Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Σε 8 δήμους κατέληξε η ΤΕΔΚ

Σε ναυάγιο κατέληξε η πρόταση για δημιουργία δήμου στην ανατολική Πυλία, με Κορώνη, Αίπεια και Πεταλίδι, καθώς η διαφωνία για την έδρα -μεταξύ Κορώνης και Πεταλιδίου- δεν έγινε δυνατό να γεφυρωθεί στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Νομού Μεσσηνίας, από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις.

Η Ένωση, στο τέλος της συνεδρίασης, κατέληξε να προτείνει τη δημιουργία δύο επιπλέον δήμων, ομόφωνα του Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους και κατά πλειοψηφία ενός ακόμα ορεινού δήμου τον οποίο θα απαρτίζουν οι Δήμοι Βουφράδας, Παπαφλέσσα και Χιλιοχωρίων.
Ακόμα, η ΤΕΔΚ πρότεινε τη μετακίνηση δήμων σε σχέση με την εισήγηση του «Καλλικράτη» και συγκεκριμένα,
α) των Δήμων Αβίας και Αρφαρών (από το νέο Δήμο Μάνης και το νέο Δήμο Οιχαλίας αντίστοιχα) στο νέο Δήμο Καλαμάτας και
β) του Δήμου Ιθώμης από το νέο Δήμο Μεσσήνης στο νέο Δήμο Οιχαλίας.

ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΠΥΛΙΑ

Από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της προχθεσινής συνεδρίασης της ΤΕΔΚ υπήρξε η ένταση που επικράτησε .......

μεταξύ των δημάρχων Αίπειας και Πεταλιδίου με το δήμαρχο Κορώνης για το ζήτημα του προτεινόμενου δήμου στην ανατολική Πυλία. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Αναστασόπουλος κατηγόρησε για αδιαλλαξία το Θοδωρή Σαλαντή που επέμενε να είναι η Κορώνη έδρα του νέου δήμου, με συνέπεια ο Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος -που συναινούσε μόνο αν η έδρα ήταν στο Πεταλίδι- να δηλώνει ότι σε τέτοια περίπτωση ο Δήμος Πεταλιδίου επιλέγει τη συνένωση με το νέο Δήμο Μεσσήνης.

Μια προσπάθεια να συγκεραστούν οι απόψεις, όσον αφορά στην έδρα -την οποία προτάθηκε από τον πρόεδρο της Ενωσης, δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, να υποδείξει το υπουργείο- δεν έγινε αποδεκτή, καθώς ο δήμαρχος Πεταλιδίου τόνισε ότι δεν έχει καμία τέτοια εξουσιοδότηση από το Δημοτικό του Συμβούλιο.
Χωρίς αποτέλεσμα κατέληξε και μια εναλλακτική λύση που έφερε στο τραπέζι ο Θ. Σαλαντής, να προταθεί δηλαδή νέος δήμος από τους Δήμους Κορώνης και Αίπειας, με ενδεχόμενη συμμετοχή και του Δήμου Μεθώνης -καθώς, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση της ΤΕΔΚ, η εισήγηση αυτή δεν έχει τεθεί υπο την έγκριση των δύο Δημοτικών Συμβουλίων.

ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΙ ΙΘΩΜΗ

Ενταση προέκυψε και μεταξύ της δημάρχου Μελιγαλά Ελένης Αλειφέρη και του προέδρου της Ενωσης, δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, αλλά και με το δημοτικό σύμβουλο Αρφαρών Γιάννη Αργυράκη, τόσο ως προς τη μετακίνηση της Ιθώμης από τη Μεσσήνη στο Μελιγαλά, όσο και αναφορικά με τη μετακίνηση των Αρφαρών στην Καλαμάτα.
Ειδικότερα, η δήμαρχος Μελιγαλά ζήτησε η ψηφοφορία να γίνεται όχι κατά δήμο αλλά κατά κατηγορία -δηλαδή μία ψηφοφορία επί του συνόλου των προτάσεων για σύμπηξη νέου δήμου και μία επί του συνόλου των προτάσεων για μετακινήσεις δήμων σε άλλους.

