Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Αγροτικές επιδοτήσεις: Στην Ευρώπη μηδέν, στην Ελλάδα άριστα!

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης φορέων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου αγροτικών επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ 2010), ανέδειξε στην πρώτη σειρά κατάταξης την ΠΑΣΕΓΕΣ. Πρώτη και με διαφορά! Καμία έκπληξη. Ότι θα είναι πρώτη ήταν από όλους αναμενόμενο, όσο για τη διαφορά, μας είναι αδιάφορο.

Είναι βέβαιο ότι η «εμπειρία» που έχει αποκτήσει η ΠΑΣΕΓΕΣ δεν λειτούργησε ως συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων που συμμετείχαν στη διαδικασία της πιστοποίησης. Εξάλλου δεν υπάρχουν ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης του Οργανισμού Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) ή του υπουργείου για το ΟΣΔΕ. Η «εμπειρία» που διαθέτει η ΠΑΣΕΓΕΣ κρίνεται από το αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει αξιόπιστο ΟΣΔΕ. Είναι σε όλους γνωστό. Συζητήθηκε και στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 30 Μαρτίου 2007. Το Ευρωκοινοβούλιο "θεωρεί λυπηρό ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο συνεχίζει να διαπιστώνει προβλήματα στην εφαρμογή του ΟΣΔΕ στην Ελλάδα”. Για την κατάσταση...

αυτή, η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι ΕΑΣ έχουν τη δική τους ευθύνη. Αυτό προκύπτει τόσο από επίσημα κείμενα της Ε.Ε. όσο και από στοιχεία που προέρχονται από τη χώρα μας, όπως η επιστολή του κ. Αθ. Σάγου, προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Τσιτουρίδη, τον Απρίλη του 2004.

Η Ε.Ε. για ΠΑΣΕΓΕΣ και ΕΑ

Στην ετήσια έκθεσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ε.Ε. για το οικονομικό έτος 2004, στην αναφορά του για το ΟΣΔΕ στην Ελλάδα, επισημαίνει :

«...Οι κυριότεροι λόγοι για τις ανεπάρκειες και τις ελλείψεις είναι οι εξής:

α) οι συνεταιριστικές οργανώσεις των παραγωγών ελέγχουν την καταχώριση όλων των δεδομένων στο ηλεκτρονικό σύστημα. Κανένα από τα στοιχεία που περιέχονται στο σύστημα δεν είναι ασφαλές και μπορεί να τροποποιηθεί από τις οργανώσεις οποτεδήποτε πριν από την πληρωμή, κάτι που συμβαίνει άλλωστε...»

Η Επιτροπή, στην απάντησή της, αναφέρει ότι: «επέκρινε επανειλημμένα τον ρόλο των γεωργικών οργανώσεων στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και την υποτονική εποπτεία. Η Επιτροπή ζήτησε επίσημα από τις ελληνικές αρχές με επιστολή, τον Ιούνιο του 2004, να θέσουν σε εφαρμογή μια νέα διαδικασία υποβολής αιτήσεων μειώνοντας την εξάρτηση από τις γεωργικές οργανώσεις».

Η εξάρτηση από τις γεωργικές οργανώσεις συνεχίζεται.

Η επιστολή Σάγου

O κ. Α. Σάγος, με επιστολή του στον τότε υπουργό κ. Σάββα Τσιτουρίδη, ασκεί δριμύτατη κριτική για τον ρόλο της ΠΑΣΕΓΕΣ και των ΕΑΣ στο ΟΣΔΕ.

* Διατυπώνει την άποψη ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ «επιβάλλει πλήρως τους όρους της για τη διαχείριση του ΟΣΔΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία.»

* Επιρρίπτει ευθύνες στις ΕΑΣ για «όλες τις αδυναμίες και κακοδαιμονίες του συστήματος που επί χρόνια εφαρμόζεται στην Ελλάδα με πρωταγωνιστές τις ΕΑΣ» και τις κατηγορεί για διαφθορά, παρασιτισμό και διαπλοκή στις κοινοτικές επιδοτήσεις.

* Κατηγορεί την ΠΑΣΕΓΕΣ ότι αντιτίθεται στο νέο σύστημα (το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων-ΣΑΑ) γιατί «εκμηδενίζει τις πιθανότητες καταδολίευσης των εισαγομένων, στη βάση δεδομένων, στοιχείων» και ότι με τη δύναμη που αντλούν από τη μονοπωλιακή τους μεταχείριση, ΠΑΣΕΓΕΣ και ΕΑΣ, ασκούν επικίνδυνες παραπολιτικές εξουσίες στον αγροτικό χώρο και καλλιεργούν τα κυκλώματα παρασιτισμού».

* Επικρίνει τον τότε υπουργό για τις επιλογές του, που δυσχεραίνουν την υλοποίηση του ΣΑΑ και θέτουν σε κίνδυνο την υποχρέωση της χώρας μας «να είναι πλήρως λειτουργικό την 1.1.2005».

Σκάνδαλο διαρκείας

* Η χώρα μας δεν είχε ποτέ αξιόπιστο σύστημα καταχώρισης στοιχείων για το ΟΣΔΕ.

* Το 2005 δεν εφαρμόστηκε το ΣΑΑ.

* Τον Γενάρη του 2007, μετά από συνεχείς αναβολές, η Ε.Ε. έθεσε τη χώρα μας σε κατάσταση επιτήρησης, με την υποχρέωση να έχει εγκαταστήσει το ΣΑΑ μέχρι τις 31.12.2008.

* Για το 2009 το ΟΣΔΕ είναι ακόμα ανοιχτό και γι' αυτό το λόγο οι πληρωμές των αγροτών είναι σε εκκρεμότητα. Η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι 15.5.2009.

Είναι φανερό ότι κάποιοι δεν θέλουν να λειτουργήσει το ΟΣΔΕ στο πλαίσιο της νομιμότητας και των υποχρεώσεών μας στην Ε.Ε., για το καλό των αγροτών και της ελληνικής οικονομίας. Προβάλλουν συνεχώς εμπόδια και ζημιώνουν τον ελληνικό λαό.

Τα πρόστιμα από την κακή εφαρμογή του ΟΣΔΕ έχουν ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Ο ελληνικός λαός καταγράφει, μετά το χρηματηστήριο, τα δομημένα ομόλογα, το Βατοπέδι και τη Siemens, ένα ακόμα σκάνδαλο, το ΟΣΔΕ. Σκάνδαλο διαρκείας.

* Ο Νίκος Αντώνογλου είναι γεωπόνος, μέλος της Επιτροπής ΟΣΔΕ του ΓΕΩΤΕΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.