλικίας, θα ανέλθουν όλα στο 60ό έτος. Μετά τα νέα μέτρα οι συντάξεις θα μειωθούν πάνω από 35%, καθώς ο υπολογισμός τους θα γίνεται στο σύνολο του ασφαλιστικού τους βίου (40 χρόνια).

* Από το 2020 θα εφαρμοστεί ο αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής και από το 2015 η αύξηση του ελαχίστου ορίου στα 60 έτη.

*Στο τελικό σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό με διάταξη θα αφαιρείται η δυνατότητα διαχείρισης της κινητής περιουσίας των ταμείων από τις διοικήσεις τους και θα περάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης η ακίνητη περιουσία θα περάσει με διαγωνισμό σε σύμπραξη τραπεζών για να τη διαχειριστούν, "διότι τα ταμεία δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη διαχείριση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.