Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Λ. Κατσέλη: Νέα μείωση στις τιμές των φαρμάκων από 1η Σεπτεμβρίου

Ακόμη μεγαλύτερη μειώση στις τιμές των φαρμάκων θα επέλθει μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2010, οπότε θα υπάρξει η πλήρης λειτουργική αξιοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων και η τιμολόγηση με το νέο τρόπο υπολογισμού.

Τα παραπάνω ανέφερε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη απαντώντας στη ΝΔ για την τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τα φάρμακα.

Η κ. Κατσέλη κάλεσε τη ΝΔ να ζητήσει .........

άμεσα πολιτικές ευθύνες από τους υπουργούς και υφυπουργούς της, οι οποίοι, όπως αναφέρει, ενώ γνώριζαν προτιμούσαν να σιωπούν για την αιμορραγία της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Γιατί ενώ τόσα χρόνια (όπως εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται η ΝΔ από τις ερωτήσεις και επερωτήσεις που κατά καιρούς καταθέτει στη Βουλή) γνώριζε ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερτιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το δημόσιο συμφέρον, δεν έπραξε απολύτως τίποτε για να σταματήσει αυτή η οικονομική αιμορραγία;», διερωτάται η υπουργός.

Ζητά επίσης από τους πρώην υπουργούς της ΝΔ να εξηγήσουν «γιατί ενώ η χώρα όφειλε να τιμολογεί με βάση τις χαμηλότερες τιμές στα κράτη μέλη της Ε.Ε., στα περισσότερα φύλλα έρευνας τιμής φαρμάκων χρησιμοποιούνταν μέχρι 5 το πολύ χώρες, οι οποίες τύχαινε να είναι και οι ακριβότερες», καθώς και «για ποιο λόγο οι τιμές των φαρμάκων αποτυπώνονταν σε επίσημα διοικητικά έγγραφα με μολύβι και όχι με στυλό». «Ήταν στοιχειώδης άγνοια των διοικητικών διαδικασιών, ή ηθελημένη παράλειψη;», ρωτά η κ. Κατσέλη.

Καταλήγοντας δε τονίζει πως «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πράττει καθημερινά το καθήκον της. Ένα καθήκον που περνάει μέσα από τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και τον δημοκρατικό έλεγχο, έννοιες και πρακτικές σχεδόν άγνωστες στην προηγούμενη κυβέρνηση».

1 σχόλιο:

  1. Τι αθα γινει με τις ασπιρινες θα ξαναρθουν στην Ελλαδα, γιατι τα φτηνα φαρμακα οι Εταιρειες τα εκοψαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.