Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Αντιδρά ο Μπρεδήμας για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Επικούρειο Απόλλωνα

Με κατεπείγουσα ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού συμβουλίου θεόδωρος Μπρεδήμας που αντιδρά στην διαμαρτυρία των Ηλειών που έχουν κάνει στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα διεκδικώντας Δήμο Επικούρειου Απόλλωνα στην περιοχή τους.

Την όλη ενέργεια ο κος Μπρεδήμας αναφέρει ως "παράβασιν κάθε αρχής και έννοιας ΔΙΚΑΙΟΥ, παραβιάζουν κατάφωρα τον Ποινικό Νόμο και καθίστανται αυτομάτως καταπατητές των αρχών της εννόμου τάξεως."
Και καταλήγει λέγοντας: ΓΙΑΤΙ λοιπόν αντίστοιχα και το παγκόσμιας ακτινοβολίας Μνημείο που είναι ο Επικούριος (ευρισκόμενος εντός των ορίων της Μεσσηνίας) δεν απολαμβάνει της και εκ του Συντάγματος προβλεπόμενης αρχής της ίσης Μεταχείρισης;

Ολόκληρη η ερώτηση Μπρεδήμα αναφέρει: ........

Προς τον Νομάρχη Μεσσηνίας Δημ. Δράκο

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΡΩΤΗΣΗ

Του νομαρχιακού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Θεοδώρου Π. Μπρεδήμα σχετικά με την επιχειρούμενη κατάληψη του παγκοσμίου ενδιαφέροντος μνημείου του Ναού του Επικούριου Απόλλωνος και υπαγωγή του στην Ηλεία καίτοι ευρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Είρας του νομού Μεσσηνίας.

(Δια του προέδρου του Ν. Σ. κ. Χρ. Παναγιωτόπουλου)

κ. Νομάρχη
Έκπληκτοι οι Μεσσήνιοι πολίτες παρακολουθούν αγανακτισμένοι την αυτοδικία που συντελείται εντός των ορίων του Δήμου Είρας του νομού Μεσσηνίας δια της επιχειρούμενης κατάληψης του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνος από Ηλείους οι οποίοι αυτογνωμόνως και κατά παράβασιν κάθε αρχής και έννοιας ΔΙΚΑΙΟΥ, παραβιάζουν κατάφωρα τον Ποινικό Νόμο και καθίστανται αυτομάτως καταπατητές των αρχών της εννόμου τάξεως.
Ήδη πληροφορούμεθα, ότι όσον εσείς όσον και ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, προέβηκατε στις ανάλογες καταγγελίες προς τις αρμόδιες διοικητικές και εισαγγελικές αρχές.

Πέραν όμως, των ως άνω ενέργειών σας, θα πρέπει να προβείτε κατεπειγόντως σε σχετικό διάβημα προς την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και τον ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, ως εγγυητή της Νομιμότητας στη Χώρα για την προστασία ενός Μνημείου που σεβάστηκαν οι αιώνες και είναι παγκόσμιας ακτινοβολίας.
Οι ισχυρισμοί των άσχετων «φιλολογούντων» ότι ο προκείμενος Ναός ανήκει εις όλον τον Κόσμον απαντάμε ότι και η Αρχαία Ολυμπία είναι Παγκόσμιο Μνημείο αλλά δικαιωματικά και σωστά οι Ήλειοι την αναφέρουν ως ευρισκόμενη ΕΝΤΟΣ των ορίων τους. ΓΙΑΤΙ λοιπόν αντίστοιχα και το παγκόσμιας ακτινοβολίας Μνημείο που είναι ο Επικούριος (ευρισκόμενος εντός των ορίων της Μεσσηνίας) δεν απολαμβάνει της και εκ του Συντάγματος προβλεπόμενης αρχής της ίσης Μεταχείρισης;
Επίσης ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι Βουλευτές Μεσσηνίας, να μας ενημερώσουν σε ποιες ενέργειες προέβησαν για την αποκατάσταση της νομιμότητας. ΔΙΟΤΙ, επί του θέματος θα υπάρξει συνέχεια.

