Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών μέχρι τον Ιούνιο προαναγγέλλει ο Χάρης Καστανίδης

Σειρά μέτρων με στόχο την ενίσχυση της θεσμικής διαφάνειας, την απονομή εξατομικευμένων ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα και την παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται σε σκάνδαλα προαναγγέλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης. Αλλάζει μέχρι τον Ιούνιο ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και προαναγγέλλονται αλλαγές στην βουλευτική ασυλία.

Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Δικαιοσύνης ασκώντας δριμύτατη κριτική στη ΝΔ και κάνοντας λόγο για «άφρονες και εγκληματικές πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της αβύσσου», μιλά για εξατομικευμένες ευθύνες και τιμωρία για τα σκάνδαλα.

«Θέλουμε να αναδειχθούν εξατομικευμένες ...........

ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία. Την ατιμωρησία δεν την αντέχει άλλο ο τόπος», τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν αρκούν πλέον λεκτικές καταδίκες».

«Η ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης, με την ταχεία και αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών της, ώστε να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι οικονομικών εγκλημάτων σε σημαντικές υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης. Δεν συγχωρείται κανένα λάθος και καμία αδράνεια», αναφέρει ο Χάρης Καστανίδης.

Προαναγγέλλει, μάλιστα, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών μέχρι τον Ιούνιο. «Σε συνεννόηση με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα υπάρξουν οι σχετικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι τα πράγματα με την πιθανή δίωξη ελεγχομένων υπουργών θα είναι πολύ διαφορετικά μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Επιδιώκεται, επίσης, με συναίνεση, άρση της ασυλίας των βουλευτών για κάθε κατηγορία που δεν σχετίζεται με τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα. «Αρκεί να συμφωνήσουν με δήλωσή τους τα κόμματα ότι κάθε κατηγορία κατά βουλευτή που δεν σχετίζεται με την άσκηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων θα οδηγεί χωρίς δεύτερη κουβέντα σε άρση της βουλευτικής ασυλίας».

Προτείνονται, μάλιστα, μέτρα διαφάνειας για τους πολιτικούς και τους υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους, των οποίων θα δημεύονται τα περιουσιακά στοιχεία αν δεν αυτά δεν έχουν δηλωθεί.

«Έχει τεράστια σημασία για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, το ότι επιβάλλουμε τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων, αν τα αποκρύπτουν στις δηλώσεις τους πολιτικά πρόσωπα και κρατικοί αξιωματούχοι. Είναι ισχυρή η δύναμη του παραδείγματος με την καθιέρωση του κανόνα που επιβάλλουμε ότι οι πολιτικοί διαφόρων κατηγοριών θα χάνουν το αξίωμά τους, αν αποκρύπτουν την περιουσία τους ή συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες».

»Θα εισηγηθώ κατά τη συζήτηση στη Βουλή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου την επόμενη εβδομάδα, την ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου του «πόθεν έσχες» και δίωξης του μαύρου χρήματος», τόνισε ο Χάρης Καστανίδης.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.