Κατηγόρησε μάλιστα τον Π. Νίκα ότι επέλεξε την ψηφοφορία κατά δήμο γιατί τον εξυπηρετούσε στην περίπτωση των Αρφαρών, σημειώνοντας παράλληλα ότι εφόσον προταθεί η μετακίνηση των Αρφαρών στην Καλαμάτα, η ΤΕΔΚ θα πρέπει να εισηγηθεί και τη μετακίνηση της Ιθώμης από το νέο Δήμο Μεσσήνης στο νέο Δήμο Οιχαλίας -καθώς τέτοια προϋπόθεση, όπως είπε, τής έχει θέσει το Δημοτικό της Συμβούλιο. Η αρνητική ψήφος της δημάρχου Μελιγαλά, εξ άλλου, στην πρόταση για τη μετακίνηση του Δήμου Αρφαρών στο νέο Δήμο Καλαμάτας, όπως και η εκ μέρους της υπερψήφιση της μετακίνησης της Ιθώμης στο νέο Δήμο Οιχαλίας προκάλεσε την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου Αρφαρών Γιάννη Αργυράκη. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι «έχει χαθεί η κοινή λογική και το αυτονόητο», κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τη δήμαρχο Μελιγαλά ότι ψηφίζει κατά το δοκούν.

Πάντως, ο δήμαρχος Ιθώμης Κώστας Γεωργακόπουλος μετέφερε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο κατά πλειοψηφία έχει αποφασίσει να υπαχθεί ο δήμος στο νέο Δήμο Οιχαλίας, ο οποίος όμως προτείνεται να μετονομαστεί σε Δήμο Αρχαίας Μεσσήνης.

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

Στα αξιοσημείωτα της προχθεσινοβραδυνής συνεδρίασης της ΤΕΔΚ περιλαμβάνεται ακόμα η υπαναχώρηση του δημάρχου Αριστομένη Γιάννη Μπρατσιάκου που δήλωσε ότι ο δήμος του επιλέγει τελικά να συνενωθεί με τη Μεσσήνη κι όχι να ενταχθεί στον προτεινόμενο ορεινό δήμο με Βουφράδα, Παπαφλέσσα και Χιλιοχώρια -ο οποίος μαζί και με τον Αριστομένη, όπως είπε, θα πλατιάσει υπερβολικά.
Ανάλογη θέση, συμμετοχής στο νέο Δήμο Μεσσήνης, εκφράστηκε και από το Τρίκορφο -δια του δημάρχου Μεσσήνης Κώστα Σπυρόπουλου, ο οποίος επικαλέστηκε επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Κοινότητας Ηλία Πατσιώτη που απουσίαζε προχθές το βράδυ από την ΤΕΔΚ.

Εξ άλλου, ο δήμαρχος Νέστορος Τάσος Τσορώνης μετέφερε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου για Δήμο Νέστορος με έδρα τη Χώρα ο οποίος -όπως είπε- θα περιλαμβάνει τους Δήμους Γαργαλιάνους, Παπαφλέσσα και όποιον άλλο δήμο θα ήθελε να συνενωθεί. «Διαφορετικά, συμφωνούμε στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, αλλά μόνο με την προϋπόθεση να είναι έδρα η Χώρα» κατέληξε. Τη δημιουργία ορεινού δήμου στη βόρεια Μεσσηνία που θα περιλαμβάνει, επί της ουσίας, όλους τους παραΝέδιους ΟΤΑ, πρότειναν εκπρόσωποι από τους Δήμους Ανδανίας και Δωρίου, ωστόσο ο δήμαρχος Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης ξεκαθάρισε ότι εξ αρχής το Δημοτικό του Συμβούλιο είχε εκφράσει την διάθεση να συνενωθεί ο δήμος με το νέο Δήμο Κυπαρισσίας.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.