Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος στην Kαλαμάτα

Σε έργα ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΥ ΣΟΠΕΝ και σε δικές του συνθέσεις

Ο διεθνούς φήμης πιανίστας και συνθέτης Βασίλης Τσαμπρόπουλος παρουσιάζει την Δευτέρα 26 Απριλίου στην Καλαμάτα ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ πιάνου, βασισμένο σε έργα του Φρειδερίκου Σοπέν και σε δικές του συνθέσεις.
Το ρεσιτάλ θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό-Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και διοργανώνεται από τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας».

Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 15€

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος θα παρουσιάσει ένα ........

αντιπροσωπευτικό πρόγραμμα με έργα του μεγάλου πολωνού συνθέτη Φρειδερίκου Σοπέν. Βαλς, νυχτερινά, μαζούρκες, πρελούδια, πολωνέζες, «γνήσια δείγματα της πιανιστικής φιλολογίας ενός από τους διαχρονικότερους δημιουργούς», που θα αποδοθούν με «μια ανανεωτική, όσο γίνεται βέβαια ματιά, - από τη στιγμή που έχεις να κάνεις με ήδη οροθετημένα πράγματα -, με στόχο να δοθεί μια όσο το δυνατόν σφαιρικότερη εικόνα της δημιουργίας του Σοπέν» όπως λέει ο ίδιος ο πιανίστας .

Ο Βασίλης Tσαμπρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και, σε ηλικία δέκα ετών, κέρδισε σε έναν διαγωνισμό πιάνου της ΟΥΝΕΣΚΟ. Μελέτησε στη συνέχεια στην Αθήνα, το Παρίσι, το Σάλτζμπουργκ και στο Juilliard School of Music. Ανάμεσα στους δασκάλους του ήταν ο Rudolf Serkin και η Tatjana Nikolayeva. Μετά τις διακρίσεις του σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς (Τορόντο, Μπουζόνι, Ληντς) άρχισε η διεθνής σταδιοδρομία του με σημαντικές εμφανίσεις σε όλη την Ευρώπη.

Έχει αναγνωριστεί από τους κριτικούς και το κοινό ως γνήσιος αλλά ταυτόχρονα και ανανεωτικός ερμηνευτής της ρομαντικής μουσικής, και ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους πιανίστες της γενιάς του. Πολύ σύντομα ερμήνευσε έργα με μεγάλες ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική του Κλήβελαντ, η Φιλαρμόνια του Λονδινου, η Φιλαρμονική της Τσεχίας, η Φιλαρμονική του Χιούστον, η Συμφωνική της Γιούτα, η Συμφωνική της Λυών, η Ορχήστρα της Ιταλικής Ραδιοφωνίας, η Ορχήστρα Δωματίου Βουδαπέστης και οι Ορχήστρες RAI στο Μιλάνο και στο Τορίνο.

Με την ενθάρρυνση του Chick Corea, άρχισε να αυτοσχεδιάζει στα πλαίσια της τζαζ. Από τότε ακολούθησε παράλληλα μονοπάτια. Η συνεργασία του με τον μπασίστα Arild Andersen τον έφερε στην ECM το 1999. Μετά από την έκδοση του σόλο άλμπουμ Akroasis, βασισμένο στους βυζαντινούς ύμνους, διαμόρφωσε ένα ντουέτο με τη γερμανίδα βιολοντσελίστα Anja Lechner, που κατέληξε στην ηχογράφηση Chants, Hymns and Dances με μουσική του G.l. Gurdjieff.

Το άλμπουμ σημείωσε εξαιρετική επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνέχεια αυτής της συνεργασίας υπήρξε το Melos, το 2008 με την προσθήκη του U.T.Gandhi το οποίο εξίσου απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια. Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος έχει συνθέσει μουσική για διαφορετικά μουσικά σύνολα και πλαίσια: από μουσική για σόλο πιάνο έως και μουσική για ορχήστρα.Από το 2008 είναι επίτιμο μέλος του International Rachmaninoff Society.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.