Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Πρόστιμα έως και 1,5 εκ. ευρώ σε πρατήρια καυσίμων

Πρόστιμα από 5.000 έω1 1.500.000 ευρώ, προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας, διακοπή λειτουργίας ή ακόμη και προσωρινή ή οριστική σφράγιση των επιχειρήσεων του χώρου των καυσίμων προβλέπει το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην ιστοσελίδα www.opengov.gr.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 ......

Μαΐου και σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη, με τη συγκεκριμένη απόφαση δίνεται στην Πολιτεία η δυνατότητα να ασκήσει με απόλυτη διαφάνεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, τις υποχρεώσεις της που αφορούν στην προστασία του πολίτη - καταναλωτή από τη νοθεία στα καύσιμα που χρησιμοποιεί καθημερινά.

Με την απόφαση ρυθμίζονται τα ζητήματα κατηγοριοποίησης παραβάσεων και κυρώσεων, η διαδικασία και ο τρόπος προσωρινής σφράγισης των εγκαταστάσεων, καθώς και τα θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία που ακολουθείται μετά τη σφράγιση των εγκαταστάσεων.

Τα πρόστιμα για νοθεία στα καύσιμα κλιμακώνονται ανάλογα με το ποσοστό πρόσμιξης και φθάνουν κατ' ανώτατο όριο στις 650.000 ευρώ για τα πρατήρια, διπλάσιο για τις εταιρίες εμπορίας και τριπλάσιο για τα διυλιστήρια, με ανώτατο όριο πάντα το 1,5 εκατ. Ο φάκελος με τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης κοινοποιείται επίσης στον εισαγγελέα, στην ΥΠΕΕ, στη νομαρχία και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για περαιτέρω κυρώσεις. Σε περίπτωση υποτροπής ενεργοποιείται η διαδικασία σφράγισης και διπλασιάζονται τα πρόστιμα.

Τα πρόστιμα για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων κυμαίνονται από 15.000 ως 20.000 ευρώ, διευκρινίζεται ωστόσο ότι οι περιορισμοί δεν αφορούν στα αυτόματα μηχανήματα πώλησης υγρών καυσίμων, τα οποία μπορούν να λειτουργούν και πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας. Πρόστιμα από 5.000 ως 20.000 ευρώ προβλέπονται για περιπτώσεις παρεμπόδισης του ελέγχου.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.