Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη»

Ακόμη λιγότερους δήμους (συνολικά 325), σε σχέση με το προσχέδιο, προβλέπει τελικά το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, από 1.034 οι δήμοι μειώνονται σε 325, ενώ καταργούνται οι Νομαρχίες και αντικαθίστανται από 13 Αιρετές Περιφέρειες. Οι δαπάνες των δήμων και των Περιφερειών θα υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Συμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η νέα Αρχιτεκτονική του «Καλλικράτη» θεμελιώνει:

• Ισχυρούς δήμους με ουσιαστικές αρμοδιότητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη

• Αιρετές περιφέρειες που σχεδιάζουν την ανάπτυξη

• Αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση επιτελικού χαρακτήρα

Η θητεία των αιρετών α' και β' βαθμού θα είναι ...........

πενταετής, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Τα έσοδα των νέων ΟΤΑ θα καθορίζονται:

Α) για τους δήμους: από το 20% του Φόρου Φυσικών και Νομικών προσώπων, από το 12% του ΦΠΑ από το 50% του φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Β) Για τις Περιφέρειες: από το 2,40% του Φόρου Φυσικών και Νομικών Προσώπων και το 4% του ΦΠΑ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο, επιτυγχάνονται:

1. Συνολική ετήσια εξοικονόμηση 1.185.000.000 ευρώ από τον περιορισμό λειτουργικών δαπανών και την ορθολογική αξιοποίηση υπαρχόντων πόρων. Επιπλέον εξοικονόμηση 75.000.000 ευρώ ανά εκλογική περίοδο λόγω της σύμπτωσης με τις ευρωεκλογές. Οι δραστικές συνενώσεις επηρεάζουν το σύνολο της δομής και λειτουργίας των ΟΤΑ οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Για παράδειγμα, ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων από 16.150 που είναι σήμερα περιορίζεται στους μισούς περίπου. Επίσης οι 195 θέσεις Αντινομαρχών αντικαθίστανται από τις μισές Αντιπεριφερειαρχών και οι 1.496 νομαρχιακοί σύμβουλοι αντικαθίστανται από 703 περιφερειακούς συμβούλους. Συνολικά οι περισσότερες από 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού μειώνονται σε 25.000 θέσεις. Μόνο από τη μείωση αυτών των θέσεων πραγματοποιείται εξοικονόμηση της τάξης του 60%.

2. Τα 6.000 ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις των Δήμων που υπάρχουν σήμερα περιορίζονται σε λιγότερα από 2.000 (Άρθρα 194-204). Τα περίπου 60.000 μέλη των διοικήσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ, μειώνονται κατά 40.000 σε 20.000 μέλη Διοικητικών Συμβουλίων δημοτικών επιχειρήσεων. Δημιουργείται ένα πλαίσιο διαφανούς και ορθολογικής λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων και των ΝΠΔΔ αντίστοιχα.

3. Οι εκλογές πλέον γίνονται κάθε πέντε χρόνια μαζί με τις ευρωεκλογές, (άρθρα 9 και 114). Ετσι δίνεται περισσότερος ωφέλιμος χρόνος σε κάθε αυτοδιοικητική αρχή να εφαρμόσει τις πολιτικές της. Εκτός από τις προφανείς εξοικονομήσεις από την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών, δημιουργούνται συνθήκες και για μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

4. Μεταφέρεται στην Περιφέρεια το σύνολο των αρμοδιοτήτων, που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό. Στην αρμοδιότητα αυτή εντάσσεται, όχι μόνον η κατάρτιση και εκτέλεση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, αλλά και η συμμετοχή στην όλη διαδικασία, κατάρτισης και εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. (άρθρο 186Α). Οι αυτοδιοικούμενες Περιφέρειες γίνονται το θεσμικό όχημα της πράσινης ανάπτυξης.

5. Οι Δήμοι αποκτούν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τοπικά ζητήματα όπως η έκδοση οικοδομικών αδειών, η κοινωνική πρόνοια και επαγγελματικές άδειες. Οι πολίτες εξυπηρετούνται άμεσα για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.

6. Οι Περιφέρειες αποκτούν ευρύτατες αρμοδιότητες που αποκεντρώνονται από υπουργεία όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η Δημόσια Υγεία και η κατασκευή έργων.

7. Τίθενται προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη λήψη δανείου από τους ΟΤΑ. (άρθρο 264). Για να μην υπάρξουν στο μέλλον ξανά περιπτώσεις υπερδανεισμένων Δήμων καθιερώνονται αυστηρά όρια και κριτήρια δανεισμού. Γιατί οι υπερβολικοί αυτοί δανεισμοί δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στα χρέη κάθε δήμου, αλλά συνυπολογίζονται και στο δημόσιο χρέος της χώρας.

8. Ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο υπάγονται οι υπερχρεωμένοι Δήμοι, (άρθρο 262). Στις περιπτώσεις που η εξυγίανση αφορά μόνο έναν από τους ΟΤΑ που συνενώνονται, το πρόγραμμα εφαρμόζεται για το συγκεκριμένο συνενούμενο υπερχρεωμένο δήμο που αποτελεί μέρος του νέου καλλικράτειου Δήμου.

