Τρίτη 4 Μαΐου 2010

"Καλλικράτης" Απόφαση για τον αριθμό των ΟΤΑ

Τα σενάρια συνωμοσιολογίας, αλλά και η «κολοκυθιά» - ως προς τον αριθμό των ΟΤΑ που θα πρέπει να προκύψουν για τη Μεσσηνία από το σχέδιο «Καλλικράτης» - ήταν τα κυριότερα στοιχεία της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο αμφιθέατρο «Αλεξ. Κουμουνδούρος».
Στην τετράωρης διάρκειας συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να κατατεθούν απόψεις για το έκτακτο χθεσινό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, αποφασίστηκε τελικά να ζητηθεί η αύξηση των προβλεπόμενων ΟΤΑ και να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Πολλοί από τους ομιλητές επισήμαναν την .........

για τρία χρόνια αδράνεια της ΤΕΔΚ να διαμορφώσει συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για τον ελάχιστο αριθμό δήμων που διεκδικεί η Μεσσηνία, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ, δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα, το δήμαρχο Λεύκτρου Ι. Μαραμπέα και τον αντιδήμαρχο Μεσσήνης Δημ. Δουρούμη.
Εκ των πραγμάτων, η συζήτηση για το χωροταξικό του «Καλλικράτη» επισκίασε τα θεσμικά αιτήματα.

Διαξιφισμοί

Κομματικές σκοπιμότητες, είδε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας στην πρόταση του χωροταξικού, μιλώντας ασαφώς για «κομματικές μυστικοσυναντήσεις» και προτάσεις που έκαναν κάποιοι στον υπουργό Εσωτερικών, χωρίς να κατονομάσει έστω κι έναν από αυτούς. Υπεραμύνθηκε της εξειδικευμένης πρότασης του ΙΤΑ για τη Μεσσηνία (προέβλεπε από 6 έως 9 Δήμους), προσθέτοντας ότι ακολουθήθηκε πρόταση με «προχειρότητα, βιασύνη, υστεροβουλία και γενικότητα». Μίλησε επίσης για σκοπιμότητα και κομματική ιδιοτέλεια, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για ό,τι έχει γίνει στο νομό (άγνωστα στελέχη του ΠΑΣΟΚ) κι όχι στον υπουργό (Εσωτερικών). Σύμφωνα με τις απόψεις του, η πρόταση της μεταρρύθμισης στηρίχθηκε στις επιταγές του ΔΝΤ.

Ισορροπημένη χαρακτήρισε την κατανομή, όπως και τον κατ’ αρχήν αριθμό των 6 ΟΤΑ» ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Καλαμάτας Διονύσης Αλευράς και μέλος στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ. Ο κ. Αλευράς απέρριψε τους ισχυρισμούς περί των προτάσεων του ΙΤΑ, οι οποίες ενώ ήταν γνωστές στην ΤΕΔΚ, δε στηρίχθηκαν, «ασχέτως αν λέμε άλλα τώρα», όπως υπογράμμισε.

Όπως είπε στη συνέχεια, «οι ακραίες φωνές περί ‘πράσινων ραπτομηχανών’ και ‘κοπτοραπτικής’ δεν εξυπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ επισήμανε ότι ο αριθμός των νέων ΟΤΑ είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς 70 επιστημόνων, οι οποίοι αξιολόγησαν δεδομένα με βάση και τους περιορισμούς του υπουργείου, που είχε θέσει ως οροφή τους 8 δήμους ανά νομό.
Ο κ. Αλευράς χαρακτήρισε, ακολούθως, νεοφανή την άποψη ότι η κατανομή υπαγορεύθηκε από το ΔΝΤ και επισήμανε ότι «σαφώς εξασφαλίζεται οικονομία, όμως η κρίση δεν οφείλεται στους ΟΤΑ». Τέλος, ζήτησε από τους παριστάμενους να αποφύγουν τις έξαλλες φωνές που θα πυροδοτήσουν το διάλογο.

Κατά των απόψεων του προέδρου της ΤΕΔΚ, τάχθηκε και το μέλος του Δ.Σ. της Γιάννης Αργυράκης, παρατηρώντας πως ακόμη και η πρόταση της τότε πλειοψηφίας του ΙΤΑ, προέβλεπε 6 Δήμους με έναν στην επαρχία Καλαμάτας και δύο στην Τριφυλία, ενώ η τωρινή πρόταση προβλέπει ένα Δήμο στην περιοχή της Τριφυλίας και δύο στην Καλαμάτα.

Οι αντιδράσεις

Κυριότεροι θιγμένοι από τη γεωγραφική κατανομή δήλωσαν οι δήμαρχοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, Σταύρος Καλοφωλιάς και Αλκης Ξύγκας. Ο κ. Καλοφωλιάς προειδοποίησε με σύσσωμη παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων αν δεν υπάρξει και δεύτερος δήμος στην Τριφυλία, ενώ καταφέρθηκε, μεταξύ άλλων, εναντίον των βουλευτών, ιδίως αυτών με τριφυλιακή καταγωγή. Ο κ. Ξύγκας από την πλευρά του, υποστήριξε πως ο Δήμος του έχει κάθε λόγο να είναι έδρα Δήμου, προειδοποιώντας με τη σειρά του πως «τα Φιλιατρά, έστω και μόνα τους, θα αναζητήσουν τη λύση και θα τη βρουν».

