Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ομιλία Γιώργου Παπανδρέου για τον «Καλλικράτη»

Με ενθουσιώδη τρόπο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο σχέδιο «Καλλικράτης», παρουσιάζοντάς το στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «προϋπόθεση για έξοδο της χώρας από την κρίση», «επανάσταση δημοκρατίας», «θεμέλιο λίθο της νέας Ελλάδας που χτίζουμε», «κορυφαία πολιτική επιλογή, συνδεόμενη με την Ελλάδα της ανάπτυξης, της ευνομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» ο Γ. Παπανδρέου, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του επιτιθέμενος κατά της Νέας Δημοκρατίας, για την επιλογή της να αντιταχθεί στο σχέδιο, κατηγορώντας την πως αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, όπως τις απέφυγε και ως κυβέρνηση:

«Η αξιωματική αντιπολίτευση, έρχεται να πει ..........

το «όχι», που ακολουθεί τα πολλά «όχι» για τον Καποδίστρια, το ΑΣΕΠ, τον φορολογικό νόμο, ακόμα και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κύρωση του μνημονίου προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης. Αυτό το «όχι» είναι μια ακατανόητη μάχη κατά της κοινής λογικής» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Κάνετε σαν να μην βλέπετε τις χιλιάδες καταργήσεις θέσεων και μελών αιρετών συμβουλίων, τον δραστικό περιορισμό των μη παραγωγικών δαπανών, τον εξαντλητικό έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης. Το Λογιστήριο του Κράτους, υπολογίζει την εξοικονόμηση πόρων σε 1 δισ. 185 εκ. ευρώ. Δεν έγινε μάθημα η απραξία 6 χρόνων; Θέλετε να συνεχίσει έτσι η Ελλάδα;» παρατήρησε ο κος Παπανδρέου απευθυνόμενος προς την Νέα Δημοκρατία.

Πέραν ωστόσο του «νοικοκυρέματος» που αναμένεται να αποτελέσει για τα δημόσια οικονομικά, ο Καλλικράτης στέκει και ως μια ριζοσπαστική θεσμική τομή αναμόρφωσης του κράτους - «του πλέον γραφειοκρατικού κράτους στην Ευρώπη», όπως είπε ο πρωθυπουργός:

«Ο πυρήνας του ελληνικού προβλήματος, η κύρια αιτία και της δημοσιονομικής κατάρρευσης, είναι το πελατειακό κράτος, της αναξιοκρατίας, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς. Πάμε σε ένα επιτελικό κράτος με σύγχρονες δομές, που θα περιορίζεται στις επιτελικές του ευθύνες, με υπηρεσίες που θα είναι δίπλα στον πολίτη, εκεί που τις έχει ανάγκη. Που δίνει αρμοδιότητες με διαφάνεια και λογοδοσία, ανάλογα με το ποιες είναι ο προτεραιότητες κάθε τόπου. Που παύει να αναγκάζει τον πολίτη να τρέχει σε δεκάδες κεντρικές υπηρεσίες, χάνοντας χρόνο και χρήμα για να κάνει μιαν απλή δουλειά». Με το νέο πλαίσιο, θεμελιώνονται «ικανοί δήμοι» και περιφέρειες, που θα αποφασίζουν οι ίδιοι πώς θα αναπτυχθούν, μέσα πάντα από έναν δημοκρατικό έλεγχο και διαφάνεια. Η αιρετή περιφέρεια καθίσταται το θεσμικό όχημα αναπτυξιακού σχεδιασμού και στις κρατικές περιφέρειες παραμένουν μόνον όσες αρμοδιότητες υπαγορεύονται σχετικά συνταγματικά. Και αυτό είναι απλώς η αρχή: «Με την επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος θα πάμε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα απαντά στις ανάγκες της κάθε περιοχής, με πολλές αποφάσεις σε επίπεδο δήμου ή Περιφέρειας. Είναι απαράδεκτο, η τριτοβάθμια εκπαίδευση να μην συνδέεται με την ανάπτυξη της κάθε περιφέρειας και την ταυτότητα της κάθε περιοχής - και τα Ιδρύματα να λειτουργούν μόνον για την καφετέρια, τα νοίκια, ή κάποιον καλό γαμπρό ή νύφη στον τοπικό πληθυσμό» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Αυτή η ώρα είναι η ώρα των ριζικών ανατροπών, το τέλος των αναβολών, των δικαιολογιών. Όπως με κάθε μεγάλη αλλαγή που έχουμε ψηφίσει, έτσι και με τον Καλλικράτη, η Πολιτεία μας αποδεικνύει πως μπορεί να είναι αξιόπιστη και συνεπής, απέναντι στους πολίτες μας αλλά και διεθνώς. Ήρθε η ώρα να εμπιστευτούμε και τις δυνάμεις της κοινωνίας. Έτσι θα πετύχουμε την αναπτυξιακή εκκίνηση της χώρας - με κοιτάσματα παραγωγικότητας που μένουν ανεκμετάλλευτα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

2 σχόλια:

  1. ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΓΚΟΥΣΗ??
    ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΝΕΟ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε λίγο θα υπάρχει νεο. Το γράφω το θεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.