9. Οι δαπάνες όλων των δήμων και των περιφερειών, όλων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων τους υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, (άρθρο 275). Για να μην ξοδεύεται ούτε ένα ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες. Σήμερα 500 Δήμοι δεν υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σήμερα καμία επιχείρηση ή ΝΠΔΔ δεν υπάγεται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

10. Το Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποιεί γενικευμένο προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας σε συμβάσεις άνω των 100.000 ευρώ την οποία συνάπτουν οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα καθώς και οι επιχειρήσεις τους, (άρθρο 278). Σήμερα ο προσυμβατικός έλεγχος πραγματοποιείται μόνο για συμβάσεις άνω του 1.000.000 ευρώ και δεν αφορά ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης.

11. Ο ελεγκτής νομιμότητας, που προϊσταται της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α., είναι ανώτατος υπάλληλος με πενταετή θητεία. Η επιλογή του γίνεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.), (άρθρο 216). Σήμερα τον έλεγχο νομιμότητας ασκεί ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, μετακλητός υπάλληλος δηλαδή διορισμένος από την εκάστοτε κυβέρνηση.

12. Κάθε αρμοδιότητα, κάθε εξουσία πάει στο εγγύτερο δυνατό σημείο για τον πολίτη. Σε κάθε συνενούμενο δήμο παραμένει το σύνολο των υπηρεσιών ενώ προβλέπεται αντιδήμαρχος που θα μεριμνά για τις τοπικές υποθέσεις. Θεσμοθετούνται αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες με τοπική αρμοδιότητα, (άρθρα 59 και 160 αντίστοιχα).

13. Συστήνονται παντού Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες που αντικαθιστούν τα σημερινά Τοπικά και Δημοτικά Διαμερίσματα. (άρθρα 79,80-93). Γιατί η Κοινότητα, Δημοτική (πάνω από 2.000 κατοίκους) και Τοπική (κάτω από 2.000 κατοίκους), είναι το κύτταρο των νέων ισχυρών Δήμων που αναζωογονεί ο «Καλλικράτης». Επιπλέον ενισχύεται η ενδοδημοτική αποκέντρωση με την απόδοση ενισχυμένων αρμοδιοτήτων στις κοινότητες.

14. Oι νέοι μπορούν να εκλέγονται και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά από 18 ετών. Αίρεται το ελάχιστο του 21ου έτους για συμμετοχή στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. (άρθρο 13). Στόχος να δώσουμε στους νέους από 18 ετών την ευκαιρία να διαμορφώσουν το μέλλον του τόπου τους.

15. Καθιερώνεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια με αποστολή την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση της αμεροληψίας των αυτοδιοικητικών αρχών, την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και την αποσυμφόρηση αιρετών οργάνων του δήμου και της περιφέρειας από την συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών, (άρθρο 77).

16. Στους Δήμους και τις Περιφέρειες συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης. Η Επιτροπή Διαβούλευσης προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, (άρθρο 76).

17. Δημιουργούνται δίπλα στα σημερινά 1.000 ΚΕΠ άλλα 1.200 επιπλέον «Δημοτικά e-ΚΕΠ». Για την εξυπηρέτηση του πολίτη ενισχύεται και εκσυγχρονίζεται ο θεσμός των δημοτικών ΚΕΠ, με τη δημιουργία μικρών, αποτελεσματικών «Δημοτικών e – ΚΕΠ», σε κάθε γειτονιά ή χωριό ανάλογα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης, με τα οποία παρέχονται διοικητικές υπηρεσίες όσο το δυνατόν εγγύτερα στο πολίτη.

18. Συστήνεται αρμόδια υπηρεσία υπεύθυνη για την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα που έχουν αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στους δήμους ή στα ΚΕΠ, (άρθρο 98). Για όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν ή να χρησιμοποιήσουν τα σύγχρονα δημοτικά e-ΚΕΠ.

19. Εισάγεται η έξυπνη «κάρτα του Δημότη», ξεκινά η υλοποίηση της «κάρτας του πολίτη». Για την άμεση ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη και έκδοση πιστοποιητικών αλλά και για συμμετοχή σε τοπικά δημοψηφίσματα.

