Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Συνάντηση Νάντιας Γιαννακοπούλου με Τίνα Μπιρμπίλη για πολεοδομικό Ασπροχώματος, Μ. Μαντίνειας και Βέργας

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου πραγματοποίησε συνάντηση, την Τρίτη 13/04/10, με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μπιρμπίλη. Η κ. Γιαννακοπούλου συζήτησε, ενημερώθηκε και κατέθεσε υπόμνημα στην κ. Μπιρμπίλη όσον αφορά τα σημαντικά ζητήματα των μελετών πολεοδόμησης του Ασπροχώματος, της Μ. Μαντίνειας και της Βέργας Ν. Μεσσηνίας που παραμένουν εκκρεμή.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έθεσε υπʼ όψιν της Υπουργού το ζήτημα της κτηματογράφησης και της πολεοδομικής μελέτης του Ασπροχώματος που εκκρεμεί από το Μάιο του 2005, όταν και υπεγράφη η μελέτη από την Γ.Γ. Περιφέρειας και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 451/28-05-2005.
Η βουλευτής Μεσσηνίας ενημέρωσε την κ. Υπουργό ........

για την ανάγκη να δοθεί εντολή άμεσης συνέχισης της μελέτης για την αποπεράτωση της Πράξης Εφαρμογής, καθώς πιθανή διακοπή της και εκ νέου ανάθεση θα εκτινάξει το κόστος και θα επιφέρει τεράστιες καθυστερήσεις. Αντίθετα, εάν υιοθετηθεί η πρόταση της κ. Γιαννακοπούλου, η μελέτη θα έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά το πολύ ως το τέλος του 2011, ενώ κατά την εκπόνηση της Πράξης Εφαρμογής θα μπορούν να δίνονται στοιχεία στην Πολεοδομία Καλαμάτας για την άμεση έκδοση οικοδομικών αδειών. Συμπληρωματικά, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η μελέτη Ασπροχώματος είναι μέσα στα πλαίσια της αντίληψης της ηγεσίας του Υπουργείου περί πράσινης ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από την κ. Μπιρμπίλη, η υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων και στο ζήτημα της μελέτης της Μικρής Μαντίνειας, η οποία έχει αποσταλεί από τον Ιούνιο του 2009 στο Υπουργείο και παραμένει στάσιμη. Η βουλευτής Μεσσηνίας ζήτησε από την Υπουργό την ταχεία έγκριση της μελέτης και την δημοσίευση σε ΦΕΚ, καθώς αυτή μπορεί να φέρει μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Πιο συγκεκριμένα, με την έγκριση της μελέτης πάρα πολλά οικόπεδα που δημιουργούνται και είναι εντός μελέτης θα οικοδομηθούν άμεσα, δίχως να είναι αναγκαία η αναμονή της Πράξης Εφαρμογής. Σε αυτό το σημείο, τονίστηκε ότι η μελέτη αυτή είναι η πιο εύκολα υλοποιήσιμη διότι η υπό ένταξη περιοχή έχει την μικρότερη δόμηση.

Επί τάπητος, τέθηκε τέλος και το ζήτημα της πολεοδομικής μελέτης της Βέργας που εγκρίθηκε με Υπουργική Απόφαση στο ΦΕΚ 1228/4/16-11-2005. Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 04/11/2005, οι παραλιακοί οικισμοί πρέπει να εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα. Η κ. Γιαννακοπούλου ζήτησε από την κ. Υπουργό την έγκριση με νέο Προεδρικό Διάταγμα της παραπάνω μελέτης, καθώς και την έκδοση Πράξης Εφαρμογής που εκκρεμούν.

Για το σύνολο των ζητημάτων, η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε «ότι, από τη μία, για τη δημοσίευση των μελετών δεν απαιτούνται χρήματα, ενώ το κράτος υπολογίζεται ότι τα επόμενα 2 χρόνια θα ωφεληθεί από τις άδειες και το ΦΠΑ περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μεγάλο όφελος θα προκύψει και στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω των εισφορών στο ΙΚΑ. Από την άλλη, η πόλη της Καλαμάτας θα ωφεληθεί περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ από την οικοδομική δραστηριότητα». H κ. Γιαννακοπούλου ενημέρωσε την Υπουργό Περιβάλλοντος ότι, με την υλοποίηση των παραπάνω θα δημιουργηθούν 5 χιλιάδες οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα και θα εκδίδονται περίπου 300 οικοδομικές άδειες το χρόνο στις άνω περιοχές. Η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε, επίσης, στην Υπουργό ότι η έναρξη των Πράξεων Εφαρμογής θα έχει ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση του οικιστικού προβλήματος της πόλης της Καλαμάτας, τη μείωση στις τιμές των οικοπέδων, την ενεργοποίηση επενδύσεων και την αναθέρμανση των οικοδομικών εργασιών και επαγγελμάτων, σε μια περίοδο που η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στη Μεσσηνία ξεπερνά το 30%. Καταλήγοντας, η κ. Γιαννακοπούλου επεσήμανε στην κ. Μπιρμπίλη την ανάγκη να διαφυλαχθεί ο ιδιαίτερος οικιστικός χαρακτήρας των παραπάνω περιοχών και να πλαισιωθεί η συγκεκριμένη πρόταση από βιώσιμα, «πράσινα» οικιστικά πρότυπα με απώτερο στόχο την αποφυγή «λουτσοποίησης» των περιοχών του Ασπροχώματος, της Μαντινείας και της Βέργας.

2 σχόλια:

  1. Το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά μονο οικόπεδα των Δήμων που αναφέρονται παραπάνω αλλα αφορά χιλιάδες οικόπεδα ανα την Ελλάδα που προέρχονται από νόμιμη και δημοσιευμένη κατάτμηση.Προσωπικά εγώ είμαι ιδιοκτήτης οικοπέδου στο Δήμο Νέας Τίρυνθας του Ν.Αργολίδος, το οποίο οικόπεδο αγόρασα απο το υστέρημά μου και το οποίο ήταν καθ΄όλα νόμιμο και οικοδομήσιμο με τους ισχύοντες νόμους και τώρα με την νέα αυτή εγκύκλιο δεν εχω δικαίωμα οικοδόμηδης οταν αποφασίσω να οικοδομήσω στο μέλλον που θα εχω την οικονομική δυνατότητα.Τι έγινε λοιπόν;Οι κόποι χρόνων για την αγορά ενός νόμιμου, οικοδομήσιμου οικοπέδου (με τους ισχύοντες νόμους) πήγαν χαμένοι;Έχασα τα χρήματά μου απο την μια μέρα στην άλλη με μία απόφαση-εγκύκλιο που κακώς εχει αναδρομική ισχύ;

    Πιστεύω οτι θα επαναεξετασθεί το θέμα και θα καταργηθεί η αναδρομική ισχύ της εγκυκλίου, για οικόπεδα που έχουν αγορασθεί και εχει γίνει κατάτμιση πριν την έκδοση της νέας αυτής εγκυκλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΟΙΑ Η ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΟΣΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΨΗΦΟΥΣ. ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ. ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΑΙΖΕΤΑΙ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΟΠΩΣ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΣ. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΧΟΛΕΙ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΤΕ ΣΤΑ ΕΡΓΑ. ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ. ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.