Επιχειρηματολογία ίδια με αυτή που ανέπτυξε ο κ. Νίκας (για κοπτοραπτική και σκοπιμότητες), χρησιμοποίησε στην τοποθέτησή ο δήμαρχος Αίπειας Νικ. Αναστασόπουλος, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο να αποκόπτεται η ανατολική Πυλία
Ταυτόσημη ήταν και η θέση του δήμαρχου Πεταλιδίου Ηλία Κουτσοδημητρόπουλου, που πρότεινε ενιαίο Δήμο Ανατολικής Πυλίας με Κορώνη, Αίπεια, Πεταλίδι και Βουφράδα, με έδρα το Πεταλίδι.

Οι εντάσεις

Πλήρως ικανοποιημένος από τις εξελίξεις, δήλωσε ο δήμαρχος Λεύκτρου Ι. Μαραμπέας, λέγοντας, ανάμεσα σε άλλα για δικαίωση των αγώνων των Μανιατών από την αδικία που έγινε το 1937. Πρόσθεσε πως «ήρθε ο καιρός να αποκτήσει η Μάνη ξανά την αυτοτέλειά της, αλλά και η Πολιτεία να εκπληρώσει το χρέος της. και «εκπλήρωση από την πολιτεία του χρέους της» προς τη συγκεκριμένη περιοχή.
Ανέφερε πως οι Μανιάτες αγαπούν την Καλαμάτα, της οποίας μεγάλο μέρος του πληθυσμού της αποτελείται από αυτούς, όπως και ο δήμαρχός της. Σφοδρή ήταν η αντίδραση του κ. Νίκα, ο οποίος κεραυνοβόλησε το δήμαρχο Λεύκτρου, λέγοντας: «Αφήστε με εμένα έξω από αυτά, δεν είναι στο χαρακτήρα μου να συντάσσομαι με ακραίες λογικές. Δεν είμαι κάτι διαφορετικό Αγορεύετε λες κι είστε άλλη φυλή, ο προνομιούχος λαός», με τον κ. Μαραμπέα να ρίχνει ακόμη περισσότερο «λάδι στη φωτιά» λέγοντας ότι «είναι δικαίωμα του Π. Νίκα να απαρνείται τη μανιάτικη κληρονομιά του».

Κι αυτή ήταν η πρώτη διαμάχη, την οποία ακολούθησε άλλη μία αυτή με τον αντιδήμαρχο Μεσσήνης Δημ. Δουρούμη να προτείνει στον κ. Νίκα να ασχολείται με τα το πώς θα διοικήσει το Δήμο Καλαμάτας και να μην τον νοιάζει πως θα διοικηθεί η Μεσσήνη.
Δηκτική τοποθέτηση Μπασάκου
Τις απόψεις τους ανέπτυξαν σχεδόν όλοι οι παριστάμενοι. Από τις τοποθετήσεις των υπολοίπων καταγράφεται αυτή του δημάρχου Αβίας Παν. Μπασάκου, ο
οποίος άφησε να εννοηθεί ότι επιθυμούσε ο δήμος του να ενσωματωθεί
στο νέο Δήμο Καλαμάτας. Επισήμανε ότι θα πρέπει ο καθένας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δεδομένης και της άσχημης οικονομικής συγκυρίας. «Τους επόμενους μήνες θα γίνει κοσμογονία, ο κόσμος χάνει τις δουλειές του κι εμείς χοροπηδάμε εδώ μέσα δίνοντας την εντύπωση ότι νοιαζόμαστε μόνο για τις καρέκλες», είπε δηκτικά.

Κατά του «Καλλικράτη»

Διαφωνίες ως προς το χωροταξικό καταγράφηκαν και από τους υπόλοιπους ομιλητές, μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι Ιθώμης Κ. Γεωργακόπουλος, Αρφαρών Ανδ. Καραγιάννης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Δωρίου Αντ. Τάκης, για τον οποίο ήταν ηχηρές οι αντιρρήσεις του επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αριστ. Φωτόπουλου, με τον ισχυρισμό ότι ο κ. Τάκης έχει εκπέσει του αξιώματός του. Γενικότερου περιεχομένου ήταν η διαφωνία του δήμαρχου Αετού Δημ. Δριμή. Θα πρέπει να αναφερθεί και η άποψη του δήμαρχου Παπαφλέσσα Περ. Ψώνη, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ορεινές περιοχές αποτέλεσαν «τσόντες» των παραλιακών Δήμων.

Τοποθετήθηκαν επίσης οι δήμαρχοι Είρας Ι. Ααμόπουλος, Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη, Θουρίας Γ. Σκαλαίος, Νέστορος Τάσος Τσορώνης, Οιχαλίας Νικ. Μανιάτης, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης, ο αντιδήμαρχος Μεθώνης Παν. Καρβέλας, ο δήμαρχος Ανδρούσας Μένης Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Ιθώμης Κ. Γεωργακόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης Νικ. Τζώρτζης, , η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας Γιάννα Κωνσταντέλου, η οποία εκπροσώπησε τον πρόσφατα εγχειρισμένο δήμαρχο Γιώργο Σαμπαζιώτη, ο δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης Νικ. Τζώρτζης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δήμο Βουφράδος Ι. Λεντούδης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Ιθώμης Ευάγγ. Κάψιας, ο τέως δήμαρχος Είρας Βασ. Μαστραγγελόπουλος και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δ.Σ. Δωρίου Αριστ. Φωτόπουλος.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.