20. Για κάθε όργανο των Δήμων, και όλων των Νομικών Προσώπων τους εισάγεται υποχρέωση ανάρτησης κάθε απόφασής τους στο διαδίκτυο, προκειμένου αυτή να είναι εκτελεστή, (άρθρο 71). Πλήρης διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις, ίση πρόσβαση στην πληροφορία για όλους τους πολίτες. Για να γνωρίζει ο πολίτης πού πηγαίνει κάθε ευρώ από τη φορολόγησή του.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΚΕΔΚΕ, το κατατεθέν νομοσχέδιο και οι όποιες τροποποιήσεις του θα εξεταστούν σε διοικητικό συμβούλιο που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας, και στη συνέχεια, αφού ενημερωθούν τα μέλη της, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Πρόεδρος ΕΝΑΕ «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»

Την έκπληξή του για την αιφνιδιαστική – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- κατάθεση του νομοσχεδίου εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, κάνοντας λόγο για εξέλιξη που αποτελεί περιφρόνηση προς την ΕΝΑΕ

«Καλέσαμε τον κ. υπουργό στο έκτακτο συνέδριό μας για τον “Καλλικράτη” για να ακούσει τις θέσεις μας, αλλά δεν μας έκανε την τιμή να μας στείλει ούτε εκπρόσωπο. Στείλαμε στον κ. yπουργό τις αποφάσεις και τις θέσεις του συνεδρίου μας, ζητώντας συνεργασία για την ενσωμάτωσή τους στο νομοσχέδιο, αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Αποστείλαμε νέα επιστολή στον κ. υπουργό για τα οικονομικά ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο της διοικητική μεταρρύθμιση και άλλες σοβαρές ελλείψεις του νομοσχεδίου, ζητώντας συνάντησή μαζί του και έναρξη της διαβούλευσης, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω», δηλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και κατέληξε λέγοντας:

«Φαίνεται πως έτσι αντιλαμβάνεται, δυστυχώς, ο υπουργός Εσωτερικών την έννοια της “συνδιαμόρφωσης”, για την οποία δεσμεύθηκαν ο ίδιος και η kυβέρνηση απέναντί μας. Η εξέλιξη αυτή συνιστά περιφρόνηση προς την ΕΝΑΕ και τις θέσεις – αποφάσεις των οργάνων και των συνεδρίων της για τη μετεξέλιξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση».

«Κατόπιν τούτου ασφαλώς και δικαιούμαστε να πούμε ότι σε αυτή τη «μεταρρύθμιση» Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Δράκος.

Απορρίπτει το ν/σχ η ΝΔ

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη» διατυπώνει ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΝΔ, Χρήστος Ζώης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζώη, «η κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει τη συναίνεση που της προσφέρεται. Αυτό το απέδειξε και σήμερα, επιλέγοντας να αγνοήσει και να περιφρονήσει την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, οι οποίες ανέμεναν τη συνέχιση της διαβούλευσης με τον υπουργό Εσωτερικών για το σχέδιο "Καλλικράτης"».

Σημειώνει δε ότι «ακόμη δεν έχουν απαντηθεί ερωτήματα πώς προκύπτει εξοικονόμηση δαπάνης 1,8 δισ. ευρώ», ενώ κάνει λόγο για απουσία διαβούλευσης για το χωροταξικό και με τους πολίτες και με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως υπογραμμίζει, παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει.

Ο κ. Ζώης κατηγορεί την κυβέρνηση πως «προχωρεί σε επικίνδυνους μεταρρυθμιστικούς πειραματισμούς, χωρίς προηγούμενη κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων των δήμων και των περιφερειών, χωρίς επαρκείς πόρους και χωρίς συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Στήριξης».

Όπως αναφέρει, «η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχθεί τίποτα λιγότερο από μια μεταρρύθμιση που να έχει τουλάχιστον τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να είναι βιώσιμη και λειτουργική για τον πολίτη, όχι απλώς μια μεταρρύθμιση με τη σφραγίδα του ΔΝΤ».

Για το λόγο αυτό, επισημαίνει, «απορρίπτει αυτόν τον Καλλικράτη, δεσμευόμενη ότι θα επιμείνει προς την κατεύθυνση του σχεδιασμού και της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης, ριζικής και καλά προετοιμασμένης διοικητικής μεταρρύθμισης, που να ανταποκρίνεται στο όραμα του πολίτη και να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες των κυβερνώντων».

Κατεβάστε από εδώ ΟΛΟΚΛΗΡΟ το νομοσχέδιο του "Καλλικράτη"

2 σχόλια:

  1. Κ. Ραγκούση βάλτε κουκίδες στις έδρες δήμων του ν. Ηρακλείου Κρήτης, πάνω σε χάρτη και δείτε τη ζημιά του νότιου τμήματος της Μεσσαρασ που μένει σε πλήρη απομόνωση. Εκεί χρειαζόταν η ανάπτυξη στα ορεινά.
    Ο λαός θα ξεχυθεί σε επανάσταση που πήρατε έδρες δήμων από τα νότια του νομού και τις πήγατε πρός Βορά, Μα δείτε επί χάρτου την αδικία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ. Ραγκούση βάλτε κουκίδες στις έδρες δήμων του ν. Ηρακλείου Κρήτης, πάνω σε χάρτη και δείτε τη ζημιά του νότιου τμήματος της Μεσσαρασ που μένει σε πλήρη απομόνωση. Εκεί χρειαζόταν η ανάπτυξη, στα ορεινά.
    Ο λαός θα ξεχυθεί σε επανάσταση που έχασε έδρες δήμων από τα νότια του νομού και τις πήραν πρός Βορά, Μα δείτε επί χάρτου την αδικία. 4 δήμοι παραλιακά σε απόσταση 20 χλμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.