Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Αναβάλλεται η συγκομιδή (??) λόγω καιρού!

Μία νύκτα ήταν αρκετή για να προκαλέσει ζημιά στην πρώιμη παραγωγή καρπουζιού, αφού η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα χωράφια να πλημμυρίσουν από νερά.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχαν κάνει, από χθες θα ξεκινούσαν τη συγκομιδή του προϊόντος, ωστόσο ο καιρός... τούς τα χάλασε.
Μάλιστα οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες .......

που επικράτησαν όλες τις προηγούμενες ημέρες βοήθησαν στην καλύτερη ωρίμανση του πρώιμου καρπουζιού και οι εκτιμήσεις για την ποιότητα της φετινής παραχθείσας ποσότητας ήταν πολύ θετικές. Τα χωράφια όμως μετά τη νεροποντή είναι αδιάβατα και οι αγρότες εκτιμούν ότι ανάλογα με τον καιρό η συγκομιδή θα αρχίσει να γίνεται από την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να μαζευτεί το καρπούζι προλαμβάνοντας μια μεγαλύτερη καταστροφή από την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Η υγρασία που θα αναπτυχθεί στο έδαφος, όπως λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί, θα «κουφώσει» το καρπούζι επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό την ποιότητά του.
«Ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη συγκομιδή, όμως πάντα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα τερτίπια του καιρού. Σε πολλά χωράφια ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής βγήκε «εκτός» και δεν μπορεί να διατεθεί προς πώληση, απόρροια των καιρικών συνθηκών», τόνισε ο κ. Βασίλης Παυλόπουλος παραγωγός.

Μάλιστα η καλλιέργεια του προϊόντος, σύμφωνα με τους παραγωγούς, θεωρείται αρκετά ριψοκίνδυνη, δεδομένου ότι τέτοια εποχή παρατηρείται αστάθεια των καιρικών συνθηκών και στο ενδεχόμενο μιας έντονης βροχόπτωσης ή πτώση των θερμοκρασιών, προκαλούνται σοβαρές ζημιές σε μεγάλο μέρος της σοδειάς.

Ευνοϊκές οι συνθήκες για καλαμπόκι και ελιές

Ωστόσο, το νερό που έπεσε -όπως δηλώνουν οι παραγωγοί- ήταν αρκετά ωφέλιμο για κάποιες άλλες καλλιέργειες που στην παρούσα φάση χρειάζονται νερό. Ειδικότερα, χωράφια με καλαμπόκι και τα ελαιόδενδρα δεν επηρεάστηκαν από τις καιρικές συνθήκες.

Πηγή: Πρώτη της Ηλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.