Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

8 Δήμους στη Μεσσηνία ξαναζήτησε η Νάντια Γιαννακοπούλου

Την πρότασή της για δημιουργία 8 Δήμων στη Μεσσηνία, 2 ανά επαρχία, επανέλαβε στο χθεσινή ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τον «Καλλικράτη».

Η κ. Γιαννακοπούλου στην αγόρευσή της, μεταξύ άλλων, είπε:

- Το σχέδιο «Καλλικράτης» σημαίνει το τέλος της εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα την αρχή μιας νέας πορείας.

- Συνιστά, παράλληλα, την απάντηση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου σε αυτό που έχει καταστεί κοινή συνείδηση. Ότι το σπάταλο πελατειακό, συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος είναι η μεγαλύτερη αιτία του ελληνικού προβλήματος που βιώνουμε σήμερα.

- Στόχος του «Καλλικράτη» είναι να αποκτήσουμε .......

επιτέλους ένα σωστό, δίκαιο και αποκεντρωμένο κράτος. Ένα κράτος σύγχρονο, αποτελεσματικό, επιτελικό. Ένα κράτος που χαράσσει νέους δρόμους για την ανάπτυξη. Ένα νέο κράτος που πατά σε γερά θεμέλια. Ένα κράτος που σέβεται το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου και δεν το σπαταλά άσκοπα.

- Χρειαζόμαστε λιγότερους Δήμους και περιφέρειες αλλά μεγαλύτερους σε έκταση και δύναμη. Χρειαζόμαστε Δήμους και περιφέρειες που τους παρέχονται όχι μόνο οικονομικοί πόροι, αλλά και προσωπικό και αρμοδιότητες για να είναι βιώσιμοι και λειτουργικοί, διαφανείς, αποτελεσματικοί, δημοκρατικοί και ανοικτοί στην κοινωνία.

- Το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι, κατά την άποψή μου, μια από τις μεγαλύτερες τομές της αυτοδιοικητικής λειτουργίας στη χώρα μας. Είναι ολοφάνερο ότι η αδυναμία ανάπτυξης της πατρίδας μας, παρά τα γεωπολιτικά στοιχεία του πλούτου της, οφείλεται εν πολλοίς και στην αδυναμία των κυττάρων της αυτοδιοίκησης (τους Δήμους) να λειτουργήσουν σωστά και αποτελεσματικά.

- Είμαι απολύτως βέβαιη, ότι στις σημερινές δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες που βρίσκεται η χώρα μας, το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να γίνει «σανίδα σωτηρίας» στην αναπτυξιακή διαδικασία τόσο της υπαίθρου όσο και του αστικού πληθυσμού. Και τούτο, γιατί δίνει περισσότερη εξουσία στο λαό, περισσότερους πόρους και αρμοδιότητες στους νέους μεγάλους Δήμους και την αιρετή Περιφέρεια. Δείχνει με σαφήνεια την κατεύθυνση για το εύρος, το πλήθος, το βάθος και τον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης που ανατίθεται στους νέους Δήμους.

- Πρόκειται για ένα πραγματικό άλμα στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας που θα συμβάλει στη δημοσιονομική ανάταξη και την εξοικονόμηση πόρων.

- Είμαι επίσης απόλυτα πεπεισμένη ότι οι θεμιτές φιλοδοξίες για τη διατήρηση ή επιδίωξη ρόλων και αξιωμάτων και οι όποιες διαφωνίες στο χωροταξικό χάρτη, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να επισκιάσουν αυτή τη ριζοσπαστική νομοθετική πρωτοβουλία.

- Οι δίκαιες φωνές διαμαρτυρίας για την κατανομή των Δήμων και των εδρών ωχριούν πραγματικά μπροστά σε αυτό το τεράστιας έκτασης εγχείρημα της νέας Ελλάδας. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, στα πλαίσια της λογικής και σε περιπτώσεις ομοφωνίας ή απόλυτης πλειοψηφίας των δημοτικών συμβουλίων, των τοπικών κοινωνιών και του συνόλου των βουλευτών θα έπρεπε και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να γίνουν διορθωτικές κινήσεις για να κάνουμε το σχέδιο «Καλλικράτης» καλύτερο.

- Έτσι, για πολλοστή φορά ζήτησα, και ζητώ και τώρα με την τοποθέτησή μου αυτή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τη δημιουργία 8 Δήμων στο νομό Μεσσηνίας, δηλαδή 2 Δήμοι ανά επαρχία, έτσι ώστε και στο πνεύμα του «Καλλικράτη» για βιώσιμους και λειτουργικούς Δήμους να είμαστε, αλλά και τα λογικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών να αφουγκραζόμαστε και να ικανοποιούμε.

- Σε αντίθετη περίπτωση, εάν αυτό δεν ήταν δυνατόν, είχα ζητήσει τη δημιουργία 4 Δήμων, δηλαδή Δήμος ανά επαρχία. Μακάρι να γινόταν αυτό. Δε θα υπήρχε κανένα παράπονο.

- Ωστόσο, η δημιουργία 6 Δήμων, αντί των 8 ή 4, και όχι για τυπικούς λόγους αλλά για ουσιαστικούς, δημιούργησε μείζονα προβλήματα, τα οποία πιστέψτε με ειλικρινά θα μπορούσαν να λυθούν έστω και τώρα με τη δημιουργία Δήμου Νότιας Τριφυλίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, των τοπικών κοινωνιών και όλων των βουλευτών του Νομού.

- Επίσης, πιστεύω ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί Δήμος ανατολικής Πυλίας με τους Δήμους Αίπειας, Κορώνης και Πεταλιδίου.

- Κύριε Υπουργέ, σας έχω βομβαρδίσει εδώ και καιρό για το Δήμο Νότιας Τριφυλίας. Σας ζητώ και πάλι να υλοποιήσετε αυτό το αίτημα και να ξέρετε ότι θα πράξετε το σωστό.

- Η κυβέρνησή μας κι εσείς προσωπικά θα αποδείξετε ότι δε ζείτε σε γυάλινο πύργο απομονωμένο από την κοινωνία και τα προβλήματά της, αλλά αφουγκράζεστε τα αιτήματα, και όσα από αυτά είναι δίκαια και λογικά τα ικανοποιείτε. Είμαι βέβαιη ότι θα ακούσετε τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών του νομού μου, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη όλων των συναδέλφων βουλευτών και θα ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματά μας.

4 σχόλια:

  1. κούφια λόγια.Να το καταψήφιζες κουρασμένη απο τη δουλειά Νάντια και εσύ και οι άλλοι αν δε θέλατε.Άντε.Αρκετά κοροιδεύετε τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πεστα ρε φυλε τελοιοσανε αυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. για το καλο που μας εκανες θα σε σταρωσουμε να εισαι σιγουρη .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΑ ΣΕ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.