Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Ενεργοποίηση δικαιωμάτων Απομένουν ακόμα 10.000 αιτήσεις

Περίπου 10.000 παραγωγοί δεν έχουν προσέλθει στα γραφεία της ΕΑΣ Μεσσηνίας, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους.

Όπως σημείωσε ο υπεύθυνος του τομέα επιδοτήσεων της ΕΑΣ Μεσσηνίας Κώστας Πέτροβας, πρέπει να σπεύσουν για να μη χάσουν τη φετινή επιδότηση.
Επίσης, ξεκίνησε η διόρθωση των ονομαστικών καταστάσεων που απέστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για περίπου 2.500 παραγωγούς, ώστε να πληρωθούν τέλος Ιουνίου την επιδότηση του 2009.

Ενεργοποιήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβα, από τους ..........

περίπου 44.000 αγρότες που πρέπει να κάνουν ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους (αφού έχουν αφαιρεθεί όσοι είναι κάτω από 200 ευρώ), οι 33.000 έχουν καταθέσει αίτηση ενεργοποίησης στα γραφεία της ΕΑΣ Μεσσηνίας, ενώ περίπου 700 έχουν απευθυνθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Απομένουν, λοιπόν, άλλοι 10.000, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν καταθέσει αίτηση. Ο κ. Πέτροβας υπογράμμισε ότι οι παραγωγοί πρέπει να κινητοποιηθούν και να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να μη χάσουν φέτος την επιδότηση. Οι ημέρες που έχουν απομείνει είναι λίγες, ενώ προβλήματα παρουσιάζει και το σύστημα καταχώρησης, το οποίο είναι καινούργιο και καθυστερεί.

Σε ό,τι αφορά την προθεσμία, σύμφωνα με τα ισχύοντα, μετά τις 15 Μαΐου υπάρχει ποινή 1% ανά εργάσιμη ημέρα και μέχρι τις 9 Ιουνίου, οπότε σταματούν οι καταθέσεις. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, όπως σημείωσε ο κ. Πέτροβας, το σύστημα δέχεται κανονικά τις αιτήσεις χωρίς να έχει χρεωθεί καμία ποινή.
Πάντως, τα κεντρικά γραφεία της Ένωσης αλλά και τα υποκαταστήματα θα είναι ανοικτά και το Σάββατο, από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι, προκειμένου να δέχονται αιτήσεις για ενεργοποίηση δικαιωμάτων.

Όσο για την καταβολή του ποσού των 68,97 ευρώ για την ενεργοποίηση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει στείλει καταστάσεις με 3 αριθμούς. Στο 1 είναι οι αγρότες έως 10.000 ευρώ και το ποσό θα εισπραχθεί στη συνέχεια από τα βιβλιάριά τους, στο 2 είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ έως 5.000 ευρώ, οι οποίοι επίσης δεν πληρώνουν, και στο 3 είναι οι ετεροεπαγγελματίες, οι οποίοι πληρώνουν βάσει του κοστολογικού πίνακα που έχει σταλεί.
Ο κ. Πέτροβας διευκρίνισε ότι, αν κάποιος έχει καταταχθεί στην κατηγορία 3 αλλά θεωρεί ότι ανήκει σε μία από τις άλλες δύο, πληρώνει και στη συνέχεια καταθέτει ένσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ Καλαμάτας, η οποία εξετάζεται στην Αθήνα και έρχεται η διόρθωση, ώστε να γίνει επιστροφή των χρημάτων.

Για το 2009

Επιπρόσθετα, ο κ. Πέτροβας σημείωσε ότι όσοι παραγωγοί είναι κάτω από 200 ευρώ (περίπου 7.000-9.000 άτομα) και δεν πρόλαβαν να κάνουν μεταβίβαση των δικαιωμάτων τους μέχρι 17 Μαΐου, οπότε έληξε η προθεσμία, έχουν δικαίωμα να τα μεταβιβάσουν του χρόνου. Μάλιστα, είπε ότι θα ζητήσει από τη Διαχείριση Δικαιωμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία αυτή να μην ξεκινήσει αρχές Μαρτίου, αλλά το φθινόπωρο, και να ολοκληρωθεί το Μάρτιο, ώστε να προλάβουν όλοι οι παραγωγοί.

Τέλος, είπε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει στείλει ονομαστικές καταστάσεις με διορθώσεις για να πληρωθούν οι παραγωγοί για το 2009. Διευκρίνισε ότι αυτό αφορά περίπου 2.500 άτομα και οι διορθώσεις έχουν ξεκινήσει να γίνονται από την ΕΑΣ Μεσσηνίας. Η πληρωμή αυτών των επιδοτήσεων θα γίνει τέλος Ιουνίου.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.