Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Καραμπάτος: Εξασφάλιση ετοιμότητας της πόλης μας στην υποδοχή τουριστών

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Καλαμάτας Κο Παναγιώτη Νίκα με κοινοποίηση σε πολλούς αποδέκτες έστειλε σήμερα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κος Γιώργος Καραμπάτος ο οποίος καταθέτει προς τον Δήαμρχο Καλαμάτας προτάσεις για την καλύτερη εξασφάλιση της ετοιμότητας της πόλης μας στην υποδοχή τουριστών.
Η επιστολή του Κου Καραμπάτου έχει ως εξής: ......

ΘΕΜΑ: «Εξασφάλιση ετοιμότητας της πόλης μας στην υποδοχή τουριστών»


Κύριε Δήμαρχε,
Κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα και λόγω και της σύντμησης του χρόνου της οδικής προσπέλασης προς την πόλη μας κατά 20 λεπτά περίπου, η πόλη μας δέχθηκε σημαντικό αριθμό τουριστών. Όμως, η εικόνα και η τελική εντύπωση, που εύκολα οι τουρίστες αυτοί μπορούσαν να σχηματίσουν ήταν, ότι η Καλαμάτα δεν ήταν έτοιμη να τους δεχθεί για πολλούς λόγους, πράγμα που μας οδηγεί στην πεποίθηση, ότι απαιτείται ένα πλήρες σχέδιο, προκειμένου η πόλη μας να αποκτήσει την αναγκαία ετοιμότητα και οι τουρίστες να φεύγουν ικανοποιημένοι και γεμάτοι νέες εικόνες και εμπειρίες.
Η στοιχειώδης, έστω, διαχείριση των επισκεπτών της πόλης μας προϋποθέτει κατά τη γνώμη μας:
• Συστηματική όσο και ευέλικτη αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και επίλυση των προβλημάτων στάθμευσης, με τρόπο όμως, που να διευκολύνεται η προσπέλαση των τουριστών προς τις τουριστικές υπηρεσίες και την Αγορά της πόλης μας
• Έμφαση στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών εκ μέρους κυρίως των τουριστικών επιχειρήσεων (καταλύματα, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, μπαρ κ.λπ.) αλλά και των άλλων καταστημάτων, με τα οποία οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή. Η έμφαση αυτή συνεπάγεται την κατάρτιση των μικρών επιχειρηματιών και των εργαζομένων στα επισιτιστικά επαγγέλματα, την οποία μπορεί να αναλάβει το Επιμελητήριό μας με τη διοργάνωση ειδικών σεμιναρίων, εάν το επιθυμούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.
• Αξιοποίηση όλων των τουριστικών πόρων και των δυνατοτήτων ελεύθερου χρόνου, που προσφέρει η πόλη μας και η γύρω περιοχή, ώστε οι τουρίστες να την γνωρίζουν ουσιαστικά και να επωφελούνται όσο το δυνατόν περισσότερο σε γνώσεις, εμπειρίες και ψυχαγωγία. Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες άσκησης ειδικών-θεματικών μορφών τουρισμού, που προσφέρει η περιοχή μας, γι‘ αυτό και επιμένουμε, ότι θα πρέπει το συντομότερο να ιδρυθεί το ‘Γραφείο Συνεδρίων και Ειδικών Μορφών Τουρισμού’, που έχουμε προτείνει, ώστε να ασχοληθεί με την προσέλκυση εξειδικευμένης ζήτησης των εν λόγω μορφών.
• Συστηματική και εύκολα προσβάσιμη τουριστική πληροφόρηση του επισκέπτη εκ μέρους του Γραφείου Πληροφοριών, που θα εγκαταστήσει ο Δήμος Καλαμάτας στο Ιστορικό Κέντρο της Πόλης, με βολικά για τους τουρίστες ωράρια, αλλά και οργανωμένη ηλεκτρονική πληροφόρηση. Μέσω του Γραφείου θα πρέπει να εξασφαλιστεί ηλεκτρονικά η πληροφόρηση των τουριστών για τυχόν κενά καταλύματα, ιδίως σε περιόδους αυξημένης ζήτησης. Υπάρχουν στην αγορά τέτοια ειδικά προγράμματα, καθώς και συστήματα για την άμεση πληροφόρηση των τουριστών ακόμη και χωρίς τη μεσολάβηση του Γραφείου.
Όλα τα ανωτέρω, καθώς και άλλα, που ενδεχομένως θα προκύψουν ως προτάσεις των συλλογικών φορέων, θα πρέπει να συζητηθούν σε κοινή συνάντηση, την οποία φρονούμε ότι πρέπει να συγκαλέσετε. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της πόλης και της περιοχής μας από τον Τουρισμό, και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε την ικανοποίηση των τουριστών, που μας επισκέπτονται, ώστε να γίνουν οι πιο αποτελεσματικοί διαφημιστές μας, αφού έχει διαπιστωθεί διεθνώς, ότι η αποτελεσματικότερη (και η πιο ανέξοδη) διαφήμιση είναι η διαφήμιση «από στόμα σε στόμα».


Με εκτίμηση,


Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.