Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Δ. Ρέππας: Παράδειγμα κακοδιαχείρησης και τα ΕΛΤΑ

Στον εισαγγελέα αποστέλλει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τις περιπτώσεις κακοδιαχείρισης που διαπιστώνονται στα ΕΛΤΑ. «Χθες, χαρακτήρισα, ως παράδειγμα κακοδιαχείρησης και φαυλότητας, τον ΟΣΕ. Να προσθέσω, σήμερα, ότι τέτοιο παράδειγμα είναι και τα ΕΛΤΑ», δήλωσε ο υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή δημοσιεύματα για ατασθαλίες την περίοδο 2004-2009.

«Αυτά που πρέπει να κάνουμε, τα κάνουμε, ........

κάνουμε αλλαγές και αποδίδουμε ευθύνες και όπου χρειάζεται, παρεμβαίνει ο εισαγγελέας», διαβεβαίωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι «δόθηκαν εντολές στον πρόεδρο των ΕΛΤΑ να πάρει γρήγορες αποφάσεις. Πάφθηκε στέλεχος του Οργανισμού. Η έρευνα συνεχίζεται. Δυστυχώς, αυτό είναι το πρόβλημα του κράτους και του Δημοσίου και πρέπει να δίνουμε λύσεις».

Παράλλληλα, ο κ. Ρέππας δήλωσε ακόμη ότι «κάποιες αποθήκες του ΟΣΕ στον Ασπρόπυργο είχαν μισθωθεί από τον ''Αθήνα 2004'' για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, είχαν καταβληθεί πέρυσι ενοίκια 4,5 εκατ. ευρώ, αλλά από τότε και μετά φαίνεται ότι κάποιοι έκαναν προφορικές συμφωνίες με ιδιώτες και, ενώ τις χρησιμοποιούν αυτοί, ο ΟΣΕ πληρώνει και το νερό και το ρεύμα».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Βγενόπουλου, επεσήμανε ότι όποιος έχει επιλέξει τη δημόσια ζωή και την πολιτική, γνωρίζει ότι είναι εκτεθειμένος και στην κακόπιστη κριτική. «Τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να είναι έτοιμα να ελεγχθούν και να αποδεχθούν τις ευθύνες τους αν υπάρχουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, η Επιτροπή Διαγωνισμού για την άγονη γραμμή ήταν η ίδια και ο ίδιος δεν την άλλαξε. «Σκεφθείτε, αν την είχα αλλάξει πριν γίνει ο διαγωνισμός», πρόσθεσε.

Κάλεσε δε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να εντρυφήσουν στον φάκελο, τονίζοντας ότι και ο ίδιος θα πρωτοστατήσει στην απόδοση ευθυνών.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη λειτουργία του Υπουργείου, δήλωσε ότι υπήρξε επαναδιαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες των κτηρίων, που στεγάζονται οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων και επετεύχθη κέρδος 17%, ενώ υπήρξαν μεγάλες περικοπές και στα έξοδα καθαριότητας και φύλαξης των κτηρίων του υπουργείου.

Γ. Πεταλωτής: Πανηγύρι κακοδιαχείρισης από τη ΝΔ

Στο θέμα των ΕΛΤΑ αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. «Γνωρίζουμε ότι έως το 2004, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ, τα ΕΛΤΑ ήταν μια κερδοφόρος επιχείρηση. Σήμερα δυστυχώς, μέσα από ένα γαϊτανάκι διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων, τα βρίσκουμε σε άσχημη οικονομική κατάσταση», δήλωσε.

Επιτέθηκε δε στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι και στα ΕΛΤΑ, όπως είπε, «άσκησε ένα πολύ μεγάλο πανηγύρι κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έχουν σταλεί οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης για να διαπιστωθούν παρατυπίες και παρανομίες στη διαχείριση των ΕΛΤΑ, ενώ το πόρισμα, όπως διευκρίνισε, θα αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, όπως πρόσθεσε, και η έρευνα στα οικονομικά της εταιρείας, κατόπιν εντολής της διοίκησης των ΕΛΤΑ.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι «το Ελεγκτικό Συνέδριο ο Επίτροπος, έκανε τη δική του έρευνα, την μεταβίβασε στο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Οικονομικών θα κάνει ουσιαστικά στη συνέχεια την τελική απογραφή».

Σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη, «η ουσία του πράγματος είναι ότι τα ΕΛΤΑ, δυστυχώς, αυτός ο ιστορικότερος οργανισμός του Δημοσίου που μέχρι το 2004 ήταν κερδοφόρα ως επιχείρηση κοινής ωφέλειας, το 2009 είχε ένα έλλειμμα που άγγιζε τα 37 εκατ. ευρώ. Αυτόν τον μεγάλο οργανισμό θα τον αναστήσουμε, θα τον ξαναστήσουμε στα πόδια του. Έχει προοπτική».

«Πιστεύουμε το 2010 να ισοσκελίσουμε το έλλειμμα που έχει. Και από εκεί και πέρα θα τραβήξει μπροστά, διότι είναι ο ιστορικότερος οργανισμός από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, έχει προοπτικές, έχει δυναμική», κατέληξε ο υφυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.