Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Μητρώο Αγροτών. Υπό μελέτη από τους αγρότες της Μεσσηνίας

Σε διερεύνηση του νομοσχεδίου και της πρότασης για θέσπιση Μητρώου Αγροτών, που ανακοίνωσε προχθές το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αριστοτέλης Καναβός και ο Παναγιώτης Λάππας, αγρότης από την περιοχή της Πυλίας, και συγκεκριμένα του Χανδρινού, μας έκαναν ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις.

Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι είναι ακόμη νωρίς ........

για πολλά σχόλια, καθώς δεν έχουν προλάβει να μελετήσουν σε βάθος το νομοσχέδιο και να το συζητήσουν με τους συναδέλφους τους.

Βασίλης Κοζομπόλης «Σε λογική κατεύθυνση, αρκεί να μην αφήνει παραθυράκια»

«Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο είναι σε λογική κατεύθυνση, γιατί δεν πετάει έξω από το Μητρώο πολλούς αγρότες, οι οποίοι έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα στα χωριά, είτε αυτό είναι ένα καφενείο είτε μια δραστηριότητα σχετική με τον αγροτουρισμό. Πολλές φορές, όσοι είχαμε ασχοληθεί με το θέμα του αγροτουρισμού, κινδυνεύαμε να χαρακτηριστούμε και ξενοδόχοι ακόμα, χάνοντας την ταυτότητά μας ως αγρότες», παρατηρεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ, ενώ προσθέτει: «Γίνεται ένα βήμα για να ξέρουμε ποιοι είναι οι αγρότες και εάν πρέπει να έχουν κάποια επιπρόσθετα οφέλη ή επιπρόσθετες ενισχύσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, το νομοσχέδιο θα συμβάλλει.

Εκείνο που πρέπει να μας απασχολήσει, όμως, είναι το τι θα γίνει μετά το 2013. Αν δηλαδή οι επιδοτήσεις μειωθούν τόσο, ώστε να θέσουν σε κίνδυνο επιβίωσης τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, πλήττοντας ακόμη περισσότερο την περιφέρεια. Σε αυτή την περίπτωση το Μητρώο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο από το κράτος - μέλος της Ε.Ε., ώστε να δοθούν ειδικά κίνητρα, κάτι περισσότερο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το οποίο θα πάρουν από τους υπόλοιπους που έχουν και άλλα εισοδήματα. Για όλα αυτά θα μιλήσουμε εκτενέστερα στη συνέχεια. Πρώτα πρέπει να ενημερωθούμε κι εμείς».

Σχολιάζοντας το σημείο του νομοσχεδίου που αναφέρει ότι στο Μητρώο Αγροτών θα εγγράφονται επίσης φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες αγρότες, αλλά είναι αποδεδειγμένα κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης: «Οποιαδήποτε παραθυράκια αφήνονται, θα μας δημιουργήσουν μελλοντικά προβλήματα. Δηλαδή, θεωρείται αγρότης κάποιος, επειδή έτυχε να έχει μεγάλη περιουσία και είναι ταυτόχρονα γιατρός; Εκεί νομίζω ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση και θα πρέπει να ξεκαθαριστούν τα πράγματα, ανεξάρτητα από την κατοχή περιουσίας».

Αριστοτέλης Καναβός «Όποιος έχει μεγάλη περιουσία μπαίνει στο Μητρώο, ακόμη κι αν δεν είναι αγρότης;»

«Στιγμιαία, όπως το έχουμε δει, ένα μέρος του νομοσχεδίου είναι θετικό, δηλαδή εκεί που λέει για 30% του χρόνου απασχόλησης. Εντάξει, πιάνει και τους μικρούς που κάνουν παράλληλα κάποια άλλη δουλίτσα. Αυτό που με προβληματίζει είναι το άλλο, που λέει ότι και αυτός ο οποίος νέμεται, αλλά και ο κάτοχος του τεμαχίου μπορεί να θεωρηθεί αγρότης και να γραφτεί στο Μητρώο. Δηλαδή, ένας γιατρός ή ένας δικηγόρος, άσχετος με το επάγγελμα του αγρότη, επειδή έχει μια μεγάλη περιουσία και τη νοικιάζει μπορεί να μπει στο Μητρώο;» αναρωτιέται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αριστοτέλης Καναβός. «Θέλουμε όμως να το δούμε καλύτερα, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα από μια πρώτη ματιά. Είμαστε σε φάση εξέτασης ακόμη, ώστε να αποκτήσουμε σαφή άποψη. Εκείνο που ξέρουμε, είναι ότι δεν ασχολήθηκαν με τον πολίτη, παρότι μας έλεγαν «πρώτα ο πολίτης». Για άλλη μια φορά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αγνόησε τον πολίτη. Όχι μόνο δεν έχει μπει στα προβλήματα των αγροτών, αλλά τους μικρομεσαίους αγρότες πάει να μας ξεκληρίσει. Αυτό είναι πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσω των κυβερνήσεων την εφαρμόζει».

