Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Αλλαγές στον έλεγχο του «πόθεν έσχες»

«Δραστικές αλλαγές στους μηχανισμούς ελέγχου του πόθεν έσχες, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική» πρόκεται να εισηγηθεί η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα, η κυβέρνηση προτίθεται να εισηγηθεί την επόμενη Τρίτη, την ανάθεση του ελέγχου του πόθεν έσχες των κοινοβουλευτικών σε Επιτροπή της οποίας η πλειοψηφία δεν θα είναι βουλευτές, αλλά δικαστικοί.

Για τα μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα, (ιδιοκτήτες .......

μέσων ενημέρωσης, δικαστικοί λειτουργοί, υπεύθυνοι οικονομικών κομμάτων, δημοσιογράφοι κ.ά.) η ευθύνη θα ανατεθεί στην Αρχή κατά του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος, αντί της Επιτροπής του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Παράλληλα, στο νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών θα περιγράφονται τα αδικήματα που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων του, παραπέμποντας όλα τα υπόλοιπα στην αρμοδιότητα των ποινικών δικαστηρίων, ενώ αναμένεται να επιμηκυνθεί και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων, εφόσον αυτός θα μετρά από την στιγμή που επήλθε το αποτέλεσμα του αδικήματος και όχι από την τέλεσή του.

«Θα ζητήσουμε αύριο κανόνες διαφάνειας για τους πολίτες, αλλά ζητούμε πρώτα σήμερα, κανόνες διαφάνειας για τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα, όπως είναι η δήμευση της περιουσίας των πολιτικών προσώπων και των αξιωματούχων που αποκρύπτουν περιουσιακά τους στοιχεία στη δήλωση του ''πόθεν έσχες'', όπως είναι η έκπτωση από το αξίωμά τους αν συμμετάχουν σε εξωχώριες εταιρείες και, όπως είναι βεβαίως, η ευνοϊκή μεταχείριση αυτών που θα συνεργαστούν με την Δικαιοσύνη για να αποκαλύψουν πράξεις διαφθοράς στο Δημόσιο, όπως και υψηλά ιστάμενων κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί εγκαθιστούμε τέτοιους κανόνες διαφάνειας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καστανίδης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.