Εν όψει όλων αυτών και όσων θα αναφέρουμε κατά την συζήτηση της παρούσας
ΡΩΤΑΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ
1) Αν προτίθεται να μας ενημερώσει και
2) Σε ποιες πρόσθετες ενέργειες πρόκειται να προβεί η ΝΑΜ μετά του Δημάρχου Είρας. Και τούτο διότι δοκιμάζεται η πολιτική αξιοπιστία και του αρμόδιου Υπουργού Πολιτισμού και της Δικαιοσύνης η οποία είναι το οχυρό της Δημοκρατίας

Καλαμάτα 13-5-2010

Ο ΕΡΩΤΩΝ
(Θ. Π. ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ)

ΣΧΟΛΙΟ
ΚΕ Μπρεδήμα, μια ένσταση. Ο ναός του επικούρειου Απόλλωνα ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΝΗΚΕ στην Μεσσηνία. Μην μας αποκαλούν ανιστόρητους χωρίς λόγο.
ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΑΝΗΚΕ, ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ.


11 σχόλια:

  1. Καλά θα ήταν πριν δημοσιεύσεις σχόλια να ενημερώνεσαι.
    Άνοιξε λοιπόν το Google Earth, πήγαινε στον Επικούριο και κοίταξε να δεις σε σχέση με τα όρια του νομού Ηλείας και Μεσσηνίας που βρίσκεται.
    Επίσης αν μπορείς πάνω στο χάρτη του Google επαλήθευσε τις συντεταγμένες απο τα αρχεία της Unesco που καταγράφει το μνημείο ως 37.25.47 Ν και 21.54.01 Ε.
    Τώρα, αν ψάξεις θα δεις ότι το ισχυρό λόμπυ της Ηλείας "άρπαξε" το μνημείο απο την Μεσσηνία όπως και άλλα κατα καιρούς λάφυρα.
    Αυτά εν συντομία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεωργία Χριστοδούλου14 Μαΐου 2010 στις 9:13 π.μ.

    Πραγματικά μενω εκλπηκτη απο το σχόλιο του blogger αλλα και τον τροπο που ειναι γραμμένο ...
    Λυπάμαι πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαλλον ειστε ανιστορητοι παιδια, δειτε τις αναφορες της Ουνεσκο, του ταμειου για την Φυση, την Γεωγραφικη υπηρεσια στρατου, το Google earth και θα καταλαβετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κα Χριστοδούλου σε ποιόν blogger αναφέρεστε????
    Σε εμένα ή τον "Γιώργο"

    Προς greekmme
    TOOOΣΑ χρόνια που στην Ηλεία "διαφήμιζαν" το μνημείο στον νομό τους, η Μεσσηνία δεν το έβλεπε? ΓΙΑΤΙ η Μεσσηνία δεν αντιδρούσε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεωργία Χριστοδούλου14 Μαΐου 2010 στις 3:36 μ.μ.

    Εννοειται οτι αναφερομαι σε εσας ...Το οτι στην Ηλεια διαφημιζαν το μνημειο στον νομο τους ειναι γεγονος. Αυτο δεν σημαινει όμως οτι ανηκει και στον νομό τους. Το οτι διαφημιζουμε και εμεις (ως Ενωση Ξενοδόχων Τριφυλίας) την Ολυμπια , την Ανδριτσαινα , Στεμνιτσα κλπ δεν σημαινει οτι ανηκουν στον νομο μας. Η κατοχυρωση του όμως ετσι όπως αγωνίζονται καποιοι να πραγματοποιηθει στον νομο Ηλειας μας βρισκει αναμφιβολα αντιθετους και θα αγωανιστουμε όπως αρμοζει !
    Θα σας παρακαλουσα λοιπόν να λογικευτειτε όπως αλλωστε εχετε χρέος και να αποσυρετε το σχόλιο σας .
    Σας ευχαριστω για το βημα που μου δινετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λυπάμαι Κα Χριστοδούλου.

    Στο σχολείο έμαθα πως ο Ναός του επικούρειου Απόλλωνα είναι στην Ηλεία.

    με την λογική σας να διαφημίσω το ξενοδοχείο σας ως δικό μου και μετά απο 400 χρόνια να ξυπνήσετε και να πειτε τι λεει καλέ αυτός το Ξενοδοχείο είναι δικό μου.

    Όσο για το σχόλιο μου ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι ΔΕΝ θα το αποσύρω.