Παναγιώτης Λάππας «Δε θέλουμε εταιρείες στον κλάδο των αγροτών»

«Μόνο το δεύτερο άρθρο να διαβάσεις, καταλαβαίνεις ότι αυτά που λέει είναι καταστροφικά για μας τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Αναφέρει ότι στο Μητρώο εγγράφονται και τα ενήλικα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, η οποία αφορά στη διαχείριση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εμείς, σαν αγρότες μικροί και μεσαίοι, δε θέλουμε να μπουν στον κλάδο αυτό εταιρείες διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να θεωρούνται αγρότες, γιατί το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Μπορεί το νομοσχέδιο να μην πετάει έξω αυτούς που κάνουν και μια άλλη δουλειά στο χωριό για να τα βγάλουν πέρα, όμως τους απαξιώνει με άλλους τρόπους και μας φέρνει εδώ που μας φέρνει. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων» επισημαίνει ο αγρότης Παναγιώτης Λάππας από του Χανδρινού. «Αναλυτικά, όμως, το νομοσχέδιο θα το συζητήσουμε με τους συναδέλφους και θα το σχολιάσουμε. Δεν έχουμε προλάβει καλά καλά να το διαβάσουμε. Άμα είσαι όλη μέρα στο χωράφι, πρέπει να κάτσεις το βράδυ, με όλη την κούραση που έχεις, να διαβάσεις και μετά να βρεθείς να το συζητήσεις με τους άλλους. Εμείς δε θέλουμε να κάνουμε τους παράγοντες, αλλά να παραμείνουμε αγρότες και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, για να σταματήσει η αδικία εις βάρος μας».
Και καταλήγοντας: «Η υπουργός κα Μπατζελή είπε στους δημοσιογράφους: "Η θέσπιση του Μητρώου Αγροτών είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές". Η κοινοτική πολιτική εδώ και 30 χρόνια ξέρουμε που μας οδήγησε».

Το νομοσχέδιο εν συντομία

* Δημιουργείται Ενιαία Βάση Δεδομένων που στο εξής θα ονομάζεται ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων)

* Στο ΜΑΑΕ εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα ενήλικα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που ασκούν αγροτική δραστηριότητα (φυτική, ζωική, αλιευτική), η οποία αποσκοπεί στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, επαγγελματική δραστηριότητα που αφορά διαχείριση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και λειτουργία Αγροτουριστικών Μονάδων

* Ορίζονται ως επαγγελματίες αγρότες που μπορούν εγγραφούν στο ΜΑΑΕ, φυσικά πρόσωπα, ενήλικοι άνδρες και γυναίκες που είναι: α) κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, β) ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ή συνταξιοδοτούνται από αυτόν, γ) ασχολούνται επαγγελματικά με την αγροτική δραστηριότητα κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας τους και λαμβάνουν από την αγροτική δραστηριότητα το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους, δ) οι απασχολούμενοι στη αλιευτική παραγωγή, οι οποίοι είναι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας ατομικής αλιείας και άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους

* Στο ΜΑΑΕ εγγράφονται επίσης τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες αγρότες, αλλά είναι αποδεδειγμένα κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, δηλαδή: α) οι κύριοι, συγκύριοι ή νομείς αγροτικής εκμετάλλευσης, β) οι μισθωτές ή αγρολήπτες αγροτικής εκμετάλλευσης, εφόσον η μίσθωση ή η αγροληψία έχει συναφθεί εγγράφως.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.