Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΕ: ΕΚΑΝΑΝ ΠΙΣΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΗΤΤΑ. Μίχας: Χρειάστηκε η επιμονή μας για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Σε «ίσως» μετατράπηκε το αρχικό «όχι» του νεοδημοκρατικού προεδρείου της ΕΝΑΕ απέναντι στον «Καλλικράτη». Μπροστά στον κίνδυνο η παράταξη της ΝΔ να οδηγηθεί σε ήττα στην ψηφοφορία ανάμεσα στους συνέδρους του έκτακτου συνεδρίου της ΕΝΑΕ, καθώς η επιμονή του «Κινήματος Αυτοδιοίκησης» (ΠΑΣΟΚ) σε περίπτωση άρνησης της τα κείμενα να τεθούν στην κρίση τους, ανάδειξε δύο απόψεις στους κόλπους της, το προεδρείο ακολούθησε την μέση λύση.

Να εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. και να συμμετάσχει, δηλαδή, στον διάλογο και με βάση τις αποφάσεις των προηγούμενων συνεδρίων να επιχειρήσει να υπάρξουν βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα: ...........

«ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΣ 6.5.2010

Το έκτακτο Συνέδριο της ΕΝΑΕ, το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα, την Πέμπτη 6 Μαΐου 2010, μετά το πέρας των εργασιών του, λαμβάνοντας υπόψη έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της τέλεσης του, αποφασίζει τα ακόλουθα :

1. Επιβεβαιώνει και εμμένει σταθερά στις αποφάσεις όλων των προηγούμενων Συνεδρίων του σχετικά με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας.

2. Δεδομένων των διαφορετικών θέσεων που εξέφρασαν οι παρατάξεις, το Συνέδριο εξουσιοδοτεί το Δ.Σ της ΕΝΑΕ :

α) Να καταγράψει, να επεξεργαστεί και να αξιοποιήσει μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Διαδικασίας όλες τις απόψεις και θέσεις που κατατέθηκαν στο παρόν Έκτακτο Συνέδριο της ΕΝΑΕ.

β) Να προβεί σε κάθε ενέργεια που είναι αναγκαία για την τροποποίηση του Σχεδίου Νόμου «Καλλικράτης», με στόχο τη μέγιστη δυνατή βελτίωσή του.

Δύο "γραμμές"

Της απόφασης προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑΕ που πρόσκεινται στη ΝΔ σε μεσημβρινή σύσκεψη που έγινε στο ξενοδοχείο όπου διεξαγόταν το συνέδριο χωρίστηκαν στα δύο. Από την μία πλευρά ήταν ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ , νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος, ο αντιπρόεδρος, υπερνομάρχης Δράμας, Καβάλας, Ξένθης, Κώστας Τάτσης και ο νομαρχιακός σύμβουλος Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, μέλος του Δ.Σ. που παρά τα λεγόμένα τους από το βήμα του συνεδρίου υποστήριζαν ότι «δεν μπορούμε να πούμε στεγνό ‘όχι’», καθώς, εκτός των άλλων «δεν μας βγαίνουν και τα ‘κουκιά’» (σημειωτέον ότι πέραν της ηγεσίας της ΝΔ στην ΕΝΑΕ πολλοί από τους νεοδημοκράτες συνέδρους είχαν τονίσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν «στεγνό όχι») και από την άλλη ο γενικός γραμματέας, νομάρχης Λάρισας, Λουκάς Κατσαρός, ο νομάρχης Τρικάλων, Ηλίας Βλαχογιάννης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ και ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής (δεν συμμετέχει στο Δ.Σ. αλλά η άποψή του έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς είναι στενός κομματικός φίλος του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά) που υποστήριζαν ότι οι νομάρχες έπρεπε να πουν «όχι» στον «Καλλικράτη».

Μίχας: επιτέλους, ανέλαβαν όλοι τις ευθύνες τους

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο επικεφαλής του «Κινήματος Αυτοδιοίκησης», νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας τόνισε στην αυτοδιοίκηση gr: «Χρειάστηκε η επιμονή του «Κινήματος Αυτοδιοίκησης» για να αναλάβει η πλειοψηφία της ΕΝΑΕ, έστω και την τελευταία στιγμή, τις ευθύνες που έχουμε οι νομάρχες απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Ευτυχώς, στο τέλος κατάλαβαν όλοι ότι σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές για την χώρα το μόνο που δεν χρειάζεται είναι να θέτουμε πάνω από το συμφέρον της κοινωνίας μικροκομματικές σκοπιμότητες.»

Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr

1 σχόλιο:

  1. Επειδή γνωρίζω πως γίνεται προσπάθεια για μία σοβαρή και υπεύθυνη παρουσίαση των γεγονότων και λόγω του ότι αυτή η προσέγγιση απέχει πολύ της αληθείας, θα ήθελα να σας επισημάνω, πως και τα "κουκιά" βγαίνανε και πως υπήρχαν ταυτόσημες απόψεις στους κόλπους της πλειοψηφίας της ΕΝΑΕ. Ως μέλος της γενικής συνέλευσης της ΕΝΑΕ και ως παρούσα στην παραταξιακή συζήτηση, σας ενημερώνω πως δεν υφίστανται όσα ανωτέρω αναφέρθησαν.Με την παράταξη του κ.ΜΙΧΑ υπήρξε συμφωνία σε ορισμένες διεκδικήσεις που αφορούν τη χρηματοδότηση και τις αρμοδιότητες , διότι το παρουσιασθέν νομοσχέδιο, δεν έχει καμμία σχέση με όσα έχουν διεκδικηθεί από τα συνέδρια της ΕΝΑΕ.Κρίμα για τον τόπο, που ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα, γίνεται τόσο πρόχειρα και βεβιασμένα και με πρόθεση να μην εκχωρηθούν επί της ουσίας, εξουσίες της κεντρικής πολιτικής σκηνής , στην περιφέρεια.Κουτσουρεμένο, κομμένο και ραμμένο σε κομματικές λογικές, χωρίς καμμία μέριμνα για τους εργαζόμενους στις Νομαρχ. Αυτοδιοικήσεις , καπελωμένο από τον εκ νέου διορισμένο γενικό διευθυντή, που θα είναι πάνω από τον αιρετό περιφερειάρχη ,χωρίς πόρους άρα θνησιγενές, είναι το νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση στο Β΄βαθμό.Όλοι οι πολίτες πρέπει να πληροφορηθούν επί της ουσίας τα προβλήματα που θα ανακύψουν από την προχειρότητα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, διότι άλλωστε αυτοί είναι οι τελικοί κριτές όλων μας .Ευχαριστώ .
    Αντωνία Μπούζα-Μέλος της ΓΗεν.Συνέλευσης της ΕΝΑΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.