Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Μείωση τιμών και δίχτυ κοινωνικής προστασίας ζήτησε ο Δ. Κουσελάς.

Στην τοποθέτησή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και το Δ.Ν.Τ» ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζούμε ιστορικές στιγμές, κρίσιμες και οδυνηρές και για τη χώρα και για τους πολίτες. Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε μια χώρα σε βαθιά και πολύπλευρη κρίση, μια χώρα κυριολεκτικά στο χείλος της χρεοκοπίας, λόγω και των συσσωρευμένων προβλημάτων του παρελθόντος, αλλά, κυρίως, λόγω της εγκληματικής, δυστυχώς, πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία πεντέμιση χρόνια.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, εμείς δεν επιλέξαμε .......

τη χρεοκοπία, αλλά τη σωτηρία της χώρας, η οποία, δυστυχώς, δεν μπορούσε να στηριχτεί μόνο στις δικές μας δυνάμεις. Αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης, που ούτε καν θα υπήρχε, χωρίς τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και τις άοκνες προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου.

Το κόστος τη σωτηρίας είναι πολύ μεγάλο και ιδιαίτερα οδυνηρό για χιλιάδες, για εκατομμύρια συμπολιτών μας, που ζουν στο όριο ή και κάτω από το όριο της φτώχειας. Όλοι κατανοούν την ανάγκη θυσιών, οι οποίες, όμως, κύριοι Υπουργοί, πρέπει να είναι δίκαια κατανεμημένες. Η δίκαιη κατανομή των θυσιών πρέπει να είναι βασικός μας στόχος μπροστά στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, για να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή. Για να γίνει αυτό χρειάζεται και κοινωνική αλληλεγγύη, όχι θυσίες ετεροβαρείς, όχι θυσίες μονόπλευρες!»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μεσσήνιος βουλευτής, αφού αναφέρθηκε στη συντελούμενη μείωση του μισθολογικού κόστους και στην αύξηση των έμμεσων φόρων, που δημιουργούν αδικίες στην κατανομή των βαρών ανάμεσα στους πολίτες, επισήμανε ότι «την ίδια στιγμή που μιλάμε για μείωση του εργατικού κόστους, δεν έχουμε μια ανάλογη μείωση των τιμών. Εδώ είναι ένα μεγάλο ερώτημα, το οποίο καλείστε, Κύριοι Υπουργοί, να απαντήσετε. Γιατί δεν παίρνονται μέτρα προκειμένου να μειωθούν όλα τα τιμολόγια προσφοράς υπηρεσιών και όχι μόνο; Αν δεν μειωθούν όλες οι τιμές, εκεί που μειώνεται και το κόστος της εργατικής δύναμης, δε θα μπορέσουμε να πάμε σε ένα καινούργιο σημείο ισορροπίας…»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κουσελάς ζήτησε να υπάρξει ένα αποτελεσματικό κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και στρώματα. Επίσης αναφέρθηκε στους συνταγματικά κατοχυρωμένους εργασιακούς θεσμούς, οι οποίοι, όπως τόνισε, δεν πρέπει να θιγούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.