    Πραγματικά μου κάνει εντύπωση ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ η μεσσηνία φωνάζει για κάτι που ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ σιωπούσε και φυσικά ΠΟΤΕ δεν έβαλε στην διαφημιστική της καμπάνια την ίδια ώρα που στην Ηλεία το είχαν σημαία.
    Μήπως η Μεσσηνία, δήθεν ξύπνησε, μετα την απόφαση του Αντώνη να μεταφέρει στην ΛΗ εφορεία αρχαιοτήτων το μνημείο??
    ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ????????

    Όσο για το βήμα ΟΛΟΙ το έχουν Ελευθερο αρκεί να μην βρίζουν. Πάνε στα σκουπίδια ΜΟΝΟ τα υβριστικά. Όλα τα υπόλοιπα βγαίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεωργία Χριστοδούλου15 Μαΐου 2010 στις 12:22 π.μ.

    Ατυχές το παραδειγμα σας ...γραφετε : "με την λογική σας να διαφημίσω το ξενοδοχείο σας ως δικό μου και μετά απο 400 χρόνια να ξυπνήσετε και να πειτε τι λεει καλέ αυτός το Ξενοδοχείο είναι δικό μου." ΑΥΤΟ ΣΑς ΛΕΩ ΚΑΙ ΕΓΩ. και να το διαφημιζατε εσεις δεν θα ηταν δικό σας κ ας ξυπνουσα μετα απο 400 χρονια...αστεια πραγματα ...ελάτε τωρα..
    Μ'αλλα λογια και εν τω προκειμενω : ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟς ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ...
    Παραποιειτε την Ιστορια!
    θα σταματησω εδω..ας κρινουν οι αναγνωστες σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αντιγράφω από την Ελληνική Wikipedia.

    Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγάλειας είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται επιβλητικά στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων. .....

    Κοιτώντας το λήμα "Περιβολίων" διαβάζουμε:

    Με το όνομα Περιβόλια αναφέρονται οι παρακάτω οικισμοί της Ελλάδας:

    * Περιβόλια Αιτωλοακαρνανίας
    * Περιβόλια Αρκαδίας
    * Περιβόλια Εύβοιας
    * Περιβόλια Ηλείας
    * Περιβόλια Λακωνίας
    * Περιβόλια Χανίων


    Πατώντας στο Περιβόλια Ηλείας διαβάζουμε στην Ελληνική -πάντα- wikipedia.

    Τα Περιβόλια , ή Γάρδιτσα, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι κάτοικοί του, είναι χωριό του Δήμου Φιγαλείας του νομού Ηλείας, χτισμένο σε μια ιστορική περιοχή της Ελλάδας, την Αρχαία Φιγαλεία.

    Φυσικά μπορείτε να διασταυρώσετε αυτά που γράφω.

    wikipedia - Ναός Επικούρειου Απόλλωνα.

    Μάλλον κυρία μου το δικό σας μήνυμα πρέπει να ζητήσετε να αποσύρω. Και να σας συστήσω να διαβάσετε λίγη γεωγραφία. θα σας κάνει καλό.

    Με εκτίμηση.
    Φιλιατρά News

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενα σχόλιο μας απέστειλε ο διαχειριστής του kyparissia-Press για δημοσίευση με έναν χάρτη τον οποίο δεν μπορoύσε να επισυνάψει στο παρόν σχόλιο.
    Το σχόλιο του αναφέρει επι λεξη:

    "Αγαπητέ φίλε,
    είσαι λάθος.
    Πρώτον για λόγους ευγενείας δεν αναφέρονται σε μία κυρία "συστήνω να διαβάσετε γεωγραφία, θα σας κάνει καλό". Είναι τουλάχιστον αγενές.
    Δεύτερον, σου επισημαίνω ότι τα Περιβόλια που αναφέρεσαι είναι στην Ηλεία αλλά ο Ναός είναι στις Βάσσες 11 χιλ. μακρυά και ανήκει διοικητικά στην Μεσσηνία είτε το θέλεις είτε όχι. Σου επισυνάπτω και τον χάρτη από την Google earth (αφού και εσύ αναφέρεσαι στο διαδίκτυο) για να το δεις και αν θέλεις να το αναρτήσεις. Μια απλή ματιά είναι αρκετή.
    Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί επιμένεις να θες "καλά και σώνει" να παραχωρείς από το blog σου, έστω φραστικά την διοικητική θέση του Ναού στην Ηλεία. Θα μου επιτρέψεις να πω ότι είναι ακατανόητο. Είμαι όμως πεισμένος ότι έχεις λάθος πληροφόρηση μέχρι τώρα και θα το διορθώσεις αφού προσέξεις τα στοιχεία που σου στέλνω.
    Φιλικώτατα
    kyparissia-press"

