Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Κατασχέσεις - εξπρές για οφειλές

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από 500.000 οφειλέτες του Δημοσίου. Οσοι δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις καταθέσεων και πλειστηριασμούς ακινήτων που θα γίνονται εφεξής με διαδικασίες εξπρές.

Με τα νέα μέτρα το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εισπράξει φέτος 1,5 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που συνολικά υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ.

Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο του υπουργού ........

Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ενεργοποιούνται οι διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου, επισπεύδεται ο χρόνος εκπόνησης των προγραμμάτων πλειστηριασμών ακινήτων και καθιερώνονται νέες διαδικασίες κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο.

Παράλληλα καταργείται το μέτρο της προσωποκράτησης προς είσπραξη δημοσίων εσόδων.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν τελευταία ευκαιρία μέχρι τις 31 Μαΐου να εξοφλήσουν εφάπαξ το 100% ή τουλάχιστον το 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, με έκπτωση έως και 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Επίσης μπορούν να ζητήσουν διευκόλυνση τμηματικής καταβολής έως και 48 δόσεις, αλλά θα επιβαρυνθούν με περισσότερες προσαυξήσεις. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα αναστολής της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο για 5 μήνες, εφόσον ο οφειλέτης επικαλείται και αποδεικνύει πλήρη οικονομική αδυναμία.

Οσοι πάντως δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατάσχεση καταθέσεων και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Με τις νέες διατάξεις παρέχεται η δυνατότητα επιβολής σε βάρος περισσοτέρων του ενός οφειλετών του Δημοσίου του αναγκαστικού μέτρου της κατάσχεσης από πιστωτικά ιδρύματα με το ίδιο κατασχετήριο έγγραφο. Στο κατασχετήριο έγγραφο επισυνάπτεται για τον κάθε οφειλέτη χωριστά πίνακας στον οποίο αναφέρεται το είδος και το ποσό κάθε οφειλής, καθώς και ο αριθμός και η χρονολογία βεβαίωσής της.

Τα αποτελέσματα της κατάσχεσης επέρχονται με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου εγγράφου είτε στο κεντρικό κατάστημα του πιστωτικού ιδρύματος είτε σε οποιοδήποτε υποκατάστημα αυτού, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες διατυπώσεις και κοινοποιήσεις. Η δήλωση της τράπεζας γίνεται κοινή για όλους τους οφειλέτες του κατασχετηρίου εγγράφου και συνοδεύεται απαραίτητα από παραστατικό κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού του κάθε οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών πριν την ημερομηνία επίδοσης του κατασχετηρίου εγγράφου και μίας ημέρας μετά από αυτήν.

Πλειστηριασμοί

Σε κάθε περίπτωση κατάσχεσης ακινήτου ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ έχει την υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού μετά την παρέλευση τουλάχιστον 40 ημερών και το αργότερο σε 4 μήνες από την κατάσχεση. Οφείλει επίσης να ορίσει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Δεν θα προχωράει ο πλειστηριασμός όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του, η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης και η αξία της δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται και άγαμο ή τις 250.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο. Η τιμή της πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας τόσο κατά τον χρόνο επιβολής της κατάσχεσης όσο και κατά τον χρόνο έκδοσης του προγράμματος πλειστηριασμού αντίστοιχα.

Επιταγές

Περιορίζεται από τα 500 στα 250 ευρώ το όριο των οφειλών των επιτηδευματιών προς το Δημόσιο μέχρι το οποίο θα είναι δυνατή η πληρωμή με μετρητά. Για να εξοφλήσουν ποσά οφειλών άνω των 250 ευρώ οι επιτηδευματίες θα πρέπει πλέον να προσκομίζουν τραπεζικές επιταγές. Το αντίστοιχο όριο για τους υπόλοιπους φορολογουμένους περιορίζεται από 1.000 σε 500 ευρώ.

Πηγή: Έθνος

1 σχόλιο:

  1. Γιατί αισθάνομαι προδομένος από μία παράταξη που τον λαό τον αντικατέστησε με το ΛΑ.Ο.Σ και συγκυβερνάει....ΓΙΑΤΙ ???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.