    Και ο χάρτης που επισυνάπτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ φίλε. Το γεγονός ότι συνέστησα στην κυρία να διαβάσει γεωγραφία δεν σημαίνει ότι ήμουν αγενής απέναντι της. Απεναντίας που της το είπε με περισσή ευγένεια.

    Δεν παραποιώ ΚΑΜΙΑ ιστορία -όπως μου έγραψε- απεναντίας μάλιστα που ΟΥΔΕΠΟΤΕ ακουσα να γίνεται λόγος για τον ναό του επικούρειου Απόλλωνα που βρίσκεται στην Μεσσηνία. Ανέκαθεν διδασκόμασταν για τον ναό του επικούρειου Απόλλωνα που βρίσεκται στην Ηλεία.
    Και τις εκδρομές που πήγαμε με το σχολείο δεν μας πήγε σε Νομό Μεσσηνίας αλλα στον νομό Ηλείας.

    Ακόμα και στην Ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια -την wikipedia δηλαδή- η μόνη αναφορά που γίνεται στην Μεσσηνία είναι ότι βρίσκεται "πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας"

    Δεν αναφέρει πουθενά για Δήμο Είρας Μεσσηνίας στην οποία βρίσκεται δήθεν ο ναός.

    Σε αυτό που με ρωτάς Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί επιμένεις να θες "καλά και σώνει" να παραχωρείς από το blog σου, έστω φραστικά την διοικητική θέση του Ναού στην Ηλεία.
    Δεν παραχωρώ σε κανέναν απολύτως τον Ναό. Δεν είναι ιδιοκτησία μου για να τον παραχωρήσω.
    Λέω αυτό που επι δεκαετίες συμβαίνει. Το αληθές ή το πραγματικό αν θέλεις.

    Εδω και 1.000 χρόνια οι Ηλειοί έχουν κανει τον Επικούρειο Σημαία τους στην διαφημιστική τους καμπάνια λεγοντας -χοντρικά αυτό- επισκευθείτε την Ηλεία να δείτε απο κονμτά τον δευτερο παρθενώνα της Ελλάδος.
    Και ερωτώ. ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ η Μεσσηνία δεν αντιδρούσε σε αυτό και ξαφνικά αντιδρά μετα την ανιστόρητη απόφαση του Μεσσήνιου Σαμαρά να τον μεταφέρει διοικητικά στην Λη Εφορεία αρχαιοτήτων Καλαμάτας απλά για να αποκτήσουν και αυτοί κάποιο αντικείμενο να ασχοληθούν.

    Η wikipedia είναι η πλέον σοβαρή online δωρεάν εγκυκλοπαίδεια και ότι γράφει μέσα είναι προϊόν ιστορικών πηγών.

    Ως προς τα όρια των δυο νομών που επικαλείσαι.
    Που ξέρουμε ότι είναι τα πραγματικά???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΦΙΓΑΛΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.
    Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΑΛΑΖΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ, Η ΓΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΦΙΓΑΛΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΙΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΡΙΤΣΑΙΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΜΙΟΥ ΜΕ ΟΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΝ ΝΕΔΑ .
    Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΑ 1/5000 ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΝΑΟΣ,ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ ΤΟΥ 1851 ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΝΑΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΔΡΑΓΩΓΙΟΥ- ΣΚΛΗΡΟΥ ΤΟ 1961 ΜΕ ΜΑΡΤΗΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ Κ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΑΣΣΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΝ. ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ SITE ΤΟΥ ΥΠΟΥΡ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ http.//odyseus.culture.gr/ Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΤΔΠΕΑΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΣΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΛΕΕΙ< ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟ ΑΠ. ΣΤΙΣ ΒΑΣΣΕΣ ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.